ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιώτης: Επίθεση εξωστρέφειας σε Αραβική Χερσόνησο και Κίνα

10:59 - 23 Ιουν 2014 | Επιχειρήσεις
Γιώτης: Επίθεση εξωστρέφειας σε Αραβική Χερσόνησο και Κίνα
Τη σύσταση κοινοπραξιών με τοπικές εταιρίες στις αραβικές αγορές, αλλά και ενεργή παρουσία με δικά της brands στην Κίνα εξετάζει η εταιρία Γιώτης.

Στη Μέση Ανατολή είναι σε διαδικασία συζητήσεων για τη δημιουργία τοπικών μονάδων παραγωγής ή συσκευασίας όπως συμβαίνει τώρα στην Αίγυπτο,
όπου τοπική Βιομηχανια συσκευάζει συγκεκριμένους κωδικούς παιδικών τροφών κι άλλων προϊόντων της Γιώτης. Στη, δε, Κίνα έχει προχωρήσει η διαδικασία κατοχύρωσης σημάτων και διαμόρφωση δικτύου τοπικών συνεργασιών ώστε άμεσα να ξεκινήσει η διάθεση των προϊόντων.

Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος της Εταιριας "η προσπάθεια ενίσχυσης τηςεξωστρέφειας υποστηρίζεται από ένα στρατηγικό πλάνο, που προβλέπει τη μελέτη των αγορών και των κατάτόπους συνηθειών, τη δημιουργία νέων προϊόντων και τησυνεργασία με κατά τόπους δίκτυα αντιπροσώπων". Ως χώρες άμεσης προτεραιότητας, λογω δυνατοτητων ανταγωνισμού, θεωρουπνται οι βαλκανικές, οιαραβικές καθώς και η Κίνα.

Σημειώνεται ότι οι εξαγωγές, σήμερα, αντιστοιχούν περίπου στο 10% του συνολικού τηςτζίρου, με τα προϊόντα Γιώτη να έχουν παρουσία σε 25 αγορές.

Στο μεταξύ η εταιρία συνεχίζει να επενδύει στην Ελλάδα υλοποιώντας επενδυτικό πλάνο απο το 2012-2016 συνολικού ύψους 12 εκατ. ευρώ. Κεντρικό σε αυτο το σχέδιο είναι το νέο εργοστάσιο της Εταιριας στο Αγρίνιο έκτασης10.000τ.μ., (πρώην Φλώρα) το οποίο συνιστά επένδυσηύψους 10 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το σχεδιασμό ηέναρξη λειτουργίας του αναμένεται τον Οκτώβριο, ενώστις εγκαταστάσεις του Αγρινίου προγραμματίζεται ναγίνεται η επεξεργασία των πρώτων υλών.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία διαθέτει επίσηςεγκαταστάσεις σε Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη καιΚέντρο Logistics, απασχολώντας συνολικά πάνω από 300 εργαζόμενους.

Την ίδια ώρα οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 69,5 εκατ. ευρώ έναντι 74,1 εκατ. ευρώ το 2012. Σε επίπεδο κερδοφορίας, ηεταιρεία κατάφερε να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα τουςδείκτες της ρευστότητάς της καταγράφοντας βελτιωμένακέρδη προ φόρων στα 4 εκατ. ευρώ έναντι 3,4 εκατ.ευρώ τη προηγούμενη χρήση. Τα ίδια κεφάλαια τηςΓιώτης ενισχύθηκαν στα 37,6 εκατ ευρώ έναντι 34,8εκατ ευρώ ενώ την ίδια ώρα η εταιρεία επέτυχεπεραιτέρω περιορισμό των υποχρεώσεων της στα 26,2εκατ. ευρώ έναντι 32 εκατ. ευρώ το 2012.
Γιωργος Αλεξακης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.