ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι απαντάει ο όμιλος Λάτση για το Mall και το Ελληνικό

12:15 - 06 Ιουν 2014 | Επιχειρήσεις
Τι απαντάει ο όμιλος Λάτση για το Mall και το Ελληνικό
Αυτή τη φορά δεν χρειάστηκε ολοσ'έλιδη ανακοίνωση στις εφημερίδες. Ήταν αρκετό το βήμα της γενικής συνέλευσης της Lamda Development, όπου η πλευρά Λάτση, μέσω του κ. Π. Καλαντζή, ενός από τους βασικούς συνεργάτες του κ. Σπ. Λάτση, έβαλε τα πράγματα στη θέση τους για το Ελληνικό και το Mall.

H Eλλάδα «θα μπει σε έναν ενάρετο κύκλο ανάπτυξης εφόσον ξένοι και εγχώριοι επενδυτές δρουν σε ένα φιλικό περιβάλλον, ενώ καθίσταται αναγκαία και η εμπέδωση κουλτούρας που αποδέχεται τις αλλαγές ως μία από τις βασικές προϋποθέσεις της ανάπτυξης».

Πρόκειται για την …όλο νόημα χθεσινή δήλωση του κ. Πέτρου Καλαντζή, εκ των συνεργατών του Σπύρου Λάτση και προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της Lamda Development, η οποία έχει δεχθεί δριμεία κριτική τις τελευταίες ημέρες ύστερα από την απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής πρίν από μερικές ημέρες να δώσει το "πράσινο φως" για την ένταξη της ενεργειακής αναβάθμισης του The Mall Athens στις διατάξεις του fast track, ώστε να ‘’θεραπευθεί’’ νομικά η κατασκευή του εμπορικού κέντρου με βάση και τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

 

«Βρισκόμαστε σήμερα σε μια κρίσιμη καμπή για την Lamda Development καθώς έχουμε μπροστά μας ένα μέλλον γεμάτο προκλήσεις αλλά και σημαντικές ευκαιρίες για καινούργιες επενδύσεις», ανέφερε κατά τη γενική συνέλευση χθες ο διευθύνων σύμβουλος κ. Οδυσσέας Αθανασίου, προσθέτοντας ότι ο όμιλος Λάτση, την τελευταία εξαετία έχει προχωρήσει σε επενδύσεις άνω των 200 εκατ. ευρώ  στη χώρα μας, την ίδια στιγμή που άλλοι δεν έχουν επενδύσει ούτε …ευρώ.

 

Για το μείζον ζήτημα του The Mall Athens, η κατασκευή του οποίου έχει στηριχθεί σε άκυρη -όπως απεφάνθη το Συμβούλιο της Επικρατείας- οικοδομική άδεια η διοίκηση της Lamda επεσήμανε ότι ο αρχικός νόμος στον οποίο στηρίχθηκε η κατασκευή του πρώτου μεγάλου εμπορικού κέντρου της Ελλάδας δεν προέβλεπε τη σύνταξη Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και Τεχνικής Μελέτης που να εξηγεί για ποιους λόγους εφαρμόστηκε ο συγκεκριμένος Συντελεστής Δόμησης για το πρώην Χωριό Τύπου του Αμαρουσίου (όπου περιλαμβανόταν και η επένδυση του mall). «Το έργο έγινε με βάση νόμο που ψήφισε η Βουλή και ήταν η πρώτη φορά, στις αρχές του ’00 που ένας επενδυτής έπαιρνε ρίσκο για τη δημιουργία εμπορικού κέντρου στην Ελλάδα, το οποίο σήμερα απασχολεί 2.500 εργαζομένους και δέχεται 11 εκατομμύρια επισκέπτες σε ετήσια βάση.» Σύμφωνα με τον επικεφαλής της θυγατρικής του ομίλου Λάτση, για την ενεργειακή αναβάθμιση του mall (σ.σ. το οποίο ανήκει κατά το ήμισυ και στην HSBC) δεν προβλέπεται καμία κρατική επιδότηση, ενώ ήδη στην παρούσα φάση εκπονείται η περιβαλλοντική μελέτη που έχει ζητηθεί από το ΣτΕ. Η ένταξη του έργου στις διαδικασίες fast track από τη Διυπουργική έγινε προκειμένου οι διαδικασίες να υλοποιηθούν ταχύτερα, ενώ παράλληλα ‘’προχωρούν και οι μελέτες που έχει ζητήσει το ΣτΕ».  

 

Για την επένδυση του Ελληνικού, για το οποίο επίσης ο όμιλος έχει δεχθεί ουκ ολίγες κριτικές ο κ. Αθανασίου επανέλαβε ότι το συνολικό ύψος των κεφαλαίου που θα επενδυθούν αντιστοιχούν σε 7 δισ. ευρώ, προσθέτοντας επιπλέον ότι «με την αξιοποίηση του Ελληνικού ο όμιλος αφενός φέρνει στην Ελλάδα ξένα κεφάλαια από το Αμπου Ντάμπι και την Κίνα- με την προοπτική να φέρει και άλλους ξένους επενδυτές- αφετέρου αναλαμβάνει το ρίσκο μίας μεγάλης επένδυσης».

 

Η διοίκηση της θυγατρικής του ομίλου Λάτση αναφέρθηκε επιπλέον χθες και στις νέες επενδύσεις του ομίλου, μέρος των οποίων θα χρηματοδοτηθούν και από την επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 150 εκατ. ευρώ. Για τη νέα ανάπτυξη που σχεδιάζεται στο πίσω τμήμα του ακινήτου (σ.σ. η Lamda ανέλαβε την αξιοποίησή του στο πλαίσιο του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ πέρυσι) του Golden Hall στο Μαρούσι η διοίκηση ανέφερε ότι θα επενδυθούν περί τα 25 εκατ. ευρώ, τα επόμενα δύο χρόνια και θα δημιουργηθούν περίπου 2.000 καινούργιες θέσεις εργασίας. Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Lamda λειτουργεί και διαχειρίζεται και το “Golden Hall”, από το οποίο μάλιστα οι επιδόσεις φαίνεται να βελτιώνονται περαιτέρω μέσα στο 2014. Πιο συγκεκριμένα, στο πρώτο τετράμηνο του 2014 ο τζίρος των καταστημάτων στα τρία μεγάλα εμπορικά κέντρα του ομίλου (The Mall Athens και Golden Hall στο Μαρούσι και Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη) εμφανίζεται αυξημένος κατά 11% περίπου σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι αποτελώντας «μια πρώτη ένδειξη της διαφαινόμενης ανάκαμψης στη χώρα», σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου.

 

Όπως επεσήμανε η διοίκηση, η μετοχή της Lamda στο Χρηματιστήριο διαπραγματεύεται με discount σε σχέση με την καθαρή αξία ενεργητικού. Το σύνολο ιδίων μετοχών έχει φτάσει το 7,9% του συνόλου των κοινών μετοχών με μέσο κόστος 4,85 ευρώ ανά μετοχή.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.