ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δυο ασφαλιστικές εταιρίες στο κόκκινο - Μετά τις εκλογές το μεγάλο ξεκαθάρισμα στον κλάδο

00:01 - 05 Μαϊ 2014 | Επιχειρήσεις
Δυο ασφαλιστικές εταιρίες στο κόκκινο - Μετά τις εκλογές το μεγάλο ξεκαθάρισμα στον κλάδο
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής αναμέτρησης αναμένονται "καμπάνες" αλλά και αποκαλύψεις για την "εύθραυστη" πορεία κάποιων ασφαλιστικών εταιρειών στη χώρα από την Διεύθυνση Ελέγχου Ιδιωτικής Ασφάλισης που υπάγεται στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Παράγοντες της αγοράς αναμένουν ότι τα πορίσματα "φωτιά" της Διεύθυνσης Ελέγχου αν και είναι σε μεγάλο βαθμό έτοιμα -παρά το ότι τα γραφεία της Διεύθυνσης υπέστησαν σοβαρή ζημιά από την πρόσφατη έκρηξη βόμβας στη Σταδίου- ωστόσο, λόγω εκλογών δεν πρόκειται να ανακοινωθούν προκειμένου να αποφευχθεί το πολιτικό κόστος.

Σύμφωνα λοιπόν με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, με το πέρας της εκλογικής αναμέτρησης η Διεύθυνση Ελέγχου Ιδιωτικής Ασφάλισης πρόκειται να καλέσει πρωτίστως τις εταιρείες στις οποίες έχει ήδη κάνει κάποιες υποδείξεις -όπως τήρηση βιβλίων, τρόποι πληρωμής- προκειμένου να εξακριβώσει αν αυτές έχουν προχωρήσει στις απαραίτητες τροποποιήσεις που έχουν ζητηθεί.
Στην αντίθετη περίπτωση οι εταιρείες αυτές θα πρέπει να είναι έτοιμες για μεγάλα πρόστιμα, αρκετών εκατ. ευρώ. Εν συνεχεία πρόκειται να καλέσει τις εταιρείες -ακούγεται ότι πρόκειταιγια δύο ασφαλιστικές- οι οποίες δεν διαθέτουν την κεφαλαιακή επάρκεια για την κάλυψη των ασφαλισμένων (αν και κάθε μια διαθέτει περί τους 100.000 ασφαλισμένους).
Στην περίπτωση αυτή η Διεύθυνση Ελέγχου Ιδιωτικής Ασφάλισης θα καλέσει τους ιδιοκτήτες των δύο εταιρειών να προχωρήσουν σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των εταιρειών, παρέχοντας ουσιαστικά οι ίδιοι επαρκή ρευστότητα στα ταμεία των ασφαλιστικών τους εταιρειών. Στην αντίθετη περίπτωση, η Διεύθυνση Ελέγχου Ιδιωτικής Ασφάλισης θα προχωρήσει σε πόρισμα αναστολής της λειτουργίας τους, με βασικό επιχείρημα ότι είναι ανεπαρκείς ως προς το θέμα της κεφαλαιακής επάρκειας.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες εκτός από τις δύο παραπάνω εταιρείες που φαίνεται να διαθέτουν σοβαρό θέμα κεφαλαιακής επάρκειας υπάρχουν και αρκετές μικρές -περίπου 10 στον αριθμό- οι οποίες αν και διαθέτουν τα κεφάλαια έχουν να αντιμετωπίσουν τόσο οξύ ανταγωνισμό που τελικά πολύ δύσκολα θα αντέξουν.
Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με παράγοντα ασφαλιστικής εταιρείας ότι μία μικρή εταιρεία για να μην χάσει τους πελάτες της έριξε το ασφάλιστρό της από 180 ευρώ σε 156 ευρώ. Παρόλα ταύτα έναντι του ανταγωνισμού που δέχονται από τις πολυεθνικές εταιρείες εξακολουθούν να θεωρούνται ακριβές.  

Το σίγουρο είναι, σημειώνουν, πηγές της αγοράς, ότι ο κλάδος των ασφαλιστικών εταιρειών έχει γυρίσει σελίδα στην ιστορία του, με βασικότερη εξέλιξη τη μείωση των εκπροσώπων του. Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι εντός της προσεχούς διετίας, ο αριθμός των εταιρειών θα έχει μειωθεί περαιτέρω στις 20-25 επιχειρήσεις για να καταλήξει τελικώς στις 10 πιο δυνατές. Λίστα στην οποία βεβαίως θα υπερέχουν οι πολυεθνικές όπως Allianz, Ergo, Generali, AXA, Grupama κ.λπ.

