ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

KEΠΕ: Στα επίπεδα του 2008 υποχώρησε ο δείκτης φόβου

16:55 - 05 Μαρ 2014 | Επιχειρήσεις
Τη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία καταγράφει ο δείκτης «φόβου» του ΚΕΠΕ, KEPE GRIV, αφού κατά το πρώτο δίμηνο του 2014, έπεσε σε επίπεδα προ κρίσης.

 

Ειδικότερα, ο δείκτης KEPE GRIV που περιγράφει την αβεβαιότητα και την εμπιστοσύνη των εγχώριων και ξένων επενδυτών στην ελληνική οικονομία, παρουσίασε σημαντική βελτίωση και πτώση 13,11% από τα τέλη Δεκεμβρίου 2013.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέση τιμή του δείκτη για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο ήταν 31,25% και 32,66% αντίστοιχα, σταθερά χαμηλότερη του ιστορικού μέσου όρου του δείκτη (34,51%) και κοντά στα προ κρίσης χρέους επίπεδα του 2008.

 

Η υψηλή συγκέντρωση των τιμών του δείκτη στα χαμηλά επίπεδα του 2008 δείχνει ότι οι επενδυτές θεωρούν ότι ο περιορισμός της αβεβαιότητας σχετικά με το ελληνικό χρηματιστήριο, και κατ’ επέκταση με την ελληνική οικονομία, λαμβάνει πλέον μόνιμο χαρακτήρα.

 

Σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, η σημαντική μείωση του δείκτη «φόβου», αλλά και η σταθεροποίηση του, αποτυπώνει τη θετική ψυχολογία των επενδυτών στην ελληνική αγορά παραγώγων και το γεγονός ότι προεξοφλούν τις θετικές εξελίξεις και τις προοπτικές για την ελληνική οικονομία.

 

Η πορεία του δείκτη «φόβου» αντανακλά τη συνεχιζόμενη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία και την εγχώρια αγορά, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί εφόσον διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα και συνεχιστούν με γοργό και αμείωτο ρυθμό οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις.

 

Το ΚΕΠΕ κατασκευάζει και καταρτίζει μια σειρά δεικτών προήγησης για την Ελληνική Οικονομία, οι οποίοι θα παρουσιαστούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

 

Τα παραπάνω συμπεράσματα για τον δείκτη «φόβου» παρέθεσε, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. και Επιστημονικός Διευθυντής του ΚΕΠΕ, Καθηγητής κ. Νικόλαος Φίλιππας, στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Νότη Μηταράκη, προκειμένου να ενημερώσουν σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και την εξέλιξη της πορείας του δείκτη «φόβου» για την Ελλάδα, KEPE GRIV που δημιούργησε το ΚΕΠΕ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών.

 

Ο κ. Φίλιππας αναφέρθηκε, γενικότερα, στις θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, οι οποίες αποτυπώνονται από μία σειρά από γνωστούς προπορευόμενους δείκτες (leading indicators), όπως είναι η πορεία του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου, το spread των δεκαετών ομολόγων, οι δείκτες οικονομικού κλίματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Εκτός λοιπόν από τις καταγραφές σχετικά με τον δείκτη «φόβου», επισημαίνονται τα εξής:

 

- Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ έφτασε στις 28/2/2014 σε νέα υψηλά επίπεδα 32 μηνών (από τον Ιούνιο του 2011) στις 1.310,41 μονάδες, παρουσιάζοντας απόδοση 175,09%, από το χαμηλό των 476,36 μονάδων στις 5/6/2012.

 

- Το spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων έφτασε σε επίπεδα προ μνημονίου (Μαρτίου 2010) στις 510 μονάδες βάσης, με την απόδοση των Ελληνικών δεκαετών να υποχωρεί στο 6,88%, όταν στις 31/5/2012 το spread είχε φτάσει- στο εξωπραγματικό επίπεδο για κράτος της Ευρωζώνης - 2.980,6 μονάδες βάσης. Η θεαματική μείωση των spreads καθιστά εφικτή, περισσότερο παρά ποτέ, την άντληση κεφαλαίων από τις αγορές.

 

- Ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG ECFIN) για την Ελλάδα, όπως ανακοινώθηκε στις 27/2/2014, έφτασε τις 94,8 μονάδες το Φεβρουάριο, στο υψηλότερο σημείο του από το Σεπτέμβριο του 2008. Επίσης, ο Ελληνικός δείκτης μεταποίησης PMI τον Ιανουάριο διαμορφώθηκε στις 51,2 μονάδες, σηματοδοτώντας την επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, μετά από 53 μήνες (από τον Αύγουστο του 2009).

 

- Τέλος ο δείκτης τεκμαρτής μεταβλητότητας KEPE GRIV για τον δείκτη FTSE/X.A. Large Cap στις 28/02/2014 υποχώρησε στο 31,02%, από το επίπεδο του 32,32% που σημείωσε στο τέλος Ιανουαρίου, αντανακλώντας πλήρως τις θετικές εξελίξεις στην Ελλάδα και τις ευνοϊκές προσδοκίες των επενδυτών στην αγορά παραγώγων. Ο μέσος όρος του δείκτη το Φεβρουάριο του 2014 προσέγγισε τα επίπεδα του Σεπτεμβρίου του 2008.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.