ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: Πύλη εξωστρέφειας για 1.573 επιχειρήσεις, αλλά και σημείο εισόδου επενδύσεων 500 εκατομ. την ερχόμενη τριετία

01:01 - 19 Δεκ 2013 | Επιχειρήσεις
Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: Πύλη εξωστρέφειας για 1.573 επιχειρήσεις, αλλά και σημείο εισόδου επενδύσεων 500 εκατομ. την ερχόμενη τριετία
Παράθυρο για την μεγαλύτερη αγορά της Ευρώπης τη Γερμανία, καθώς και άλλων χωρών, στις οποίες υπάρχουν διμερή Επιμελητήρια με την ισχυρότερη χώρα της Ευρωζώνης, αποτελεί το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο για τις ΜμΕ της Ελλάδας.

"Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από εταιρίες από τη Β. Ελλάδα, την Πελοπόνησο κι άλλα μέρη, ώστε να τις βοηθήσουμε τόσο στις εκθέσεις, όσο και σε B2B συναντήσεις στη Γερμανία", τόνισαν ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Μιχάλης Μαΐλλης, και ο Γενικός Διευθυντής του, Αθανάσιος Κελέμης, σε ενημέρωση δημοσιογράφων

 

Σημείωσαν ότι μέσα από τα 83 διμερή επιμελητήρια που έχει η Γερμανία σε άλλες χώρες, αλλά και τα 120 γραφεία που διατηρεί σε διάφορα σημεία του πλανήτη,  το Επιμελητήριο μπορεί να βοηθήσει επιχειρήσεις που θέλουν να κινηθούν κι αλλού. Ανέφεραν, δε, ένα σχετικό παράδειγμα με μια εταιρία που πρόσφατα ήθελε να δραστηριοποιηθεί στο Βιετνάμ.

 

Μάλιστα, ο γενικός διευθυντής του Επιμελητηρίου, Δρ. Αθανάσιος Κελέμης, στάθηκε ιδιαίτερα στην παροχή από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Γερμανίας, κρατικών εγγυήσεων εξαγωγικών πιστώσεων για συναλλαγές με την Ελλάδα. Όπως υπογράμμισε, μόνο κατά το διάστημα που μεσολάβησε από τον Απρίλιο του 2012 έως το τέλος της ίδιας χρονίας ,η "Κάλυψη Πίστωσης Προμηθευτή" χορηγήθηκε σε 1.120 περιπτώσεις συναλλαγών, για ποσά που σε σύνολο ανήλθαν στα 312,2 εκατ. ευρώ.

 

Επίσης, ο κ. Κελέμης αναλύοντας τις δράσεις του Επιμελητηρίου για τη στήριξη των Ελληνικών επιχειρήσεων, και την ενίσχυση της απασχόλησης, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων:

  • στη Σχολή Διττής Εκπαίδευσης που σε πρώτη φάση είναι, πιλοτικά, εστιασμένη στον τουριστικό τομέα,
  • στην ίδρυση του Οργανισμού Διαιτησίας και Διαμεσολάβησης για την εξωδικαστική επίλυση διαφορών μεταξύ επιχειρήσεων,
  • στην Πλατφόρμα ProGreece - το διαδραστικό κοινωνικό δίκτυο για την ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας των ελληνικών επιχειρήσεων,
  • στο Πρόγραμμα Τοπικών Σχεδίων για την Απασχόληση και
  • στην ανάπτυξη του ηλεκτρονικού δημοπρατηρίου για αγροδιατροφικά προϊόντα στη διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας – ΠΓΔΜ.

epimelitir181213

Φορολογικό, διοικητικό πλαίσιο, αστάθεια τα προβλήματα που διώχνουν τους Γερμανούς

Ωστόσο, παρά το γερμανικό ενδιαφέρον, όπως τόνισαν, τα χρόνια προβλήματα της Ελληνικής οικονομίας, που έχουν να κάνουν με το φορολογικό πλαίσιο, τη δημόσια διοίκηση, και την πολιτική αστάθεια, δημιουργούν αναστολές στο πολύ ζεστό ενδιαφέρον.

