ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φαρμακοποιοί: "Όχι στο χαράτσι του 1 ευρώ- η κυβέρνηση μας έκανε φοροεισπράκτορες..."

01:01 - 07 Ιαν 2014 | Επιχειρήσεις
Φαρμακοποιοί: "Όχι στο χαράτσι του 1 ευρώ- η κυβέρνηση μας έκανε φοροεισπράκτορες..."
Σκληρή γλώσσα για την κυβέρνηση χρησιμοποιεί, μιλώντας στο "R", ο γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου φαρμακευτικού Συλλόγου, Δημήτρης Καραγεωργίου, ο οποίος - με αφορμή την απόφαση του υπουργείου Υγείας για το χαράτσι του ενός ευρώ ανά συνταγή, κάνει λόγο για μια ακόμη ελληνική πρωτοτυπία, υποστηρίζοντας ότι θέλουν να μετατρέψουν τον κλάδο σε φοροεισπράκτορες. "Πουθενά αλλού στον κόσμο, δεν συμβαίνει ιδιωτική επιχείρηση να μαζεύει φόρους για λογαριασμό του κράτους, προκειμένου να γεμίσουν τα ταμεία στον ΕΟΠΥΥ", λέει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Καραγεωργίου, οι μεγάλοι φαρμακευτικοί σύλλογοι της χώρας, όπως των Αθηνών της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας και του Ηρακλείου- έχουν εναντιωθεί ανοικτά στο νέο απαράδεκτο χαράτσι του ενός ευρώ ανά συνταγή που πρέπει να καταβάλλει ο κάθε φορολογούμενος, προκειμένου να προμηθευτεί τα απαραίτητα για την υγεία του φάρμακά.

 

Χαράτσι που όμως πλήττει ανεπανόρθωτα και τα φαρμακεία, καθώς σημειώνει ο Δημήτρης Καραγεωργίου, αποδυναμώνεται η αξία τους ως σύμβουλοι υγείας και μετατρέπονται σε φοροεισπράκτορες

 
Εξέλιξη που κατά τον ίδιο θα έπρεπε να έχει αποφευχθεί. Και θα μπορούσε να συμβεί αυτό, συνεχίζει ο γενικός γραμματέας του ΠΦΣ, αν τελικά το κράτος εφάρμοζε την πρόθεσή του -όπως το ίδιο είχε εξαγγείλει- να επιβάλλει επιπλέον φορολογία στα τσιγάρα υπέρ του ΕΟΠΥΥ
 haratsi060114
"Είμαστε αντίθετοι στην εφαρμογή του μέτρου, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να το εφαρμόσουμε και να απαιτήσουμε το 1 ευρώ από το φορολογούμενο πολίτη, γιατί στην αντίθετη περίπτωση παραβιάζουμε τον νόμο", τονίζει ο κ. Καραγεωργίου. Θεωρεί, δε, ότι η εφαρμογή του μέτρου θα έχει ξεκινήσει το αργότερο μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας. Χρόνος που απαιτείται προκειμένου να προσαρμοστούν τα ηλεκτρονικά συστήματα στην υποδοχή των νέων συνταγών.  
 
Τόσο το νέο χαράτσι, όσο και τα υπόλοιπα θέματα που καίνε τον κλάδο των φαρμακοποιών, πρόκειται να συζητηθούν στην γενική συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, στις 8 Ιανουαρίου. Μολονότι ο Δημήτρης Καραγεωργίου ξεκαθαρίζει ότι δεν προγραμματίζονται κινητοποιήσεις για το χαράτσι του ενός ευρώ, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να "βγουν και πάλι στον δρόμο" για τα άλλα ζητήματα που έχουν λυγίσει τον κλάδο, όπως τα ληξιπρόθεσμα χρέη, η διάθεση των ΜΗΣΥΦΑ από τα σούπερ μάρκετ και βεβαίως η έκθεση του ΟΟΣΑ που ζητά νέο haircut στα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων του κλάδου. 
 
Δέσποινα Καραγιαννοπούλου
harats060114
Τελευταία τροποποίηση στις 01:25 - 07 Ιαν 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.