ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΙΚΕΑ: Αγόρασε νέο αιολικό πάρκο- Στόχος να παράγει όσο καταναλώνει ως το 2020

18:38 - 15 Απρ 2014 | Επιχειρήσεις
ΙΚΕΑ: Αγόρασε νέο αιολικό πάρκο- Στόχος να παράγει όσο καταναλώνει ως το 2020
Η εταιρεία σκοπεύει να διαθέσει κεφάλαια της τάξης των 2 δισ. δολαρίων.- Διαθέτει ήδη συνολικά 10 αιολικά πάρκα σε Γερμανία και Γαλλία.

Η εταιρεία ΙΚΕΑ τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει ένα φιλόδοξο project, σύμφωνα με το οποίο μέχρι το 2020 θέλει να φτάσει στο σημείο να παράγει ακριβώς όση ενέργεια καταναλώνει. Πρόσφατα, λοιπόν, ανακοίνωσε την εξαγορά του πρώτου της αιολικού πάρκου στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ να σημειωθεί πως το 2010 εξαγόρασε έξι αιολικά πάρκα στη Γερμανία, από την ισπανική εταιρεία κατασκευής ανεμογεννητριών Gamesa, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα είχε αγοράσει 4 αιολικά πάρκα στη Γαλλία.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών που πραγματοποιεί η ΙΚΕΑ παγκοσμίως, με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 2 δισ. δολαρίων.

Το project συνολικής παραγωγικής ισχύος 98ΜW στο Hoopestown του Illinois, περίπου 110 μίλια νότια του Chicago, περιλαμβάνει ένα αιολικό πάρκο, που τώρα βρίσκεται υπό κατασκευή κι αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2015. Το συγκεκριμένο πάρκο εκτιμάται ότι θα παράγει μέχρι και 380.000 μεγαβατώρες ενέργειας ετησίως, κάτι που ισοδυναμεί με το 165% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει η ΙΚΕΑ στις ΗΠΑ - 38 καταστήματα, πέντε κέντρα διανομής, δύο κέντρα εξυπηρέτησης και ένα εργοστάσιο, ή αλλιώς το 18% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιεί ο Όμιλος ΙΚΕΑ σε όλο τον κόσμο.

Συνολικά ο όμιλος έχει μέχρι σήμερα επενδύσει σε έργα αιολικής ενέργειας σε οκτώ χώρες με 206 ανεμογεννήτριες και 550.0000 ηλιακούς συλλέκτες. Το 2013, η ΙΚΕΑ παρήγαγε μέσω ανανεώσιμων πηγών 1.425.000 μεγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία ισοδυναμεί με το 37% των συνολικών ενεργειακών αναγκών της εταιρείας (και όχι μόνο της ηλεκτρικής).

Οι κινήσεις της ΙΚΕΑ είναι από τις πιο γενναίες που έχουν καταγραφεί από πολυεθνική εταιρεία προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.