ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με τουλάχιστον 350 εκατ. ευρώ ξεκινούν οι φετινές επενδύσεις στα τρόφιμα

01:01 - 29 Ιαν 2014 | Επιχειρήσεις
Με τουλάχιστον 350 εκατ. ευρώ ξεκινούν οι φετινές επενδύσεις στα τρόφιμα
Επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ προγραμματίζουν τη φετινή περίοδο οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χώρο των τροφίμων- βιομηχανία και εμπόριο- δίνοντας μια αισιόδοξη νότα για το μέλλον της χώρας.

Σε διάστημα μόλις ενός μήνα από την έναρξη της νέας χρονιάς, βασικοί πρωταγωνιστές του κλάδου τροφίμων έχουν ανακοινώσει μεγαλεπήβολα επενδυτικά πλάνα, βασικό γνώρισμα των οποίων είναι ότι η υλοποίησή τους θα γίνει στην ελληνική αγορά με φυσική απόρροια τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

 

Μόλις πριν από μερικές ημέρες, η Coca-Cola HBC ανακοίνωσε ότι προχωρά σε επενδύσεις συνολικού ύψους 11 εκατ. ευρώ στις μονάδες της στην Ελλάδα και παράλληλα σε νέα αναδιάρθρωση της παραγωγής της. Συγκεκριμένα ανακοίνωσε:

  • Επένδυση ύψους 3 εκατ. ευρώ εντός των επόμενων μηνών στη μονάδα παραγωγής του Αιγίου, όπου παράγεται το φυσικό μεταλλικό νερό ΑΥΡΑ.
  • Επενδύσεις ύψους 8 εκατ. ευρώ στη μονάδα του Σχηματαρίου Βοιωτίας, με στόχο την καλύτερη διαχείριση των ενεργειακών πόρων και του νερού.

ependiseistrofimo280114

Ύστερα από την είσοδό της στην αγορά του συσκευασμένου ψωμιού, η «Ε.Ι. Παπαδόπουλος» ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει νέα προϊόντα, ενώ προχωρεί και στον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων εργοστασίων της, επενδύοντας συνολικά 10 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία απασχολεί σήμερα 1.200 εργαζομένους και πραγματοποιεί εξαγωγές σε περισσότερες από σαράντα χώρες.

 

Εκτός από την ενδυνάμωση του δικτύου της, στα επενδυτικά πλάνα της εταιρείας Βενέτης περιλαμβάνεται και η μεταφορά της παραγωγής σε νέες εγκαταστάσεις στη Βοιωτία. Η κατασκευή της μονάδας, που αναμένεται να λειτουργήσει το 2015, θα καταλαμβάνει περίπου 25.000 τ.μ. και θα κοστίσει 20 εκατ. ευρώ.

 

Στο χορό των επενδύσεων μπαίνει δυναμικά και η γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ, η οποία σχεδιάζει να πραγματοποιήσει επενδύσεις ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ σε εξοπλισμό, με στόχο την επέκταση της παραγωγικής δυνατότητας, την ενίσχυση της αποδοτικότητας αλλά και την δυνατότητα προσφοράς στους καταναλωτές προϊόντων σε ποικιλία συσκευασιών.

 

Με απώτερο στόχο την διατήρηση του μεριδίου που ελέγχει στην ελληνική αγορά αλλά και την επέκταση της παρουσίας της στο εξωτερικό μέσω των εξαγωγών η Barilla Hellas, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει άμεσα στην αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητα των μονάδων της. Επένδυση που αναμένεται να φθάσει τα 10 με 15 εκατ. ευρώ.

ependiseistrofim280114

Επενδύσεις συνολικού ύψους 70 εκατ. ευρώ προγραμματίζει για την επόμενη τετραετία η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, δίνοντας έμφαση στην παραγωγή καινοτόμων προϊόντων, αλλά και στις εξαγωγές. Πρώτος σταθμός του επενδυτικού προγράμματος της πολυεθνικής στην Ελλάδα είναι η κατασκευή μικροζυθοποιίας στον χώρο του εργοστασίου στην Αθήνα.

