ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φρένο στα "λουκέτα" της βαριάς βιομηχανίας θέλει να βάλει η κυβέρνηση

01:01 - 19 Φεβ 2014 | Επιχειρήσεις
Φρένο στα "λουκέτα" της βαριάς βιομηχανίας θέλει να βάλει η κυβέρνηση
Τρόπους να μπει φρένο στο κλείσιμο μεγάλων ονομάτων της βαριάς βιομηχανίας της χώρας αναζητά η κυβέρνηση. Τα θέματα στήριξης της Ελληνικής βιομηχανίας αναμένεται να θέσει ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη.

Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι ή κυβέρνηση αναμένεται, παρά τις ενστάσεις της Επιτροπής, να προχωρήσει ακόμα και μονομερώς σε μέτρα, όπως π.χ. η διακοψιμότητα, (για την οποία οι ιδιώτες παραγωγοί ενέργειας, σύμφωνα με πληροφορίες του «R» είναι θετικοί). Είναι ενδεικτικό ότι κ. Χατζηδάκης μιλώντας σε εκδήλωση της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου ότι «εντός της εβδομάδας το αρμόδιο ΥΠΕΚΑ, θα ανακοινώσει πακέτο μέτρων -στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, φυσικά- προκειμένου να αντιμετωπισθεί κατά το δυνατόν, το μεγάλο ζήτημα του κόστους ενέργειας». Ωστόσο το μεγάλο ζήτημα με το κόστος ενέργειας αφορά και τη ΔΕΗ την οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να ιδιωτικοποιήσει, οπότε τα όποια σχέδια μείωσης του κόστους προσκρούουν σε ένα σύνθετο κυκεώνα, που έχει να κάνει, μεταξύ άλλων, με τον κυρίαρχο της αγοράς, τα τέλη για τις ΑΠΕ και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

 

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη, ο υφυπουργός Ενέργειας Ασ. Παπαγεωργίου αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των ενεργοβόρων επιχειρήσεων (χαλυβουργίες, τσιμέντα, αλουμίνιο κλπ), ενώ την Παρασκευή θα συνεδριάσει υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά η διυπουργική επιτροπή για τη βιομηχανία σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων για τη στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από το πλήρες πάγωμα της οικοδομικής δραστηριότητας και από την κατακόρυφη αύξηση του ενεργειακού κόστους.

energiakokost180214

Καμπανάκι κινδύνου από την Ένωση Αλουμινίου

Στη συγκυρία αυτή η Ελληνική Ένωση Αλουμινίου θέλησε να στείλει πολλαπλά μηνύματα με ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ελληνικός κλάδος αλουμινίου, ο οποίος με 7.000 εταιρίες, 30.000 εργαζομένους έχει έντονη εξαγωγική δραστηριότητα, κρούει καμπανάκι κινδύνου τόσο για το κόστος ενέργειας, όσο και για το φορολογικό πλαίσιο per se, αλλά και την αστάθειά του. «Δε θα μπορέσει να παραμείνει για πολύ ακόμη στη ζωή αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα του ενεργειακού κόστους» τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου, Ε. Ταφρόγλου υπογραμμίζοντας ότι το 2013 ήταν χρονιά σταθμός καθώς υπήρξε πτώση 70% των προϊόντων διέλασης σε σχέση με το 2007 και η παραγωγή κατέβηκε στα ίδια επίπεδα με τις αρχές του 1990.

 

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' Οίκον» αν και είχε στρεβλώσεις το 2013 λειτούργησε σχετικά ικανοποιητικά, όπως είπε, σημειώνοντας ότι ο κλάδος έχει κάνει πρόταση το pvc να μην έχει το ίδιο ύψος επιδότησης με το αλουμίνιο. Ο κ. Ταφρόγλου επισήμανε, επίσης, ότι το τελευταίο διάστημα οι επιχειρήσεις του κλάδου αντιμετωπίζουν αθέμιτο ανταγωνισμό με εισαγωγές προϊόντων κυρίως από Τουρκία τα οποία δεν πληρούν τις προδιαγραφές της ΕΕ ώστε να τοποθετηθούν σε κατοικίες.

 

Ο γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αλουμινίου Gerd Gotz αναφέρθηκε στα ευρήματα πρόσφατης έρευνας για τον τρόπο με τον οποίο συγκεκριμένες πολιτικές και κανονισμοί της ΕΕ ευθύνονται για το χάσμα ανταγωνιστικότητας του κλάδου.

alouminio180214

Λουκέτο στη Χαλυβουργία

Στο μεταξύ, μετά την πρόσφατη απόφαση της Χαλυβουργικής να θέσει σε διαθεσιμότητα το 80% των εργαζομένων της, η διοίκηση της Χαλυβουργίας Ελλάδος της οικογένειας Μάνεση, ανακοίνωσε την απόφαση της να προχωρήσει στο κλείσιμο του εργοστασίου της στον Ασπρόπυργο.

 

Την ανάγκη μείωσης του ενεργειακού κόστους επισήμανε ο διευθυντής Ενέργειας της Χαλυβουργίας Ελλάδος, Δημήτρης Κολαϊτης, ο οποίος, αναφερόμενος στο θέμα της Χαλυβουργίας Ελλάδος τόνισε ότι το εργοστάσιο μπορεί να ξανανοίξει εφόσον υλοποιηθεί η σχετική κυβερνητική πρωτοβουλία. Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση της εταιρείας ανακοίνωσε στους εργαζόμενους ότι υπό τις παρούσες συνθήκες (μείωση της ζήτησης στο εσωτερικό, υψηλές τιμές ενέργειας) είναι αναγκασμένη να καταθέσει αίτημα στο υπουργείο Εργασίας για ομαδικές απολύσεις.

 xalybourgiki180214

Το Συμβούλιο της Πέμπτης

Αξίζει να σημειωθεί ότι κύριο θέμα συζήτησης στο Συμβούλιο της Πέμπτης θα είναι η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, θέμα που βρίσκεται και στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 20 και 21 Μαρτίου.

 

Ο  κ. Χατζηδάκης θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες με τον Επίτροπο για την Περιφερειακή Πολιτική Γιοχάνες Χαν και τον υπουργό Οικονομίας του Ισραήλ Ναφτάλι Μπενέτ. Ο υπουργός Ανάπτυξης θα συναντηθεί επίσης με τους εκπροσώπους της Ένωσης για μια Ανταγωνιστική Ευρωπαϊκή Βιομηχανία (Alliance for a Competitive European Industry), στην οποία μετέχουν η ευρωπαϊκή οργάνωση των εργοδοτών, BusinessEurope και εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων από 11 βιομηχανικούς κλάδους (αυτοκινητοβιομηχανία, χημικά, τσιμέντα, χαρτοβιομηχανία, τρόφιμα-ποτά, κλωστοϋφαντουργία - ένδυση, σίδηρος-χάλυβας, διύλιση πετρελαίου).

 

Γ.Α.

Τελευταία τροποποίηση στις 02:10 - 19 Φεβ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.