ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

300 νέοι διαμεσολαβητές στην αγορά έως το τέλος του έτους

01:01 - 05 Δεκ 2013 | Επιχειρήσεις
300 νέοι διαμεσολαβητές στην αγορά έως το τέλος του έτους
Τριακόσιοι νέοι διαμεσολαβητές για τη στήριξη του θεσμού της εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών, πιστοποιούνται έως το τέλος του έτους, ενώ, παράλληλα, μετά την Αθήνα, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη, οργανώνεται στην Ελλάδα το τρίτο Κέντρο Εκπαίδευσης Διαμεσολαβητών, με έδρα τη Λάρισα.

Την ανακοίνωση έκανε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ν. Κανελλόπουλος, μιλώντας σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε στο Ινστιτούτο Γκαίτε, το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, με αφορμή τη δημιουργία του «Οργανισμού Διαιτησίας και Διαμεσολάβησης».

 

Πρόκειται για ένα νέο θεσμό που υποστηρίζει το Επιμελητήριο προκειμένου να διευκολύνει, μέσα από την ταχεία και αποτελεσματική εξωδικαστική επίλυση των εμπορικών και εν γένει επιχειρηματικών διαφορών, την εθνική και διασυνοριακή επιχειρηματικότητα.

 

Οι εισηγητές υπογράμμισαν τη σημασία της εναλλακτικής επίλυσης διαφορών για την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης και την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων. Ανέπτυξαν τα βασικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα και τα πλεονεκτήματα της Διαιτησίας και της Διαμεσολάβησης, ενώ ανέδειξαν τη διάρθρωση της κάθε διαδικασίας και τα οικονομικά οφέλη για τις επιχειρήσεις.

 

Σημειώνεται ότι ο θεσμός της Διαμεσολάβησης εισήχθη στην εσωτερική έννομη τάξη με τον νόμο 3898/2010 και μέχρι σήμερα, η επιτυχής έκβαση τέτοιων υποθέσεων στην Ελλάδα ανέρχεται ως ποσοστό στο 65%.

 

Είναι, δε, εξίσου σημαντικό το γεγονός ότι, στη διαδικασία της Διαμεσολάβησης τα μέρη διαδραματίζουν ενεργό ρόλο για τη διαμόρφωση της τελικής κοινής απόφασης επίλυσης της διαφοράς.

 

Η ύπαρξη του ΟΔΔΕΕ ως εξωδικαστικού μηχανισμού επίλυσης διαφορών, αποτελεί μια αναγκαιότητα για τον κόσμο των επιχειρήσεων, δεδομένου ότι η βραδύτητα στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων σε «δυναμικούς» τομείς της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ειδικά δε σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με μικρή κεφαλαιακή βάση, και συνεπώς η καθυστέρηση είσπραξης των οφειλόμενων απαιτήσεων, θέτει σε κίνδυνο την ίδια τη βιωσιμότητα της επιχείρησης, γεγονός που εμφανίζεται, άλλωστε, με ιδιαίτερη ένταση κατά την τρέχουσα περίοδο οικονομικής κρίσης.

diam

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.