ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΕΗ: Από μέρα σε μέρα έκδοση ομολόγου

10:54 - 03 Απρ 2014 | Επιχειρήσεις
ΔΕΗ: Από μέρα σε μέρα έκδοση ομολόγου
Θέμα ημερών, κάποιες πληροφορίες από την Τετάρτη επέμεναν για το τρέχον διήμερο, είναι η έκδοση ομολόγου της ΔΕΗ ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Την Πέμπτη, το Reuter έγραφε ότι η έκδοση του ομολόγου αναμένεται στα 300 εκατ. ευρώ , αλλά εγχώριοι θεσμικοί επενδυτές υποστηρίζουν ότι η ζήτηση αναμένεται μεγάλη και γι' αυτό η έκδοση θα υπερκαλυφθεί.

 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει καταγραφεί μεγάλη ζήτηση και πως το επιτόκιο μπορεί να κινηθεί κάτω από το 7%, σίγουρα όμως, πολύ χαμηλότερα από το 9% που ήταν το κουπόνι προ διετίας, αλλά και χαμηλότερα από τα επιτόκια που έδιναν οι ξένοι στις αρχές του 2014 σε εισηγμένες, όπως ο Τιτάνας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ξεκινήσει ήδη οι παρουσιάσεις στο εξωτερικό.

 

 

Τα τελευταία 24ωρα στελέχη της ΔΕΗ εργάζονται πυρετωδώς για την προετοιμασία της έκδοσης στην οποία συνδράμουν 5 διεθνείς οίκοι, μεταξύ των οποίων οι Deutche Bank, Citigroup, Credit Suisse.

 
Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι οι συνθήκες έχουν ωριμάσει και ότι οι αγορές είναι έτοιμες να χρηματοδοτήσουν τη συγκεκριμένη ΔΕΚΟ, αντίθετα απ’ ότι συνέβαινε μέχρι πριν από λίγους μήνες.
 
Χαρακτηριστική είναι η αναφορά της Standard & Poors όταν πέρυσι τον Ιούλιο, αξιολογώντας τις αρνητικές προοπτικές της ΔΕΗ αναφερόταν στο ρίσκο για την αναχρηματοδότηση του ομολογιακού δανείου της ύψους 1,229 δισ. ευρώ. Τελικά το νέο δάνειο ύψους 2,2 δισ. ευρώ έκλεισε την περασμένη εβδομάδα, με κοινοπραξία ελληνικών τραπεζών, χωρίς να γίνει γνωστό το επιτόκιο, που σύμφωνα όμως με πληροφορίες είναι μεταξύ 7%-8%.
 
Ήταν η περίοδος που οι υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της ΔΕΗ (Standard n Poor’s) της είχαν κλείσει την πόρτα για άντληση κεφαλαίων στο εξωτερικό.

 

Στο σχόλιό του για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2013 ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Αρθούρος Ζερβός αναφέρθηκε στην πρόσφατη συμφωνία της ΔΕΗ με τις τράπεζες. Όπως είπε, «συμφωνήσαμε και υπογράψαμε τους βασικούς όρους πενταετούς δανείου ύψους € 2,2 δισ, με κοινοπραξία ελληνικών τραπεζών, για την αναχρηματοδότηση ενδιάμεσου δανείου ύψους € 1,2 δισ. που λήγει τον Απρίλιο καθώς και άλλων δανείων των τραπεζών αυτών.

 

Επίσης εξασφαλίσαμε δάνειο ύψους € 739 εκατ. με κάλυψη από Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων για τη μερική χρηματοδότηση της κατασκευής της νέας λιγνιτικής μονάδας “Πτολεμαΐδα V” και υπογράψαμε σύμβαση χρηματοδότησης ύψους € 235 εκ. με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, στο πλαίσιο μιας συνολικής εγκεκριμένης από την Τράπεζα γραμμής χρηματοδότησης, ύψους € 415 εκ.

 

Η χρηματοδότηση αυτή αφορά επενδύσεις για την περίοδο 2013-2015 για τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας της Ηπειρωτικής και Νησιωτικής Ελλάδας».

Τελευταία τροποποίηση στις 00:52 - 04 Απρ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.