ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βροχή οι αγωγές των βιομηχάνων εναντίον της ΔΕΗ

01:01 - 24 Ιαν 2014 | Επιχειρήσεις
Βροχή οι αγωγές των βιομηχάνων εναντίον της ΔΕΗ
Κατηγορούν την Επιχείρηση ότι θα γράψει κέρδη από τη συμφωνία ΔΕΠΑ/Gazprom για τη μείωση της τιμής του αερίου, χωρίς να αναπροσαρμόζει τα τιμολόγια.

Για λουκέτο στην Ελληνική βιομηχανία και στην καλύτερη περίπτωση την... μετεγκατάστασή της στις γειτονικές χώρες κατηγορούν ανοικτά πλέον στην Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, ζητώντας -επιτέλους- μείωση στην τιμή του ρεύματος.

 

Πρόκειται για θέμα το οποίο μετ' επιτάσεων θέτουν οι βιομήχανοι ακόμα και σε κατ' ιδίαν συνατήσεις τους, τόσο με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, όσο και στον ίδιο τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά. Σε συζητήσεις τους βρίσκονται περίπου στα... κάγκελα τονίζοντας ότι από τη συμφωνία της ΔΕΠΑ με την Gazprom για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, τα οφέλη για την ΔΕΗ είναι προφανή, αφού θα εξασφαλ΄'ισει οικονομικό όφελος ύψους 80 εκατ. ευρώ. Και η Επιχείρηση, τονίζουν, εξακολουθεί να εφαρμόζει την ίδια τιμολογιακή πολιτική!

 

Ήδη η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών (σ.σ. Μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται μερικές από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας όπως οι Τιταν, Ηρακλης, Ελβαλ, Ελληνική εταιρεία Χάλυβος, Χαλκορ κα), συγκαλεί έκτακτη γενική συνέλευση των μελών της την ερχόμενη Παρασκευή στις 31/1, αλλά και έκτακτο Δ.Σ. Την ερχόμενη Δευτέρα.

ade230114

Στο κάλεσμα για την γενική συνέλευση τονίζεται πως, “η προγραμματισμένη για την ερχόμενη Παρασκευή 31/1 Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ, έχει ως βασικό θέμα την έγκριση από τους μετόχους των κοστολογικών στοιχείων που πρόσφατα δόθηκαν στη δημοσιότητα ως "κόκκινη γραμμή" για τις μετέπειτα συμβάσεις της ΔΕΗ. Επισυνάπτεται το σχετικό σημείωμα. Η απόφαση θα έχει άμεσες επεκτάσεις στη στάση της ΔΕΗ εφεξής έναντι όλων της των πελατών.

 

Το ΔΣ κρίνει απαραίτητο να υπάρξει παρέμβαση της ΕΒΙΚΕΝ ενόψει της 31/1 προκειμένου να ενημερωθεί ο βασικός μέτοχος για τις συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης. Σχέδιο ανοιχτής επιστολής θα τεθεί υπόψη σας άμεσα. Λόγω της σημασίας του ζητήματος, κρίνεται απαραίτητο να τεθεί προς κρίση και συζήτηση στη ΓΣ.”.

 

Η Σιδενόρ – η οποία απέστειλε εξώδικο προς την ΔΕΗ – της υπενθυμίζει πως μαζί τα Χαλυβουργεία, Σιδενόρ και Sovel έχουν νυκτερινό φορτίο 200 MW, όταν όλη η βιομηχανία διαθέτει φορτίο 700 MW. Πηγές της εταιρείας σημειώνουν ότι, η εταιρεία μα την κατανάλωση ρεύματος της στηρίζει την λειτουργία μιας ολόκληρης λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ – και ως εκ τούτου και την κερδοφορία της. Η Σιδενόρ κατέστησε σαφές στην ΔΕΗ ότι, βάσει μελέτης δεν θα μπορεί να είναι ανταγωνιστική όταν θα υπερβαίνει τα 34 ευρώ/ΜWH.

 

Στην ίδια και χειρότερη θέση βρίσκονται και οι υπόλοιπες χαλυβουργίες στην χώρα – πολλές από τις οποίες έχουν προχωρήσει σε περικοπές προσωπικού, κλείσιμο μονάδων.

 

Σ.Κ.Χ.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:49 - 23 Ιαν 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.