Όλα δείχνουν λοιπόν ότι η αγορά των ασφαλειών έχει αλλάξει σελίδα στην ιστορία της, φυσική απόρροια του πλήγματος που έχει δεχτεί από την κρίση. Χαρακτηρηστικά σήμερα δραστηριοποιούνται στην αγορά 67 εταιρείες από 110 που ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Υπενθυμίζεται ότι από πέρυσι μέχρι σήμερα έχουν βάλει λουκέτο η εταιρεία ΕVIMA GROUP ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (πρώην «ΠΡΩΤΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ»), η Διεθνή Ενωση Ανώνυμη Ασφαλιστική εταιρεία και πιο πρόσφατα La Vie Aνώνυμη Ελληνική Ασφαλιστική εταιρεία Υγείας.

Επίσης, το 2012 το σύνολο των ασφαλίστρων, διαμορφώθηκε στα 4,4 δισ. ευρώ, από 4,9 δισ. ευρώ το 2011, 5,3 δισ. ευρώ το 2010 και 5,4 δισ. ευρώ το 2009. Σύμφωνα με πληροφορίες η αγορά συνέχισε την καθοδική της πορεία και το 2013 και εκτιμάται ότι το σύνολο των ασφαλίστρων έσπασε προς τα κάτω την βάση των 4 δισ. ευρώ. Οσον αφορά την τρέχουσα χρήση, πηγές λένε ότι το πρώτο δίμηνο η παραγωγή σημείωσε περαιτέρω πτώση 2%.

Την ίδια στιγμή στο χορό των εξελίξεων βρίσκονται και τρεις τραπεζικοί όμιλοι και συγκεκριμένα η Eurobank, η Εθνική και η Πειραιώς, οι οποίοι αναζητούν αγοραστές των ασφαλιστικών θυγατρικών τους που είναι αντίστοιχα η Eurolife, η Εθνική Ασφαλιστική και η Αγροτική Ασφαλιστική.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι τραπεζικοί όμιλοι συζητούν με πολυεθνικούς κολοσούς της αγοράς προκειμένου να τους μεταβιβάσουν τις θυγατρικές τους και έτσι να αποδεσμευτούν οι ίδιοι από την υποχρέωση που έχουν να διατηρούνπρόσθετο απόθεμα στα ταμεία τους για την κάλυψη των επισφαλειών στις ασφάλειες.

Σημειώνεται ότι η κάλυψη των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας που θα ισχύσουν από το 2016 βάσει του  Solvency II, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσουν οι ασφαλιστικές εταιρίες να επεκταθούν και να λειτουργήσουν συμπληρωματικά πρός το σύστημα δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης.
Τι είναι όμως το Solvency II; Eπί της ουσίας είναι η  καθιέρωση ενός συστήματος που σε γενικές γραμμές θα μειώνει την πιθανότητα κατάρρευσης μιας ασφαλιστικής εταιρίας αξιολογώντας σωστά την πραγματική κατάσταση της εταιρίας αυτής, ενώ παράλληλα θα προσφέρει ένα υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης ( level of confidence) για το ότι η ασφαλιστική εταιρία θα είναι σε θέση να καλύψει τις υποχρεώσεις κάτω από δυσμενείς συνθήκες.
Η εποπτεία με το Solvency II βασίζεται σε 3 πυλώνες:
  • Ο πυλώνας Ι, θα καθορίζει τους χρηματοοικονομικούς πόρους τους οποίους χρειάζεται η εταιρία προκειμένου να έχει τα επιθυμητά επίπεδα φερεγγυότητας.
  • Ο πυλώνας ΙΙ, θα καθορίζει τις ποιοτικές απαιτήσεις και θα παρέχει μεγαλύτερα προνόμια παρέμβασης στις εποπτικές αρχές.
  • Τέλος, ο πυλώνας ΙΙΙ, θα καθορίζει τις απαιτήσεις δημοσίευσης /διαφάνειας , δίνοντας έτσι τη δυνατότητα ελέγχου στην εποπτεία αναφορικά με την ασφαλιστική αγορά αλλά και με την προστασία των καταναλωτών.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα για τους καταναλωτές;

To βασικό πλεονέκτημα για τους καταναλωτές (κατόχους ασφαλιστηρίων συμβολαίων αλλά και δικαιούχους ασφαλιστηρίων συμβολαίων) είναι το επαρκές επίπεδο προστασίας απέναντι σε πιθανή αφερεγγυότητα της εταιρίας με την οποία συνεργάζονται, δεδομένου ότι η εταιρία διασφαλίζει ότι το  κεφάλαιο που διατηρεί είναι ανάλογο των κινδύνων που αναλαμβάνει.
Ο αυξημένος ανταγωνισμός στις Ευρωπαϊκές ασφαλιστικές αγορές θα επιφέρει μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων σε πιο προσιτές τιμές για τον
καταναλωτή , δεδομένου ότι με το Solvency II τα ασφαλιστικά προϊόντα θα κοστολογούνται με τις σωστές τιμές αφού θα γίνεται σωστή και ολοκληρωμένη αξιολόγηση των πιθανών κινδύνων.

 

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

Τελευταία τροποποίηση στις 08:36 - 05 Μαϊ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.