ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με 100 εκατ. ευρώ ενισχύονται τα ίδια κεφάλαια της Βιοχάλκο από τη μεταφορά έδρας

00:15 - 17 Σεπ 2013 | Επιχειρήσεις
Με 100 εκατ. ευρώ ενισχύονται τα ίδια κεφάλαια της Βιοχάλκο από τη μεταφορά έδρας
Mε τις ξένες αγορές κλειστές για την Βιοχάλκο από το 2008, η μετεγκατάσταση της έδρας μόνο και μόνο για να αποκτήσει πρόσβαση στο διεθνές τραπεζικό σύστημα και να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση των εδώ επιχειρήσεων αποτελούσε μονόδρομο.

Την άποψη αυτή καταθέτουν μιλώντας στο «R» κορυφαίες πηγές του ομίλου Βιοχάλκο, προκειμένου να δικαιολογήσουν και κυρίως να εξηγήσουν την απόφαση της διοίκησης του ομίλου για μεταφορά της έδρας. Με την πραγματοποίηση της κίνησης αυτής και την απορρόφηση της Βιοχάλκο από την Viohalco  S.A., στην οποία θα προστεθεί και η θυγατρική εξωτερικού Codifin τα ίδια κεφάλαια του ομίλου θα αυξηθούν επιπλέον κατά 100 εκατ. ευρώ.

Έξοδος από τη χώρα και άντληση κεφαλαίων

Ταυτόχρονα, με την αλλαγή έδρας θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί το πλεονέκτημα εξόδου στις αγορές και άντλησης κεφαλαίων, τόσο μέσω της δημόσιας εγγραφής για την εισαγωγή της στο Euronext, όσο και μέσω της έκδοσης ομολογιακών δανείων, αν και οι υποχρεώσεις του ομίλου, ύψους 1,3 δις. ευρώ εξυπηρετούνται κανονικά και είναι όλες σε ελληνικές τράπεζες. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ολοκληρώθηκε η αναχρηματοδότηση του δανεισμού κι αυτό που απομένει είναι η εφαρμογή του σχεδίου, κάτι που αναμένεται να γίνει το αργότερο μέχρι τέλος του χρόνου. Όπως ανέφεραν, ο όμιλος δεν είναι στατικός συνεχίζει επενδύσεις εκσυγχρονισμού και προϊόντων, τα οποία απαιτούν συνεχή χρηματοδότηση.

Παραμένουν οι θυγατρικές

Οι ίδιοι διαψεύδουν πληροφορίες περί μετεγκατάστασης στο εξωτερικό, δεδομένου ότι ο όμιλος διατηρεί ήδη θυγατρικές σε Σκόπια, Βουλγαρία κ.ά. Τα 2/3 της παραγωγής γίνονται στην Ελλάδα και θα συνεχίσουν να γίνονται, ενώ οι Ελληνικές θυγατρικές θα συνεχίσουν να συνεισφέρουν στην Ελληνική οικονομία, μέσω της πληρωμής των φόρων και της απασχόλησης εργατικού δυναμικού.  

Για την κίνηση της Βιοχάλκο την αγορά είχε προϊδεάσει η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου, στην οποία μεταξύ άλλων τονίζονταν πως «τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν ιδιαίτερα, από το υψηλό ενεργειακό κόστος που επιβαρύνεται και με φόρους κατανάλωσης που πλήττει την διεθνή ανταγωνιστικότητα των θυγατρικών εταιρειών, από το αυξημένο χρηματοοικονομικό κόστος,  από την επιβράδυνση της ζήτησης στις οικονομίες της Ευρωζώνης και από την βαθειά ύφεση στην οποία εξακολουθεί να βρίσκεται η Ελληνική οικονομία». 

