ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Glonatech: Συμμετέχει στην πρωτοποριακή δράση "ΘΑΛΗΣ" του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

20:53 - 01 Σεπ 2014 | Επιχειρήσεις
Glonatech: Συμμετέχει στην πρωτοποριακή δράση "ΘΑΛΗΣ" του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
Η ΟΝΕΧ, μέσω της θυγατρικής της εταιρίας νανοτεχνολογίας Glonatech (ΟΝΕΧ Global Nanotechnologies), αποτελεί το βασικό προμηθευτή στην καινοτόμο δράση «ΘΑΛΗΣ».

Τη δράση «ΘΑΛΗΣ» αναπτύσσει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στα πλαίσια των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, στο Κέντρο Πολυ-Λειτουργικών Δομικών Υλικών με Ευφυή Χαρακτηριστικά για Χρήση σε Κατασκευές.

Το βασικό αντικείμενο του εν λόγω προγράμματος είναι η ανάπτυξη καινοτόμων, πολύ-λειτουργικών νανοσύνθετων υλικών με βάση το τσιμέντο που θα εμφανίζουν αναβαθμισμένες μηχανικές ιδιότητες, εξαιρετική ανθεκτικότητα και ευφυή χαρακτηριστικά.

Το έργο επικεντρώνεται στην ανάπτυξη νέων πρωτοποριακών σύνθετων υλικών με βάση το τσιμέντο, ενισχυμένων με νανοσωλήνες ή και νανοίνες άνθρακα, τα οποία λόγω των ιδιοτήτων τους ενδείκνυνται για την αντικατάσταση του συμβατικού σκυροδέματος, με νέο υψηλής αντοχής, με στόχο την παραγωγή δομικών έργων υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Σύμφωνα με τις ερευνητικές μελέτες, στις περιπτώσεις όπου χρησιμοποιείται ενίσχυση από νανοσωλήνες/νανοίνες άνθρακα αναπτύσσονται παράλληλα και ιδιαίτερα εξειδικευμένες ηλεκτρικές ιδιότητες που προσφέρονται για αυτοτελή ασύρματη παρακολούθηση της κατάστασης και έκτασης βλάβης που τυχόν συσσωρεύει το υλικό κατά τη διάρκεια του λειτουργικού του βίου.

Η έρευνα που παρουσιάζεται στο πρόγραμμα αυτό στοχεύει να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη καινοτόμου τεχνογνωσίας στον τομέα των συνθέτων υλικών με βάση το τσιμέντο, ώστε να μπορούν να βρουν λειτουργική εφαρμογή σε:
• προκατασκευές υψηλών προδιαγραφών, με τη χρήση νανο-τροποποιημένου σκυροδέματος
• νέο σχεδιασμό δομικών έργων που απαιτούν ειδική ανθεκτικότητα ή σεισμική επάρκεια
• ενίσχυση των υφιστάμενων κατασκευών

Η εταιρεία Glonatech μέσω της επιστημονικής και τεχνικής ομάδας του τμήματος R&D παράγει και διαθέτει για τη συγκεκριμένη Δράση νανοσωλήνες άνθρακα (CNTs) και παράγωγα αυτών διαφόρων μορφών, τα οποία χαρακτηρίζονται από πιστοποιημένα υψηλά ποσοστά καθαρότητας που αγγίζουν σε ποσοστό το 98,5%.

Εκτός από τη Δράση ΘΑΛΗΣ, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης συμμετέχει και στο κοινό ερευνητικό πρόγραμμα «Νανοδομημένο Έξυπνο Σκυρόδεμα», σε συνεργασία με τη Glonatech και άλλες σημαντικές εταιρείες και μεγάλα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, συντονιστής του οποίου είναι ο Όμιλος Τιτάν.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:02 - 01 Σεπ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.