ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έκκληση από τη Χαλυβουργική για άμεση λήψη μέτρων μείωσης του ενεργειακού κόστους- Σκληρό παζάρι της Αθήνας με την τρόικα για το πακέτο των 150 εκατ. ευρώ

17:44 - 25 Φεβ 2014 | Επιχειρήσεις
Έκκληση από τη Χαλυβουργική για άμεση λήψη μέτρων μείωσης του ενεργειακού κόστους- Σκληρό παζάρι της Αθήνας με την τρόικα για το πακέτο των 150 εκατ. ευρώ
Έκκληση για άμεση λήψη μέτρων μείωσης του ενεργειακού κόστους απευθύνει με ανακοίνωση της η Χαλυβουργική, προειδοποιώντας παράλληλα ότι σε αντίθετη περίπτωση οι επιπτώσεις για την εθνική οικονομία θα είναι ανεπανόρθωτες.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η έλλειψη ανταγωνιστικότητας του κλάδου της χαλυβουργίας της χώρας οφείλεται κυρίως στο υψηλό ενεργειακό κόστος (ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο).

 

"Η μη λήψη μέτρων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στα επίπεδα των Ευρωπαίων ανταγωνιστών μας έχει ήδη επιφέρει δραστική συρρίκνωση της παραγωγής και τεράστιες ζημίες. Ενδεικτικό της χαώδους διαφοράς είναι το γεγονός ότι η τελική συνολική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, με την οποία χρεώνεται μια χαλυβουργία στην Ελλάδα πλησιάζει τα 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα τη στιγμή που σε Ιταλία, Ισπανία και Γερμανία οι αντίστοιχες τιμές κυμαίνονται από 30 έως 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα" τονίζει η Χαλυβουργική. "Η επιβίωση του κλάδου προϋποθέτει άμεση εφαρμογή σειρά μέτρων που θα αποκαταστήσουν τη χαμένη ανταγωνιστικότητά του", καταλήγει.

Xalyvourgik250214

Υπενθυμίζεται ότι η Χαλυβουργική την προηγούμενη εβδομάδα έθεσε σε διαθεσιμότητα το 73% του προσωπικού του εργοστασίου για διάστημα έξι εβδομάδων, μέτρο που όπως τονίζεται επιλέχθηκε ως η λιγότερο επώδυνη λύση για τους εργαζόμενους. Η εταιρία αποδίδει την κρίση του κλάδου αφενός στην κατάρρευση της οικοδομικής δραστηριότητας και αφετέρου "στο παράλογο ενεργειακό κόστος", ενώ τονίζει ότι η λειτουργία του χαλυβουργείου έχει διακοπεί από τον Ιούνιο του 2012, και έκτοτε η μισθοδοσία καταβάλλεται κανονικά.

 

Την προηγούμενη εβδομάδα, το ΥΠΕΚΑ παρουσίασε πακέτο μέτρων για μείωση του ενεργειακού κόστους, με έμφαση στις ενεργοβόρες βιομηχανίες αλλά και τους οικιακούς καταναλωτές. Το πακέτο, ύψους 150 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μειώσεις στην τιμή του φυσικού αερίου με επιστροφή κερδών της ΔΕΠΑ, αντιστάθμιση του κόστους αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα καθώς και μειώσεις των τιμολογίων του ηλεκτρικού με εφαρμογή της λεγόμενης διακοψιμότητας, δηλαδή χαμηλότερα τιμολόγια με αντάλλαγμα τη δυνατότητα μείωσης ή διακοπής της ηλεκτροδότησης ύστερα από προειδοποίηση σε περιόδους αιχμής.

 

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η τρόικα έχουν εκφράσει αντιρρήσεις με το αιτιολογικό ότι ορισμένες από τις ρυθμίσεις υποκρύπτουν κρατική επιδότηση. Για το θέμα είναι σε εξέλιξη σκληρό παζάρι ανάμεσα στην ηγεσία του ΥΠΕΚΑ και τους εκπροσώπους των δανειστών.

 

Σύμφωνα με τον Γιάννη Μανιάτη, υπουργό Ενέργειας με την τρόικα συζητήθηκαν την Τρίτη όλα τα ανοικτά θέματα του ενεργειακού κόστους της ελληνικής βιομηχανίας. "Οι προτάσεις της κυβέρνησης είναι συμβατές με το κοινοτικό δίκαιο και τις ανάγκες της Εθνικής Οικονομίας. Στέλνουμε άμεσα όλη την τεκμηρίωση μας που βασίζεται σε αντικειμενικά στοιχεία προκειμένου να παρθούν απαραίτητα μέτρα για τη στήριξη της απασχόλησης και των θέσεων εργασίας στην Ελληνική βιομηχανία χωρίς καμία επιβάρυνση του προϋπολογισμού, επισήμανε ο υπουργός.

Xalyvourgi250214

Τελευταία τροποποίηση στις 01:40 - 26 Φεβ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.