ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η «δικομανία» και το δικαστικό σύστημα ναρκοθετούν την επιχειρηματικότητα

00:01 - 26 Σεπ 2014 | Επιχειρήσεις
Η «δικομανία» και το δικαστικό σύστημα ναρκοθετούν την επιχειρηματικότητα
Οι χρονοβόρες διαδικασίες εκδίκασης των υποθέσεων και προσφυγών και ο τεράστιος όγκος των υποθέσεων που έχουν συσσωρευτεί στα δικαστήρια, αποτελούν νάρκη για την ανάπτυξη και την επιβίωση των επιχειρήσεων, σύμφωνα τον ΣΕΒ.

Κατά την παρουσίαση της μελέτης που έκανε το Παρατηρητήριο για το Επιχειρηματικό Περιβάλλον του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, έγινε γνωστό ότι εκκρεμούν περισσότερες από 400.000 υποθέσεις από τις οποίες περισσότερες από τις μισές δεν έχουν καν προσδιοριστεί. Από αυτές 24.118 υποθέσεις είναι στο Συμβούλιο της Επικρατείας, 332.855 υποθέσεις σε Διοικητικά Πρωτοδικεία (εκ των οποίων 228.010 δεν έχουν προσδιοριστεί) και άλλες 51.620 υποθέσεις σε Διοικητικά Εφετεία, εκ των οποίων 26.277 δεν έχουν καν προσδιοριστεί.

Πάντως είναι εμφανές ότι η χώρα πάσχει κι από ... δικομανία κάτι που η τρόικα το έχει επισημάνει και γι΄ αυτό έχει πιέσει ώστε να ανέβει το κόστος διενέργειας δικών, ειδικά σε δευτεροβάθμιο επίπεδο. Αυτό, ωστόσο, έχει και αντίρροπα αποτελέσματα, γιατί καθιστά «ακριβή» την απονομή δικαιοσύνης. Είναι ενδεικτικό ότι οι εκκρεμείς διοικητικές υποθέσεις στη χώρα μας είναι εφτά φορές περισσότερες σε σχέση με την Ε.Ε. (3,5 υποθέσεις ανά 100 κατοίκους έναντι 0,5 ανά 100 κατοίκους στην Ευρωπαϊκή Ένωση).

Από τα στοιχεία της μελέτης προκύπτει πως η μεγαλύτερη μέση χρονική καθυστέρηση εμφανίζεται στις υποθέσεις ΦΠΑ και ανέρχεται σε 9,3 χρόνια. Συνολικά για όλες τις κατηγορίες φορολογικών υποθέσεων ο μέσος χρόνος καθυστέρησης υπολογίζεται σε 5,3 χρόνια (1.500 ημέρες), επίδοση που φέρνει τελευταία την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

 

Ο χρόνος ... είναι χρήμα...

Η καθυστέρηση αυτή, πάντως, είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα για τις επιχειρήσεις καθώς η επιβάρυνση κυμαίνεται από 7% έως 52% επί της συνολικής αμφισβητούμενης διαφοράς.

Στην περίπτωση επίλυσης διαφορών στο πλαίσιο ανάθεσης και εκτέλεσης δημοσίων συμβάσεων, η μέση καθυστέρηση στην ανάθεση των συμβάσεων ανέρχεται σε περίπου 8,5 μήνες για τους διαγωνισμούς με αντικείμενο συμβουλευτικές υπηρεσίες και 3,5 μήνες για δημόσιους διαγωνισμούς στον κατασκευαστικό κλάδο.

 

Αλλαγές εν όψει

Στο φόντο αυτής της κατάστασης που αποτελεί και το πιο σημαντικό ζήτημα για την αλλαγή σελίδας στην οικονομία η κυβέρνηση εξετάζει αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο αλλά ταυτόχρονα αντιμετωπίζει και ... ανατροπές στην δημοσιονομική πολιτική λόγω της αντισυσταγματικότητας διατάξεων (όπως τις κρίνει τοΣτΕ).

Πάντως ο ΣΕΒ προτείνει μεταξύ άλλων τον συνολικό ανασχεδιασμό του τρόπου λειτουργίας των δικαστηρίων ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και εισηγείται μέτρα όπως μεταξύ άλλων:

  • τη συμμετοχή μη δικαστών στα δικαστικά συμβούλια προκειμένου να εκκαθαριστούν οι υποθέσεις που εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη παράλληλα με την υιοθέτηση fast track διαδικασιών,
  • τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των δικαστηρίων και παράλληλα τη μείωση του χρόνου που θα μένουν κλειστά τα δικαστήρια,
  • την αύξηση του αριθμού των δικαστών και την πρόσληψη βοηθητικού εξειδικευμένου προσωπικού με νομικές γνώσεις που θα μπορεί να χειρίζεται τις εκκρεμείς υποθέσεις,
  • την ενιαία εκκαθάριση εκκρεμών υποθέσεων με συναφές αντικείμενο κ.ά.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 14:10 - 26 Σεπ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.