ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σύνοδος Κορυφής: SOS ευρωπαίων βιομηχάνων για το υψηλό ενεργειακό κόστος- Χάθηκαν 52 εκατομμύρια θέσεις εργασίας!

02:09 - 21 Μαρ 2014 | Επιχειρήσεις
Σύνοδος Κορυφής: SOS ευρωπαίων βιομηχάνων για το υψηλό ενεργειακό κόστος- Χάθηκαν 52 εκατομμύρια θέσεις εργασίας!
Τα μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους στις ευρωπαϊκές βιομηχανίες βρίσκονται στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, στην οποία συμμετέχουν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης. Το θέμα «καίει» την Ελλάδα καθώς αν δοθεί λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μπορεί να αρθούν οι αντιρρήσεις της τρόικας για τις αποφάσεις που ήδη έχει λάβει η Ελλάδα πρόσφατα.

Όπλο της ελληνικής πλευράς είναι στοιχεία και μελέτες των μεγάλων ενεργοβόρων βιομηχανιών της χώρας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και της Ένωσης Ευρωπαίων Βιομηχάνων, που καταδεικνύουν ότι είναι τεράστιες οι διαφορές στο κόστος ενέργειας των ευρωπαϊκών βιομηχανιών και των ανταγωνιστών τους από άλλες χώρες. Οι βιομηχανικές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος είναι υπερδιπλάσιες από τις αντίστοιχες των ΗΠΑ και 20% υψηλότερες από της Κίνας, ενώ οι τιμές φυσικού αερίου είναι 3 με 4 φορές ακριβότερες στην Ε.Ε. σε σύγκριση με τις τιμές στις ΗΠΑ και στη Ρωσία και 12% σε σχέση με την Κίνα.

energiako210314

Την ίδια ώρα, η Ένωση Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων (BusinessEurope) «χτυπά» καμπανάκι για απώλεια 52 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους. Σύμφωνα με την BusinessEurope, η συνολική φορολογική επιβάρυνση ως ποσοστό του ΑΕΠ στην ΕΕ είναι 50% υψηλότερη από ότι στις ΗΠΑ και 30% από την Ιαπωνία, ενώ οι διοικητικές διαδικασίες για την έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ΕΕ, είναι 3 φορές πιο απαιτητικές από ότι στις ΗΠΑ. Επίσης, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας είναι τουλάχιστον διπλάσιες από ότι στις ΗΠΑ και τη Ρωσία και κατά 20% υψηλότερες από ότι στην Κίνα.

 

Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι οι τιμές ενέργειας έχουν φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα: οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τη βιομηχανία αυξήθηκαν μεταξύ του 2005 και του 2012, κατά 37% στα μέλη του ΟΟΣΑ από την Ευρώπη, όταν στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 4%. «Η Ευρώπη θα μπορούσε να χάσει το ένα τρίτο του συνόλου των εξαγωγών της, σε αγαθά η παραγωγή των οποίων απαιτεί μεγάλες ποσότητες ενέργειας, μέχρι το 2035, και αυτό θα σήμαινε απώλειες 52 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας άμεσα ή έμμεσα εξαρτώμενες από τη βιομηχανική παραγωγή», υπογραμμίζει.

Η παρέμβαση Σαμαρά

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η διαφύλαξη του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους είναι αναγκαία, καθώς ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Επισήμανε ότι η έρευνα και η επαγγελματική αριστεία δεν επιτυγχάνονται χωρίς τίμημα και ότι το υψίστης ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό δεν επιτυγχάνεται χωρίς υψίστης ποιότητας εκπαίδευση, υψίστης ποιότητας δημόσια υγεία, κοινωνική ασφάλιση και περιβαλλοντική προστασία.

sa210314

Ο πρωθυπουργός ανέφερε, επίσης, ότι σε πολλούς κρίσιμους τομείς, ανταποδοτικότητα του κόστους μπορεί να επιτευχθεί μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο κ.Σαμαράς παραδέχτηκε ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί το κόστος της εργατικής μονάδας σχετικά χαμηλά, αλλά σημείωσε ότι αν ταυτόχρονα αυξάνεται η φορολογία και το κόστος της ενέργειας είναι εκτός ελέγχου, δεν υπάρχει όφελος και υποστήριξε ότι χρειάζεται ο συνδυασμός μικρών βελτιώσεων.

 

Εξάλλου, η αντιμετώπιση του υψηλού κόστους ενέργειας και της έλλειψης ενιαίας αγοράς ενέργειας είναι οι βασικότεροι στόχοι της Ελληνικής Προεδρίας σε θέματα βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας, ανέφεραν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές. Η Ελληνική Προεδρία στοχεύει, επίσης, στην αντιμετώπιση του υψηλού κόστους γραφειοκρατίας, στην απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, στη βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση και στην αντιμετώπιση της έλλειψης ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η Βιομηχανική πολιτική θα είναι το βασικό θέμα συζήτησης στο άτυπο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας, το Μάιο στην Αθήνα.

energiak210314

Τελευταία τροποποίηση στις 03:12 - 21 Μαρ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.