ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ανατροπή που επιφύλαξε το 2014 στις γαλακτοβιομηχανίες- Ποιες εταιρείες θα διαθέσουν γάλα σε τοπικό επίπεδο

00:01 - 26 Μαϊ 2014 | Επιχειρήσεις
Η ανατροπή που επιφύλαξε το 2014 στις γαλακτοβιομηχανίες- Ποιες εταιρείες θα διαθέσουν γάλα σε τοπικό επίπεδο
Ανατροπή μεριδίων επιφύλαξε το 2014 για τις γαλακτοβιομηχανίες, σύμφωνα με αποκλειστικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το "Reporter".

Σύμφωνα λοιπόν με αυτά, η πολυεθνική γαλακτοβιομηχανία Friesland έχασε τα πρωτεία της -έστω και οριακά- από την ελληνική Δέλτα.

Αναλυτικότερα, βάσει της αξίας των πωληθέντων προϊόντων στο σύνολο του γάλακτος το τετράμηνο, το μερίδιο της Δέλτα ενισχύθηκε κατά 1,1% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι για να φθάσει το 24,2%. Την ίδια περίοδο το μερίδιο της πολυεθνικής απώλεσε σε τζίρο 1,3% για να καταλήξει τελικά στο 24%.

agalaktoviomixanie250514

Ενισχυμένο κατά μία ποσοστιαία μονάδα είναι και το μερίδιο του Ολύμπου που έφθασε στο 15,3%, ενώ σταθεροποιητικά κινήθηκαν οι πωλήσεις της ΦΑΓΕ το μερίδιο της οποίας είναι 3,2%. Τέλος αρνητικό πρόσημο κατέγραψαν οι λοιποί, με μερίδιο 13,2 (0,1%) αλλά και η Μεβγάλ που έχασε το 2,4% των πωλήσεών της (μερίδιο 4,1%). 

 

Συνολικά την εξεταζόμενη περίοδο η αξία των πωλήσεων σε γάλα διαμορφώθηκε στα 114 εκατ. ευρώ, μειωμένη κατά 4 εκατ. ευρώ περίπου σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι που ήταν 117,8 εκατ. ευρώ. Τις μεγαλύτερες απώλειες και αυτό δεν φαίνεται να αλλάζει συγκέντρωσε το εβαπορέ, όπου οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 8,3%. Σημαντικές απώλειες της τάξεως του 7,6% κατέγραψαν και τα γάλατα υψηλής παστερίωσης, ενώ οριακές απώλειες είχε και το παστεριωμένο κατά 1,4%. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι στο σύνολο της κατηγορίας το εβαπορέ αντιπροσωπεύει το 22% (βάσει αξίας) τα υψηλής παστερίωσης το 1,3%, ενώ το παστεριωμένο το 76,7%. 

agalaktovio250514 

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του "R", οι μεγάλοι παίκτες του οργανωμένου λιανεμπορίου έχουν ξεκινήσει συζητήσεις με γαλακτοβιομηχανίες, προκειμένου οι τελευταίες να αναλάβουν την προμήθεια των πρώτων -σε τοπικό επίπεδο - με φρέσκο γάλα δύο ημερών.

 

Πηγές αναφέρουν ότι σχετικές συζητήσεις έχουν ξεκινήσει η Δέλτα, η Ροδόπη, η Νεογάλ. Την ίδια στιγμή λιανεμπορικές αλυσίδες φαίνονται προβληματισμένες για την κάλυψη των ανάλογων αναγκών που έχουν τα καταστήματά τους που βρίσκονται στα νησιά, καθώς ο χρόνος δεν επαρκεί για την προμήθειά τους με το σχετικό προϊόν.

 

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

agala250514

Τελευταία τροποποίηση στις 08:53 - 26 Μαϊ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.