ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πως είδε η αγορά την παράταση της Moody's στην αξιολόγηση της Ελληνική οικονομίας

17:17 - 05 Απρ 2014 | Επιχειρήσεις
Πως είδε η αγορά την παράταση της Moody's στην αξιολόγηση της Ελληνική οικονομίας
«Δεν πήραμε το κάτι παραπάνω», σχολίαζαν αργά το βράδυ της Παρασκευής, Έλληνες διαχειριστές σε ξένους οίκους σχετικά με την αναβολή αξιολόγησης της Ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s για τον ερχόμενο Αύγουστο,επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που μετέδωσε χθες το "R".

Μπορεί μία μέρα πριν, την Πέμπτη, ο ίδιος οίκος να αναφέρθηκε στο πόσο σημαντικό γεγονός ήταν που πέρασε το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων προς την Ελλάδα, αλλά το πολιτικό ρίσκο είναι ένας… αξεπέραστος παράγοντας για τους ξένους. Δυσαρέσκεια υπήρχε και στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες του «R» δεν είχε καμία ενημέρωση από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s, που μέχρι αργά το απόγευμα δεν ξεκαθάριζε το τοπίο, λέγοντας πηγές του ότι αγνοούσαν ως προς το αν θα έβγαινε κάποια ανακοίνωση και πως ότι ήταν να πει, το είχε πει την Πέμπτη. Σημειωτέον, ότι στα διοικητικά επιτελεία των τραπεζών υπήρχε άλλη εικόνα ότι τελικά θα υπήρχε κάποια ανακοίνωση εκ μέρους της Moody’s. Δεκαπέντε μέρες πριν, θα πρέπει να υπενθυμιστεί, ότι η S&P είχε αφήσει αμετάβλητη την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως εκτιμούν τραπεζικές πηγές, όλα δείχνουν ότι οι ξένοι οίκοι κινούνται σε τροχιά αναβάθμισης της Ελλάδας και πως σε αυτή τη συγκυρία το πολιτικό πουσάρισμα είναι σημαντικό.

 

Στις αρχές της εβδομάδας στο Eurogroup που έγινε στην Αθήνα, οι μέχρι πρότινος επικριτές της Ελλάδας, είχαν για πρώτη φορά να πουν μια καλή κουβέντα. Και ο Σόιμπλε, και ο Ντάισελμπλουμ και ο Όλι Ρεν αναφέρθηκαν στις θυσίες των Ελλήνων που πιάνουν φέτος και που μέχρι το τέλος του  χρόνου η Ελλάδα θα έχει φέρει σε ανοδική πορεία το ΑΕΠ της. Ο δε Ντάισελμπλουμ, έκρινε ως σπουδαίο γεγονός την έξοδο της χώρας μας στις αγορές. Την ερχόμενη Παρασκευή επισκέπτεται την Αθήνα σε διάστημα ενός χρόνου και πάλι η Γερμανίδα Καγκελάριος, κυρία Ανγκέλα Μέρκελ, ενώ την Πέμπτη ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μπάιντεν, συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό για την αντιστροφή της αρνητικής τάσης στην οικονομία. . Την ίδια ώρα, τα spreads συνέχιζαν να κατηφορίζουν την Παρασκευή, δύο μέρες μετά την πολιτική κρίση που προκάλεσε το θέμα Μπαλτάκου, σε επίπεδα που παραπέμπουν στην προ μνημονίου εποχή, δηλαδή, κάτω από τις 450 μονάδες βάσης. Η δε άνοδος του Χ.Α. είναι διαρκής από τον περασμένο Αύγουστο, ενώ από την αρχή του χρόνου τα κέρδη σε επίπεδο γενικού δείκτη τοποθετούνται στο 15%.

 

Τόσο η Moody’s, όσο και η S&P,αλλά και η αξιολόγηση της  Fitch που θα ακολουθήσει αργότερα εστιάζουν στο πολιτικό ρίσκο. Σύμφωνα με διαχειριστές σε ξένους οίκους, μία ήττα για τη Νέα Δημοκρατία στις επικείμενες Ευρωεκλογές κατά 2% είναι διαχειρίσιμη. Ανησυχία υπάρχει για τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ. Οι ίδιοι θεωρούν ωστόσο, ότι οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης το πάνε γύρω – γύρω για αναβάθμιση. Την Παρασκευή, όπως πρώτο έγραψε το «R», S&P αναβάθμισε κατά τρεις μονάδες τη ΔΕΗ σε τρία ΒΒ από τρία CCC. Η ΔΕΗ, την ερχόμενη εβδομάδα τολμάει την πρώτη της έξοδο στις αγορές για 500 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «R», με το επιτόκιο να παίζει μεταξύ 6,25 – 6,50%.   Kαι όχι μόνο αυτό. Προ δεκαπενθημέρου οι Alpha και η Πειραιώς "σήκωσαν" από τις αγορές 3 δισ. ευρώ, ενώ έρχεται και η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank, προσδοκώντας στην άντληση 3 δισ. ευρώ.

 

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 17:37 - 05 Απρ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.