ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Stop στις παράνομες ελληνοποιήσεις πατάτας βάζει η ΕΑΣ Νάξου

00:01 - 11 Αυγ 2014 | Επιχειρήσεις
Stop στις παράνομες ελληνοποιήσεις πατάτας βάζει η ΕΑΣ Νάξου
"Έπρεπε να μπει ένα τέλος στις παράνομες ελληνοποιήσεις της πατάτας μας, οι οποίες αυξάνονταν με γεωμετρική πρόοδο", μας λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Νάξου, Δημήτρης Καπούνης.
Όπως τόνισε, οι "μαϊμού πατάτες, είναι πλήγμα όχι μόνο για τους παραγωγούς της Νάξου αλλά και για την εθνική οικονομία, καθώς τα διαφυγόντα έσοδα από τη μη καταβολή φόρων είναι τεράστια. Το θέμα κατά τον ίδιο είναι ότι έπρεπε να μπει ένα φρένο στις παράνομες ελληνοποιήσεις και γι' αυτό, όπως λέει, "αποφασίσαμε να πάρουμε την τύχη του προϊόντος και του νησιού στα χέρια μας".
 
Έτσι, στις εγκαταστάσεις της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου θα συσκευάζονται πλέον οι βρώσιμες πατάτες, που διοχετεύονται στην αγορά εκτός του νησιού. Για πρώτη φορά, η Ένωση αναλαμβάνει την συσκευασία και τυποποίηση του προϊόντος, προκειμένου να περιορίσει τα κρούσματα που "βαφτίζουν" ως ναξιώτικες τις πατάτες άλλων περιοχών. 
 
Για το λόγο αυτό, από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να λειτουργήσει η σύγχρονη μονάδα συσκευασίας πατάτας, στο χώρο των εγκαταστάσεων της ΕΑΣ Νάξου, στην περιοχή Καζανόβα. Το συσκευαστήριο διαθέτει καινούρια μηχανήματα διαλογής και μικροσυσκευασίας της πατάτας, σε συσκευασίες έως 30 κιλά, ενώ σε αυτά θα τοποθετείται και η ετικέτα του προϊόντος. 
 
Σύμφωνα με τη ζήτηση και τις συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί έως τώρα, οι συσκευασίες που θα διατεθούν στην αγορά θα είναι των 3 και 30 κιλών. Επίσης, για την αποθήκευση και συντήρηση του προϊόντος κατασκευάστηκαν πέντε ψυκτικοί θάλαμοι, συνολικής χωρητικότητας άνω του 1 εκατ. κιλών. Το συνολικό κόστος της επένδυσης, το οποίο θα καλυφθεί από πόρους της Ένωσης, φθάνει το ποσό των 400.000 ευρώ.
 
Σημειώνεται ότι πέρυσι η ΕΑΣ Νάξου διέθεσε στην αγορά περίπου 2.300 τόνους πατάτα φαγητού.
 
Εντωμεταξύ ο συνεταιρισμός βρίσκεται σε συζητήσεις και για το άλλο επώνυμο προϊόν του νησιού την γραβιέρα Νάξου, προκειμένου να αυξηθούν οι εξαγωγές του σε ανεπτυγμένες αγορές του εξωτερικού. Πρόσφατα ο Συνεταιρισμός έστειλε μία σημαντική ποσότητα από το επώνυμο προϊόν στην Γερμανία, ενώ ξεχωριστή παρουσία διατηρεί στην Γαλλία. Αξίζει να αναφερθεί ότι η ετήσια παραγωγή του Συνεταιρισμού σε γραβιέρα Νάξου φθάνει τους 900 τόνους.
 
Δ. Καραγιαννοπούλου
Τελευταία τροποποίηση στις 14:11 - 10 Αυγ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.