ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπλοκ της τρόικας στο ενεργειακό πακέτο της κυβέρνησης και στη διακοψιμότητα

02:08 - 25 Φεβ 2014 | Επιχειρήσεις
Μπλοκ της τρόικας στο ενεργειακό πακέτο της κυβέρνησης και στη διακοψιμότητα
Αντιδρούν οι δανειστές στο πρόσφατο πακέτο που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τη στήριξη της βιομηχανίας με μείωση του ενεργειακού κόστους κατά 150 εκατομμύρια. Μάλιστα, κατά την πρώτη επαφή του με το συναρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης (καθ΄ ύλην είναι το Ενέργειας) οι εκπρόσωπος του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ε.Ε. έκαναν λόγο για κρατικές ενισχύσεις, αναφερόμενοι στα προσφάτως ανακοινωθέντα μετρά στήριξης της εγχώριας βιομηχανίας.

Επιπλέον, οι δανειστές αντιδρούν και στο μέτρο της διακοψιμότητας που αποτελεί κλειδί για την επιβίωση ενεργοβόρων βιομηχανιών. Σημειώνεται ότι αντίστοιχο μέτρο ισχύει και σε άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. χωρίς εκεί αν υπάρχουν τέτοιες ενστάσεις για «νόθευση» του ανατγωνισμού.

biom250214

Η στάση αυτή της τρόικας πάντως έχει προκαλέσει οργή την κυβέρνηση. «Αναρωτιέμαι πώς μια χώρα με 27% ανεργία θα υπονομεύσει τον ανταγωνισμό» σημείωνε μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το πέρας της πρώτης ημέρας διαπραγμάτευσης κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος.

 

Πεποίθηση πάντως σε κυβερνητικούς κύκλους είναι ότι εν όψει και της συνάντησης της Τρίτης μεταξύ των συναρμόδιων υπουργών Ενέργειας και Ανάπτυξης μπορούν να βρεθούν οι νομικές φόρμουλες, ώστε να μη θεωρηθεί το πακέτο στήριξης της βιομηχανίας ως κρατική ενίσχυση.

Σύμφωνα με την τρόικα, πάντως, η «σωστή συνταγή είναι η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας», ωστόσο- μέχρι να συμβεί αυτό- μπορεί να μην υπάρχει ελληνική βιομηχανία...

 

Γιώργος Αλεξάκης

energkostos250214

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.