ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανθεκτικές στην κρίση οι ασφάλειες ζωής

12:22 - 08 Ιουλ 2014 | Επιχειρήσεις
Η ύφεση έχει πλήξεο σημαντικά και την παραγωγή ασφαλίστρων, ωστόσο όπως καταδεικνύουν τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας (ΕΑΕΕ) για τον μήνα Μάιο, οι ασφάλειες ζωής φαίνεται πως είναι πολύ πιο ανθεκτικές από τις ασφάλειες ζημιών.

Ενώ η ύφεση επηρεάζει αρνητικά τον κλάδο των ασφαλειών κατά ζημιών η φετινή χρονιά φαίνεται να είναι πολύ καλύτερη για τις ασφάλειες ζωής. Πιθανά σ' αυτό έχει συμβάλει και η συνειδητοποίηση της μείωσης των ασφαλιστικών παροχών των κρατικών ταμείων.

Το τρέχον έτος, δύο μόλις ήταν οι μήνες εκείνοι, που η μεταβολή του τζίρου στις ασφαλίσεις ζωής είχε αρνητικό πρόσημο, τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο. με αντίστοιχα ποσοστά σε σχέση με το ίδιο χρονικό διάστημα του προηγούμενου έτους, -5,4% και -0,1%.

Όμως τον Φεβρουάριο οι ασφαλίσεις ζωής εμφάνισαν άλμα +15,5%, τον Απρίλιο +6,8% και τον Μάιο +5,4%.Έτσι οι ασφαλίσεις ζωής το πρώτο πεντάμηνο του 2014 έναντι του αντίστοιχου το 2013 εμφανίζονται ενισχυμένες κατά 3,9% και ο τζίρος ανέρχεται σε 701,38 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα τα συμβόλαια που αφορούν ασφαλίσεις κατά ζημιών όλους τους μήνες της φετινής χρονιάς εμφανίζουν πτώση που τον Ιανουάριο ήταν -4,3%, το Φεβρουάριο -6,4%, το Μάρτιο -6,9 αλλά τη μεγαλύτερη βουτιά σημείωσαν έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2013 τον Απρίλιο με υποχώρηση -15,4%.

Και τον Μάιο συνεχίστηκε η συρρίκνωση κατά 7,4% με αποτέλεσμα το πρώτο πεντάμηνο του 2014 ο τζίρος να παρουσιάζει υποχώρηση -8,2% έναντι του ίδιου διαστήματος του 2013 φτάνοντας τα 909,66 εκατ. ευρώ.

Η κατάτμηση των ασφαλίσεων κατά ζημιών σε επιμέρους κατηγορίες υποδεικνύει ποιες επλήγησαν περισσότερο. Αυτές που αφορούσαν ατυχήματα υποχώρησαν κατά 8,8% στο πρώτο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους. Αυτές που αφορούσαν τα χερσαία οχήματα υποχώρησαν κατά 13,1% και της αστικής ευθύνης χερσαίων οχημάτων κατά 11,2% ασφαλίστρων για τα χερσαία οχήματα. Πτώση είχαν επίσης και τα ασφάλιστρα έναντι πυρκαγιάς και στοιχείων της φύσης.

Στον αντίποδα αύξηση στις ασφαλίσεις κατά ζημιών εμφάνισαν οι κατηγορίες για τα αεροσκάφη αλλά και τα συμβόλαια περί αστικής ευθύνης από αεροσκάφη και πλοία. Πολλοί ιδιώτες ιδιοκτήτες οχημάτων δεν ασφάλισαν τα αυτοκίνητα τους , καθώς προτίμησαν να παραδώσουν τις πινακίδες τους.

Ένα λεπτό κομμάτι της έρευνας αφορά στις επιστροφές ασφαλίστρων, οι οποίες γίνονται λόγω ακυρώσεων των συμβολαίων. Και εκεί διαπιστώνουμε ότι η εικόνα στις επιστροφές ασφαλίστρων είναι σχετικά καλύτερη από αυτή της προηγούμενης χρονιάς εφόσον παρουσιάζεται μείωση των ακυρώσεων στα ασφάλιστρα ζωής.

Γενικότερα ο κλάδος εξακολουθεί να υποφέρει αφού αρκετοί φαίνεται ότι προτιμούν να μένουν ανασφάλιστοι έναντι των ζημιών που μπορούν να υποστούν ή να προκαλέσουν με τα οχήματά τους.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:13 - 08 Ιουλ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.