ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Lamda Development: Θετικό EBITDA παρά τις ζημιές

18:39 - 06 Νοε 2013 | Επιχειρήσεις
Η κερδοφορία των τριών εμπορικών κέντρων (EBITDA) παρουσίασε αύξηση κατά 21% και ανήλθε στα €26,8 εκατομμύρια συμπεριλαμβανομένου και του οφέλους λόγω της απόκτησης του δικαιώματος επικαρπίας του Golden Hall.

 Tα ενοποιημένα λειτουργικά αποτελέσματα (EBITDA) του Ομίλου (δηλαδή προ μεταβολών εύλογης αξίας επενδύσεων σε ακίνητα, αποσβέσεων, τόκων και φόρων) το πρώτο εννιάμηνο του 2013 παρουσίασαν κερδοφορία €21,8 εκατομμύριων, αντίστοιχη με τα περσινά επίπεδα. Αυτό όμως που πρέπει να αναφερθεί είναι ότι το EBITDA σε επίπεδο Ομίλου μετά και τις ζημιές από αποτίμηση ακινήτων, παρουσιάζεται για πρώτη φορά εδώ και αρκετό καιρό θετικό κατά €3,0 εκατ.

 

Η θετική διαφοροποίηση της δραστηριότητας των εμπορικών κέντρων από την υπόλοιπη αγορά λιανικής συνεχίζεται καθώς αποτελούν σημεία αναφοράς και αποδοχής από το καταναλωτικό κοινό. Οι έμποροι λιανικής συνεχίζουν και έχουν μεγάλη υποστήριξη σε ενέργειες marketing και επικοινωνίας καθώς και εξασφαλισμένη μεγάλη επισκεψιμότητα, όπως αποδεικνύει η μέχρι σήμερα πορεία. Απόδειξη της επιτυχίας αυτής αποτελεί το καθεστώς υψηλών ποσοστώνσυνεχούς μίσθωσης των εμπορικών μας κέντρων (94%) ενώ το γ’ τρίμηνο του 2013 ο συνολικός  κύκλος εργασιών των καταστημάτων παρουσίασε αύξηση 4% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο για πρώτη φορά μετά την έναρξη της οικονομικής κρίσης.

 

Πιο συγκεκριμένα το εννεάμηνο του έτους ο συνολικός κύκλος εργασιών των καταστημάτων στο GoldenHall κινήθηκε ανοδικά κατά 2% ενώ είναι αρκετά ενθαρρυντική η αύξηση του αριθμού των επισκεπτών κατά 5%.  Οι ανωτέρω δείκτες πιστοποιούν ότι μετά από πέντε σχεδόν χρόνια λειτουργίας έχει αποκτήσει ένα σημαντικό μερίδιο αγοράς και διείσδυσης στο καταναλωτικό κοινό. Στο MediterraneanCosmos στη Θεσσαλονίκη σημειώθηκε άνοδος του κύκλου εργασιών των καταστημάτων κατά 2%, γεγονός αρκετά ενθαρρυντικό, ενώ η επισκεψιμότητα παρουσίασε οριακή πτώση κατά 4%.  Αναφορικά με το TheMallAthens ο τζίρος των καταστημάτων και ο αριθμός των επισκεπτών παρουσίασαν πτώση κατά 7% και 3% αντίστοιχα.  

  

Η Μαρίνα του Φλοίσβου συνεχίζει να επηρεάζεται από την οικονομική κρίση παρουσιάζοντας λειτουργικές ζημιές €0,2 εκατ., ενώ τα κτίρια γραφείων συνεισέφεραν  στη λειτουργική κερδοφορία του Ομίλου €1,4 εκατ., οριακά πτωτικά σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό εννιάμηνο. Tα έσοδα από συμμετοχές και μερίσματα εμφανίζονται αισθητά μειωμένα καθώς στο πρώτο τρίμηνο του 2012 συμπεριλήφθηκε στα αποτελέσματα το μέρισμα των €3,7 εκατ. από τη συμμετοχή μας στη EurobankProperties η οποία δεν υφίσταται πλέον. Οι  καθαρές ζημιές χρήσεως σε ενοποιημένο επίπεδο ανήλθαν σε €25,7εκατ. έναντι ζημιών €54,5 εκατ. το πρώτο εννιάμηνο της προηγούμενης χρήσεως. Οι ενοποιημένες ζημιές οφείλονται κατά κύριο λόγο στις ζημιές από την αποτίμηση των επενδυτικών ακινήτων του Ομίλου κατά €18,8 εκατ., οι οποίες όμως εμφανίζονται αισθητά μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.  Επίσης οι ζημιές οφείλονται και στην εφάπαξ λογιστική επίπτωση στα αποτελέσματα ποσού €11,8 εκατ. που αφορά την αναπροσαρμογή της αναβαλλόμενης φορολογίας λόγω της αύξησης του συντελεστή φορολογίας  από το 20% στο 26%. 

 

Η  Καθαρή Αξία Ενεργητικού προ Φόρων (Net Asset Value) ανήλθε σε €323,0 εκατ. (€7,9 ανά μετοχή) έναντι €337 εκατ. που ήταν την 31/12/2012, παρουσιάζοντας μικρή πτώση κατά 4%.  

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.