ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το ομολογιακό της Emma Delta για τον ΟΠΑΠ και η αξιολόγηση του οίκου FTSE

00:04 - 24 Σεπ 2013 | Επιχειρήσεις
Το ομολογιακό της Emma Delta για τον ΟΠΑΠ και η αξιολόγηση του οίκου FTSE
Και οι ξένοι που είναι "ζεστοί" για το Χ.Α. και τα Ελληνικά ομόλογα...

Στη διάθεση ομολόγων υψηλής εξασφάλισης, ύψους 400 εκατ. ευρώ, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης προχωρεί η Emma Delta, το ελληνοτσεχικό επενδυτικό κεφάλαιο που απέκτησε το 33% του ΟΠΑΠ, ΟΠΑΠ+1,71% για να χρηματοδοτήσει μέρος της εξαγοράς.

Όπως ανακοινώθηκε αργά χθες, η Emma Delta προσφέρει δύο σειρές ομολόγων, 250 και 150 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, λήξεως 2017, με εκδότη την Emma Delta Finance.

Αξιωματούχοι είχαν δηλώσει στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι το fund έχει τα ίδια κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει την εξαγορά του ΟΠΑΠ, ωστόσο εξετάζει την έκδοση ομολόγων, μεταξύ 250 και 350 εκατ. ευρώ, για να βελτιώσει την απόδοσή τους.

Η Emma Delta ελέγχεται εμμέσως κατά 66,7% από την Emma Capital, συμφερόντων του Jiri Smejc, και κατά 33,3% από την Georgiella Holdings του επιχειρηματία Γιώργου Μελισσανίδη. Στην Emma Delta συμμετέχουν μεταξύ άλλων η ιταλική Lottomatica και η Helvason Limited, συμφερόντων Χρήστου Κοπελούζου.

 

ΔΕΗ

Την ίδια στιγμή, έγινε γνωστό χθες ότι η ΔΕΗ κατάφερε να εξασφαλίσει μέσω ομολογιακού, 739 εκατ. ευρώ για 15 χρόνια και μέσο κόστος δανεισμού, ίσως το πιο ελκυστικό από την αρχή του χρόνου για εισηγμένη, κοντά στο 5%. Οι αγορές φαίνεται ότι ανοίγουν σιγά – σιγά για τις Ελληνικές επιχειρήσεις, έστω κι αν τα επιτόκια είναι αρκετά τσιμπημένα, πάνω από 7% για μια σειρά επιχειρήσεις, όπως τα ΕΛΠΕ, η Ιντραλότ κ.ά., ενώ κάποιες άλλες, όπως η Coca Cola και η Βιοχάλκο ανοίγουν τα φτερά τους για το εξωτερικό, με αλλαγή έδρας προεκιμένου να πετύχουν ακόμα πιο φθηνό δανεισμό και χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων τους, με αποκορύφωμα το ομολογιακό της Coca Cola και με επιτόκιο μόλις 2,8%.

 

deh660 290813

 

Χρέος

Ήδη, οι ξένοι οίκοι θέτουν ως απαραίτητη προϋπόθεση για την αλλαγή του κλίματος στο Χ.Α., το ξεκαθάρισμα του τοπίου σε ό,τι έχει να κάνει με το Ελληνικό χρέος, μετά την επικράτηση Μέρκελ για τρίτη 4ετία στις εκλογές της περασμένης Κυριακής. Αν και η αγορά θα ήθελε μία κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας στη Γερμανία, θεωρείται δεδομένο σε κάθε περίπτωση ότι η διευθέτηση του Ελληνικού χρέους θα έχει ξεκαθαριστεί μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο. Με πιθανότερο σενάριο, όπως αναφέρει τόσο η Goldman Sachs, όσο και η JP Morgan (σ.σ. δύο οίκοι που βρέθηκαν προσφάτως στην Αθήνα με συμμετοχή μεγαλοπελατών τους) αυτό της επιμήκυνσης και της παράτασης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων για τουλάχιστον 20 ή 30 χρόνια.

Με τίτλο "Welcome back Greece" η JPMorgan αφιερώνει σήμερα έκθεσή της για την Ελλάδα (23 Σεπτεμβρίου), σημειώνοντας ότι "ο πόνος στην Αθήνα τελειώνει", διερωτώμενη "πότε έρχεται η ανάπτυξη" και υπογραμμίζοντας ότι "τα ρίσκα παραμένουν μεγάλα". Οπως αναφέρουν οι αναλυτές της, "βρήκαμε περισσότερη ελπίδα από αυτήν που περιμέναμε κι εκτιμούμε ότι ο τραπεζικός Ελάδος είναι ο καλύτερος για να παίξουμε την ελληνική ανάκαμψη.

Η οικονομική ανάκαμψη είναι η μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα τώρα, καθώς το θέμα του χρέους διευθετείται". Σημειώνει ότι "οποιαδήποτε απόκλιση από το πρόγραμμα του ΔΝΤ θα είναι ιδιαίτερα αρνητική για τη χρηματιστηριακή αγορά".

 

Goldman Sachs

Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να δείχνει σημάδια βελτίωσης, όπως επισημαίνει η Goldman Sachs σε σημερινή της έκθεση, όμως η εικόνα της αγοράς ομολόγων της χώρας δεν το αντικατοπτρίζει αυτό, εν μέρει λόγω του συνεχιζόμενου κινδύνου πολιτικής αστάθειας.

Το 2013 αποτελεί το πέμπτο έτος ύφεσης για την ελληνική οικονομία, με την σοβαρότατη οικονομική κρίση  που χτύπησε τη χώρα, να αποδεικνύεται ιδιαίτερα επίπονη, τόσο για τον δημόσιο όσο και για τον ιδιωτικό της τομέα. Οι δημοσιονομικές πολιτικές του 2008 και του 2009 διεύρυναν τα ελλείμματα του προϋπολογισμού και του λογαριασμού τρεχουσών συναλλαγών, χωρίς να στηρίζουν σχεδόν καθόλου το ΑΕΠ της χώρας.

 

grecovery620

 

FTSE

Σημειωτέον, ότι σήμερα το απόγευμα και μετά τη λήξη της συνεδρίασης του  Χ.Α., αναμένεται να γίνει γνωστό το αν το Χ.Α. θα παραμείνει στις αναπτυγμένες αγορές του οίκου FTSE ή όχι. Ήδη, η Morgan Stanley έχει υποβαθμίσει το Χ.Α. στις αναδυόμενες αγορές, κάτι που «επισήμως», αναμένεται να γίνει τον προσεχή Νοέμβριο. Ήδη, πολλά funds τοποθετούνται στο Χ.Α. με το σκεπτικό ότι είναι αναδυόμενη αγορά, λλά με σταθερό νόμισμα, αφού ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ έχει αποσοβηθεί.  

 

Στ.Κ.Χαρίτος

sxaritos@reporter.gr

Τελευταία τροποποίηση στις 15:15 - 24 Σεπ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.