ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

23.000 αγρότες θα ωφεληθούν από τα νέα Συμβόλαια της Τράπεζας Πειραιώς

00:01 - 10 Απρ 2014 | Επιχειρήσεις
23.000 αγρότες θα ωφεληθούν από τα νέα Συμβόλαια της Τράπεζας Πειραιώς
Εξαπλάσιο αριθμό συμβολαίων και ακόμη παραπάνω με παραγωγούς αλλά και συνεταιρισμούς θα επιδιώξει να κλείσει μέχρι τα τέλη του έτους ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς, αποτυπώνοντας την πρόθεσή του να στηρίξει τον Έλληνα αγρότη και τον πρωτογενή τομέα που αποτελούν βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας.

Αναλυτικότερα, ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς έχει βάλει ως στόχο τα 60 συμβόλαια μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου και τα 100 συμβόλαια μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρονιάς, έναντι 15 που υπήρχαν στις 31 Δεκεμβρίου 2013 και 37 σήμερα, αναγνωρίζοντας ότι η έξοδος της ελληνικής οικονομίας από την κρίση προϋποθέτει μεταξύ άλλων την αναγέννηση του πρωτογενούς τομέα σε νέες βάσεις και με νέες σύγχρονες αντιλήψεις.

agr080414

Εκτιμάται ότι τα συνολικά απασχολούμενα κεφάλαια στο τέλος του 2014 θα αγγίξουν τα 400 εκατ. ευρώ έναντι 200 εκατ. ευρώ που έχουν διαμορφωθεί με τις πρώτες 37 ισχύουσες συμβολαιακές σχέσεις. Αυτό σημαίνει, ότι περισσότεροι από 23.000 αγρότες έναντι 7.500 σήμερα από την Κρήτη μέχρι την Θράκη, θα ωφεληθούν από το πρόγραμμα ρευστότητας που τους παρέχει η Τράπεζα σε όλα τα στάδια της καλλιεργητικής τους περιόδου, από την έναρξη ως την παράδοση του προϊόντος στο συνεταιρισμό ή στις επιχειρήσεις που συμβολαϊακά έχει συμφωνηθεί. Εξασφαλίζεται με αυτό τον τρόπο η απορρόφηση της παραγωγής πριν ακόμα αυτή παραχθεί.

 

Αν και σε εμβρυακή μορφή, συγκριτικά με ότι ισχύει στο εξωτερικό, η Συμβολαιακή Γεωργία – Κτηνοτροφία δείχνει να αποτελεί μονόδρομο για την μελλοντική ανάπτυξη βασικών τομέων της ελληνικής οικονομίας που κυρίως λόγω ανεπαρκών κεφαλαίων παραμένουν στάσιμοι. Μολονότι στο εξωτερικό ξεκίνησε στις αρχές του 20ου αιώνα στις βιομηχανικές χώρες της Βόρειας Αμερικής και της Δυτικής Ευρώπης, κυρίως σε ότι αφορά στην παραγωγή και επεξεργασία λαχανικών & φρούτων, πολύ γρήγορα επεκτάθηκε στην εκτροφή πουλερικών κι αργότερα στην εκτροφή χοίρων.

 

Σήμερα στην Βραζιλία, το 75% της παραγωγής πουλερικών είναι με συμβόλαια, ενώ στο Βιετνάμ το 90% της παραγωγής γαλακτοκομικών τελούν από το ίδιο καθεστώς. Τα ποσοστά της παραγωγής με συμβόλαια επίσης είναι ακόμη υψηλότερα όταν πρόκειται για εξαγώγιμα αγαθά όπως το κακάο, ο καφές, τα κάσιους, τα φρούτα και λαχανικά. Το ίδιο ισχύει και για βασικά διατροφικά προϊόντα όπως το σιτάρι και το ρύζι. Στο Βιετνάμ το 40% της παραγωγής ρυζιού καλλιεργείται υπό καθεστώς συμβάσεων με εταιρείες.

g080414

Ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς, ο οποίος μέσω των συμβολαίων καλύπτει όλη την παραγωγική, εφοδιαστική και μεταποιητική αλυσίδα του αγροτικού προϊόντος, υποστηρίζοντας συντεταγμένα την επωφελή συνεργασία παραγωγών και επιχειρήσεων εμπορίας, μεταποίησης και διάθεσης της αγροτικής παραγωγής. Ουσιαστικά εξασφαλίζει στους Έλληνες παραγωγούς την αναγκαία ρευστότητα, ώστε, όχι μόνο να συνεχίσουν να παράγουν, αλλά μέσα από καλύτερο προγραμματισμό των απαιτούμενων εισροών τους, να επιτύχουν καλύτερες τιμές, βελτίωση των όρων παραγωγής και τελικά καλύτερη ποιότητα στο παραγόμενο προϊόν. Επίσης, η Τράπεζα Πειραιώς καλύπτει τον παραγωγό με πρόσθετες (πέραν του ΕΛΓΑ) εγγυήσεις για την πιθανή απώλεια παραγωγής λόγω καιρικών φαινομένων και φυσικών καταστροφών.

 

Από την άλλη, εξασφαλίζει στις επιχειρήσεις την απαιτούμενη πρώτη ύλη, ούτως ώστε να προγραμματίσουν τις πληρωμές τους και γενικότερα τις ταμειακές τους υποχρεώσεις, αλλά και να είναι συνεπείς σε συμφωνίες και ρήτρες για την παράδοση των προϊόντων στις οποίες έχουν προχωρήσει. Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα συνάπτει δανειακή σχέση:

  • Με τον αγοραστή του προϊόντος φυτικής ή ζωικής παραγωγής. Εγκρίνεται κεφάλαιο κίνησης για την εξόφληση της παραληφθείσας πρώτης ύλης από τους παραγωγούς
  • Με τους παραγωγούς που έχουν συνάψει ή θα συνάψουν συμβόλαιο με τον παραπάνω αγοραστή. Χορηγείται πίστωση για αναλήψεις-αγορές με χρήση της κάρτας Συμβολαιακής Γεωργίας & Κτηνοτροφίας.

ge080414

Μερικά από τα συμβόλαια που έχει υπογράψει  ο όμιλος μέχρι σήμερα είναι :

  • ΜΙSSIRIAN A.E - Kαπνός
  • ΠΕΤΣΑΣ - ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΑ ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ - Βαμβάκι
  • ΑΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ-ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ - Βαμβάκι
  • EUROFOOD – Γάλα / Τυροκομικά
  • ΠΑΥΛΟΣ Ν ΠΕΤΤΑΣ ΑΒΕΕ - Ηλίανθος
  • ΤΥΡΑΣ Α.Ε – Γάλα / Τυροκομικά
  • ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΛΑΡΙΣΗΣ Α.Ε. "ΟΛΥΜΠΟΣ” - Γάλα / Τυροκομικά
  • KRI-KRI ΑΒΕΕ - Γάλα / Τυροκομικά
  • ΡΟΔΟΠΗ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ - Γάλα / Τυροκομικά
  • Λ.ΠΕΡΒΟΛΑΡΑΚΗΣ - Γ.ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΣ ΑΕ - Κηπευτικά και σταφύλια
  • ΙΝΑΧΟΣ ΑΒΒΕ - Γάλα / Τυροκομικά
  • ΜΥΛΟΙ ΘΡΑΚΗΣ -Ι.ΟΥΖΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε - Σιτάρι
  • ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ (FIX) - Κριθάρι

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

georg080414

Τελευταία τροποποίηση στις 22:24 - 08 Απρ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.