 

Ένας άλλος αναπτυσσόμενος "παίκτης" από την αγορά της μπίρας, η Ολυμπιακή Ζυθοποιία (παράγει την μπίρα ΦΙΞ), η οποία από το 2010 επενδύει συνεχώς σε γραμμές παραγωγής, ετοιμάζεται να προχωρήσει στην κατασκευή βυνοποιείου, επένδυση προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ.

 

Εν τω μεταξύ, το "πράσινο φως" πήρε στις αρχές Δεκεμβρίου η Chipita από το IFC (International Finance Corporation, τον επενδυτικό βραχίονα της Παγκόσμιας Τράπεζας) για τη λήψη δανείου 10,8 εκατ. ευρώ. Η χρηματοδότηση αυτή προορίζεται για την ολοκλήρωση του εργοστασίου παραγωγής κρουασάν της Chipita στην Τουρκία, το οποίο θα ξεκινήσει να λειτουργεί από το 2014.

 

Συνέχεια επενδύσεων προγραμματίζει και η γαλακτοβιομηχανία Όλυμπος των αδερφών Σαράντη. Αν και οι φετινές επενδύσεις υπολείπονται σημαντικά από τις αντίστοιχες που πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και το 2014 η εταιρεία θα διαθέσει περί τα 7 εκατ. ευρώ για αγορά νέων μηχανημάτων.

 

Την ίδια στιγμή, η γερμανική αλυσίδα Lidl θα επενδύσει περίπου 120 εκατ. ευρώ για την επέκταση του δικτύου της αλλά και τη δημιουργία δύο νέων αποθηκευτικών εγκαταστάσεων, μια στα Καλύβια Αττικής, έκταση 50.000 τ.μ., και μια στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, έκτασης 60.000 τ.μ., η οποία θα είναι η μεγαλύτερη αποθηκευτική εγκατάσταση της Lidl σε όλη την Ευρώπη.

ependiseistrofi280114

Νέα σημεία χονδρικής αλλά και λιανικής πώλησης (My Market) θέλει να ανοίξει η METRO AEBE και τη φετινή περίοδο. Συνολικά το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 25-30 εκατ. ευρώ για το 2014, όσο περίπου ήταν και την περσινή χρονιά.

Σε επενδύσεις που θα φθάσουν και τα 65 εκατ. ευρώ προχωρά η λιανεμπορική αλυσίδα ΑΒ Βασιλόπουλος, χρηματοδοτώντας μέσω αυτών την πανελλαδική επέκταση του δικτύου των καταστημάτων της.

 

Με επενδυτικό πρόγραμμα, που ανέρχεται για την τριετία 2012 – 2014 σε περισσότερα από 250 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το ήμισυ θα πάει στους πελάτες μέσω μείωσξης τιμών, η Μαρινόπουλος A.E. επενδύει στην Ελληνική οικονομία, θέτοντας ως πρωταρχικούς στόχους της την ενίσχυση της παρουσίας της, καθώς και των μεριδίων της στο οργανωμένο λιανεμπόριο, αλλά και την επέκταση του δικτύου της με νέα σημεία και νέα concepts καταστημάτων.

 

Κι ενώ οι παραπάνω επενδύσεις έχουν προσδιοριστεί χρηματικά, υπάρχουν και αυτές που δεν έχει ανακοινωθεί το ακριβές ποσό τους. Χαρακτηρηστικό παράδειγμα η απόφαση της απόφασης της Vivartia να προχωρήσει στο λανσάρισμα και την αποκλειστική διανομή ελληνικού στραγγιστού γιαουρτιού και ελληνικού τυριού στις αγορές της Ιταλίας και της Γαλλίας, τα οποία θα παράγονται στις εγκαταστάσεις της ΔΕΛΤΑ στην Ελλάδα και θα διανέμονται από τα δίκτυα της Granarolo. Στο ίδιο μήκος κύματος ο όμιλος δεν έχει προσδιορίσει κόστος ανάπτυξης των σημάτων εστίασης που διαχειρίζεται στο εξωτερικό- όπου για φέτος έχει προβλεφθεί ο υπερδιπλασιασμός των καταστημάτων.

 

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

Τελευταία τροποποίηση στις 18:27 - 28 Ιαν 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.