Αυτό σημαίνει ότι, «τα καθαρά ενοποιημένα αποτελέσματα της περιόδου, επιβαρύνθηκαν εφ’ άπαξ κατά το ποσό € 36,3 εκατ. λόγω της αναβαλλόμενης φορολογικής ζημίας, που προέκυψε από την αύξηση  του φορολογικού συντελεστή στο 26% από  το 20% και τελικά τα καθαρά ενοποιημένα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα τρίτων διαμορφώθηκαν σε ζημίες € 68,5 εκατ. (ή € -0,3435  ανά μετοχή), έναντι ζημιών € 26,4  εκατ. (ή € -0,1321   ανά μετοχή), το Α’ εξάμηνο  του 2012».

Η εταιρεία αλλάζει έδρα και μετακομίζει στο Βέλγιο, ενώ ταυτόχρονα έρχονται και ανακατατάξεις στις θυγατρικές στην Ελλάδα, όπου αναμένονται συγχωνεύσεις και απορρόφηση δραστηριοτήτων, προκειμένου η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων να μην είναι χαοτική, αλλά συγκεκριμένη, όπως αναφέρουν πηγές του Χ.Α. Ήδη, το Χ.Α. και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχουν ζητήσει διευκρινήσεις γύρω από τα θέματα αυτά.

xrimatistio450 170913

Στα χνάρια της Βιοχάλκο και η Coca Cola

Πάντως, όπως και η Coca Cola, έτσι και η Βιοχάλκο, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς βλέπουν την πόρτα της εξόδου από τη χώρα, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητές τους. Στις αγορές του εξωτερικού, μπορούν να πετύχουν καλύτερες συνθήκες, αλλά και ευνοϊκότερους δανεισμού από το να βρίσκονται στην Ελλάδα, που οι τράπεζες παραμένουν κατ’ ουσία κλειστές, παρά την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία -αλλά και με βάση τις μαρτυρίες παραγόντων της αγοράς-, η πιστωτική επέκταση στην ελληνική οικονομία (υπόλοιπο δανείων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά) συνεχίζει να είναι αρνητική, δηλαδή οι τράπεζες εξακολουθούν να ρουφάνε ρευστότητα από την πραγματική οικονομία.

Η έξοδος στις αγορές εισηγμένων, όπως η Ιντραλότ και τα ΕΛΠΕ έγινε με αυξημένα επιτόκια, μεταξύ 8 και 10%, ιδιαίτερα τσουχτερά, όταν το μέσω κόστος δανεισμού των ξένων εταιρειών είναι σχεδόν το μισό.

Χειμώνας για τις ελληνικές επιχειρήσεις

Η φορολογία του 26% εξακολουθεί να τρώει την κάθε ικμάδα κερδών που πάνε να δημιουργήσουν οι εισηγμένες εν μέσω κρίσης ή την όποια προοπτική επιστροφής στην ανάκαμψη. Πρόκειται για ζητήματα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, που η Βιοχάλκο είχε θέσει τόσο υπ’ όψιν της κυβέρνησης, όσο και υπ’ όψιν του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων, χωρίς να γίνει τίποτα.

Κορυφαίος Έλληνας επιχειρηματίας, τόνιζε στο «R» ότι, «ο χειμώνας που έρχεται φέτος θα είναι πραγματικός χειμώνας για τις Ελληνικές επιχειρήσεις και την εγχώρια βιομηχανία και μεταποίηση»...

Χατζηδάκης: «Δεν πρόκειται για ευχάριστη εξέλιξη»

«Δεν πρόκειται για μια ευχάριστη εξέλιξη. Αλλά να μην φέρνουμε την καταστροφή», σχολίασε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, αναφερόμενος στην απόφαση της Βιοχάλκο  να μεταφέρει την έδρα της στο Βέλγιο. Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Star, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε πως «η παραγωγική βάση της εταιρείας θα μείνει στην Ελλάδα», ενώ για την απομάκρυνση της εταιρείας από το χρηματιστήριο είπε ότι αρμόδιο είναι το υπουργείο Οικονομικών.

Ο υπουργός παραδέχθηκε πάντως ότι το υπ΄αριθμόν 1 πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι η ρευστότητα, καθώς και ότι υπάρχουν μια σειρά από ενεργοβόρες βιομηχανίας που πληρώνουν υψηλό φόρο ενέργειας.

 

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 12:19 - 17 Σεπ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.