ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εuromedica: Κέρδη προ... claw back, αλλά...

17:13 - 01 Απρ 2014 | Επιχειρήσεις
Τα ενοποιημένα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε ζημιές 50,3 εκ. ευρώ έναντι ζημιών 55,2 εκ. ευρώ το 2012.

Αύξηση κερδών και ελεγχόμενη μείωση τζίρου προ claw back εμφανίζει η εταιρεία παροχών υγείας Euromedica το 2013, αλλά στην τελική τους γραμμή τα αποτελέσματα καταγράφουν ζημιές. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ομίλου, το 2013 ήταν μια ακόμα χρονιά ύφεσης, η έκτη συνεχόμενη, για την ελληνική οικονομία. Σε αυτό το πλαίσιο όπου το διαθέσιμο εισόδημα έχει συρρικνωθεί σημαντικά αλλά και οι διαθέσιμες κρατικές δαπάνες έχουν περιοριστεί, ο κλάδος των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας επηρεάστηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό. Η σημαντική έλλειψη ρευστότητας, τα υψηλά ποσοστά συμμετοχής των ασθενών για την περίθαλψη τους στην δευτεροβάθμια φροντίδα, η αλλαγή στην τιμολογιακή πολιτική του ΕΟΠΥΥ, καθώς και οι νομοθετικές παρεμβάσεις με το rebate και το clawback, επηρέασαν και τα αποτελέσματα του Ομίλου EUROMEDICA.

Σε επίπεδο οικονομικών μεγεθών, ο κύκλος εργασιών του Ομίλου (προ επιπτώσεων rebate και το clawback) διαμορφώθηκε στη χρήση 2013 σε 177,8 εκ. ευρώ έναντι 209,5 εκ. ευρώ πέρυσι σημειώνοντας πτώση κατά 15,1%. Στη εξέλιξη αυτή συνετέλεσε η σημαντική επιβάρυνση των ασφαλισμένων στα νοσήλεια μετά την αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής του ΕΟΠΥΥ, όπου μετατόπισε ζήτηση από τον ιδιωτικό στο δημόσιο τομέα υγείας, όσο και ο περιορισμός του αριθμού των ασθενών από το εξωτερικό σε σχέση με τη χρήση του 2012. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο τομέας των διαγνωστικών κέντρων παρουσίασε σταθεροποιητικές τάσεις εκμεταλλευόμενος τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Ομίλου στη αγορά.

Σε επίπεδο κερδοφορίας τα μικτά αποτελέσματα του Ομίλου ανήλθαν το 2013 σε ζημιές 1 εκ. ευρώ έναντι κερδών 56,3 εκ. ευρώ πέρυσι, κυρίως λόγω στις προβλέψεις ύψους 40,8 εκ. ευρώ που σχηματίστηκαν για την κάλυψη ενδεχόμενης επιβάρυνσης από την εφαρμογή των διατάξεων για το clawback και το rebate από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ.

Σε επίπεδο λειτουργικών αποτελεσμάτων, τα ενοποιημένα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στη χρήση του 2013 σε ζημιές 12,9 εκ. ευρώ έναντι κερδών 26,8 εκ. ευρώ πέρυσι. Μη λαμβάνοντας υπόψη τις ανωτέρω αναφερόμενες προβλέψεις το EBITDA το 2013 διαμορφώνεται σε κέρδη 27,9 εκ. ευρώ αυξημένο κατά 4,1% σε σχέση με το 2012, απόρροια του σημαντικού περιορισμού των λειτουργικών δαπανών και της διατήρησης ισχυρού μεριδίου αγοράς στη βάση της ευρείας γεωγραφικής διασποράς των μονάδων του Ομίλου και της υψηλής εξειδίκευσης του προσωπικού.

Τα ενοποιημένα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν στη χρήση 2013 σε ζημιές 59,9 εκ. ευρώ έναντι ζημιών 51,2 εκ. ευρώ πέρυσι, ενώ τα ενοποιημένα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε ζημιές 50,3 εκ. ευρώ έναντι ζημιών 55,2 εκ. ευρώ το 2012. Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα χρήσης 2013 έχουν επιβαρυνθεί με έκτακτα έξοδα ύψους 54,8 εκ. ευρώ.

Στο πλαίσιο της γενικευμένης έλλειψης ρευστότητας η Διοίκηση του Ομίλου επιδιώκει μέσω συγκεκριμένων ενεργειών να βελτιώσει τη χρηματοοικονομική του διάρθρωση, με αποφάσεις που θα συμβάλουν στην επίτευξη θετικών λειτουργικών ταμειακών ροών και ολοκλήρωση της αναχρηματοδότησης του τραπεζικού δανεισμού. Παράλληλα συνεχίζει να διεκδικεί με όλες τις νόμιμες δυνατότητες την είσπραξη των απαιτήσεων από τα Δημόσια Ασφαλιστικά Ταμεία. Σε επιχειρησιακό επίπεδο ο Όμιλος εντατικοποιεί τις προσπάθειές του για διεύρυνση των διεθνών δραστηριοτήτων του, κυρίως στις αγορές της Μέσης Ανατολής και της βορείου Αφρικής, με σχετικές επενδυτικές επαφές να βρίσκονται σε εξέλιξη. Παράλληλα, βασικός πυλώνας της στρατηγικής του Ομίλου αποτελεί ο ιατρικός τουρισμός, με την διασύνδεση των επιτυχημένων μονάδων του Ομίλου στην Ελλάδα με κατοίκους ξένων χωρών. Στο πλαίσιο αυτό υλοποιείται σύμβαση με το κράτος της Λιβύης, με την περίθαλψη των πρώτων ασθενών να έχει ξεκινήσει το Νοέμβριο της προηγούμενης χρονιάς.   

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.