 

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με στελέχη Γερμανικών επιχειρήσεων και ΜΜΕ, η Γερμανική πλευρά είναι έτοιμη να συζητήσει με οποιονδήποτε εκλεγεί στην Ελλάδα, φτάνει να αποδέχεται το Ευρωπαϊκό πλαίσιο και να προωθήσει συνθήκες σταθερότητας....

 

Με όλα αυτά τα δεδομένα, το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, με δράσεις σε προγράμματα εκπαίδευσης, συμβουλευτική επιχειρήσεων, εκπροσώπηση των μεγάλων γερμανικών εκθέσεων , που είναι οι κορυφαίες στον κόσμο (π.χ. CeBIT), και το τελευταίο διάστημα με Έλληνα Γενικό Διευθυντή, τον κ. Κελέμη, προσφέρει ευκαιρίες ανάπτυξης σε περίοδο παρατεταμένης ύφεσης σε τομείς όπως η μεταποίηση τροφίμων, τα φάρμακα, ο τουρισμός, η ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, συνολικά 1.573 ελληνικές επιχειρήσεις, με 26.830 Έλληνες επισκέπτες συμμετείχαν την τελευταία τριετία σε εκθέσεις που διοργανώθηκαν στη Γερμανία και υποστηρίχθηκαν από το Επιμελητήριο. Μόνο το 2013, 500 εκθέτες - εταιρίες και 9.000 επισκέπτες προώθησαν τα προϊόντα τους στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, και μάλιστα με θαυμαστά αποτελέσματα.

 

Είναι ενδεικτικό, ότι στην έκθεση της Κολωνίας για τα τρόφιμα, η Ελλάδα κατέλαβε την 6η θέση σε παρουσία και ποιότητα εκθετών, με πρώτη την Ιταλία και τις Τουρκία και ΗΠΑ να συγκαταλέγονται στην πρώτη πεντάδα.

epimeli181213

Κοντά στα 4 δισεκ. θα οι επενδύσεις 2010 -15

Επιπλέον, ο κ. Μαΐλλης υπογράμμισε ότι οι Γερμανικές εταιρίες είναι παρούσες στη χώρα με επενδύσεις που ξεπερνούν τα 3 δισεκ. ευρώ τα τελευταία χρόνια, απασχολώντας 35.000 εργαζόμενους και παράγοντας τζίρο 7,5 δισεκ. ευρώ. Μπορεί, όπως είπε ο ΟΤΕ να είναι η μεγαλύτερη επένδυση με επενδυτικό πλάνο μεγάλο και τα επόμενα χρόνια, ωστόσο και πολλές μικρομεσαίες γερμανικές επιχειρήσεις που είναι η ραχοκοκαλιά της γερμανικής οικονομίας, ενδιαφέρονται για την Ελλάδα.

 

Σε κάθε περίπτωση, όπως τόνισαν και παρά την κρίση, τα επόμενα δύο με τρία χρόνια κοντά στα 600 εκατομμύρια αναμένεται να επενδυθούν από γερμανικές εταιρίες στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι παρά τη συρρίκνωση του τζίρου τους, αυτές δεν εγκατέλειψαν την παρουσία τους.

 

Είναι χαρακτηριστικό, πάντως, ότι και μεγάλες εταιρίες τα τελευταία χρόνια προχωρούν σε επενδύσεις στην Ελλάδα π.χ. Siemens 157 εκ. ευρώ, Boehringer Ingelheim Ellas A.E. 25 εκατομμύρια, BOSCH 30 εκατομ. ευρώ., LIDL με διεύρυνση καταστημάτων.

 

Σήμερα η Γερμανία είναι από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της Ελλάδος, με τις ελληνικές εξαγωγές προς τη Γερμανία να φθάνουν στο εννεάμηνο του 2013 το 1,2 δισ. ευρώ και τις εισαγωγές τα 2,9 δισ. ευρώ.

epimeliti181213

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.