ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έρχονται 3 εξαγορές στην ασφαλιστική αγορά- Ετοιμάζεται κοινοπραξία ελληνικών εταιρειών

01:01 - 18 Μαρ 2014 | Επιχειρήσεις
Έρχονται 3 εξαγορές στην ασφαλιστική αγορά- Ετοιμάζεται κοινοπραξία ελληνικών εταιρειών
Έντονες ζυμώσεις διενεργούνται στον κλάδο της ασφαλιστικής αγοράς με τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις να δίνουν τον τόνο των εξελίξεων που έρχονται. Όπως φαίνεται, η κρίση έχει δώσει καίριο πλήγμα στον κλάδο, όπου πλέον δραστηριοποιούνται λιγότερες από 67 εταιρείες, από 110 που ήταν το 2010.

Tην ίδια στιγμή σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται το σύνολο των ασφαλίστρων, τα οποία το 2012 διαμορφώθηκαν στα 4,4 δισ. ευρώ, από 4,9 δισ. ευρώ το 2011, 5,3 δισ. ευρώ το 2010 και 5,4 δισ. ευρώ το 2009. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του "R", η αγορά συνέχισε την καθοδική της πορεία και το 2013 και εκτιμάται ότι το σύνολο των ασφαλίστρων έσπασε προς τα κάτω την βάση των 4 δισ. ευρώ.

asfalistiko170314 

Στο πλαίσιο αυτό, παράγοντες της αγοράς επεσήμαναν στο Reporter, ότι μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι έχουν ξεκινήσει συζητήσεις με πολυεθνικούς κολοσσούς που δραστηριοποιούνται στην εσωτερική αγορά προκειμένου να τους πουλήσουν τις ασφαλιστικές τους θυγατρικές. Όπως λένε οι ίδιες πηγές, με τον τρόπο αυτό οι τραπεζικοί όμιλοι αποδεσμεύονται από την υποχρέωση που έχουν να διατηρούν πρόσθετο απόθεμα στα ταμεία τους για την κάλυψη των επισφαλειών στις ασφάλειες.

 

Την ίδια στιγμή, όμως, όπως όλα δείχνουν, στην αντεπίθεση ετοιμάζονται να περάσουν και ελληνικοί ασφαλιστικοί όμιλοι. Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, έχουν καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τέσσερις ελληνικές εταιρείες προκειμένου να βρεθεί μία φόρμουλα συνεργασίας μεταξύ τους, υπό κοινοπρακτικό όμως σχήμα, καθώς οι συνέργειες και οι οικονομίες κλίμακος που μπορούν να προκύψουν -κυρίως ως προς τον αριθμό των εργαζομένων αλλά και το δίκτυο των καταστημάτων- είναι πολλαπλές.

 

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το ζήτημα είναι να προσπεράσουν οι ελληνικές εταιρείες το βασικό τους "αγκάθι" στις συζητήσεις, που δεν είναι άλλο από το όνομα των εταιρειών τους, το οποίο και δεν επιθυμούν να σβήσει από την ασφαλιστική αγορά.

 

Το σίγουρο είναι, σημειώνουν πηγές της αγοράς, ότι ο κλάδος των ασφαλιστικών εταιρειών έχει γυρίσει σελίδα στην ιστορία του, με βασικότερη εξέλιξη τη μείωση των εκπροσώπων του. Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι εντός της προσεχούς διετίας, ο αριθμός των εταιρειών θα έχει μειωθεί περαιτέρω στις 20-25 επιχειρήσεις για να καταλήξει τελικώς στις 10 πιο δυνατές.

 

 

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

asfalisti170314

Τελευταία τροποποίηση στις 18:09 - 17 Μαρ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.