ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το Innovathens γίνεται αφετηρία για καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες

08:00 - 10 Νοε 2014 | Επιχειρήσεις
Το Innovathens γίνεται αφετηρία για καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες
Με αφορμή την εκκίνηση σήμερα του εκπαιδευτικού προγράμματος «Innovation and Design Thinking in Mobile Applications and Services», ο κ. Αντώνης Οικονόμου, διευθυντής του Innovathens, αναλύει στο reporter.gr τους στόχους του κόμβου αυτού επιχειρηματικότητας και το είδος της βοήθειας που προσφέρει σε νέους επίδοξους επιχειρηματίες καινοτόμων ιδεών.

Κ. Οικονόμου τι είδους βοήθεια θα βρει ένας επίδοξος επιχειρηματίας μιας καινοτόμου ιδέας στο Innovathens;

 

Το Innovathens είναι ένας κόμβος στήριξης της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας του Δήμου Αθηναίων. Ξεκίνησε να λειτουργεί από τον Μάιο, με σκοπό να βοηθήσει νέους ανθρώπους άνεργους ή ανθρώπους που ήδη επιχειρούν κάτι να προωθήσουν τις ιδέες τους και να τις κάνουν επιχειρήσεις ή να βελτιώσουν τις λειτουργίες των υπαρχουσών επιχειρήσεών τους. Η στόχευση αυτή θα επιτευχθεί σε δύο φάσεις. Ήδη βρισκόμαστε στο πρώτο στάδιο με πολλές εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης της κοινωνίας και των ανέργων, ώστε να γίνει γνωστή η δράση μας. Σ’ αυτό μας βοηθάει η συνεργασία μας με έξι συνδέσμους εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, όσο και η Samsung που λειτουργεί ως στρατηγικός εταίρος και χορηγός του κόμβου. Το δεύτερο και κύριο στάδιο, το οποίο απαντάει στην ερώτησή σας, είναι η λειτουργία ενός «επιχειρηματικού επιταχυντή» από τον οποίο θα επωφεληθούν πάνω από 50 σχήματα. Θα προσφέρει στοχευμένη συμβουλευτική σε εταιρείες ή υπό σύσταση εταιρείες που έχουν μια ιδέα και θέλουν να βελτιώσουν τις διαδικασίες και να τις προχωρήσουν πιο πέρα.

 

Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρηματίες του καινοτόμου επιχειρείν και ποια η σημασία της βοήθειας που τους προσφέρετε στη σημερινή οικονομική συγκυρία;

 

Η οικονομική συγκυρία είναι το πρώτο και το βασικό πρόβλημα, αν και θα έλεγα ότι μέσω αυτής έχει δημιουργηθεί ένα νέο είδος επιχειρηματικότητας, η επιχειρηματικότητα ανάγκης, η οποία εν τέλει βοηθά την προσπάθεια. Το δεύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που θέλουν να επιχειρήσουν είναι ο φόβος της αποτυχίας. Αυτόν προσπαθούμε αυτόν να απαλύνουμε και να δώσουμε τόνους αισιοδοξίας. Και το τρίτο πρόβλημα είναι η δυσκολία εύρεσης συνεργατών. Έτσι κι αλλιώς, η συνεργασία είναι μια πονεμένη υπόθεση στη χώρα, αλλά όταν θες να καινοτομήσεις είναι απαραίτητο να βρεις τους κατάλληλους συνεργάτες. Άρα ένας από τους βασικούς μας στόχους είναι η δικτύωση μεταξύ των ανθρώπων που θέλουν να επιχειρήσουν και των ανθρώπων που θέλουν να συμμετάσχουν στην ανάπτυξη νέων ιδεών.

 

Όπως είπατε, δεδομένων των ποσοστών ανεργίας στη χώρα μας, η επιχειρηματικότητα αποτελεί μια διέξοδο. Απευθύνονται όντως σε εσάς άνεργοι νέοι;

 

Επειδή από τις μέχρι τώρα εκδηλώσεις μας έχουμε αρκετά αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία, προκύπτει ότι το 40% των ανθρώπων που έρχονται εδώ είναι άνεργοι ή δηλώνουν άνεργοι. Πάρα πολλοί από αυτούς δεν ενδιαφέρονται οπωσδήποτε να επιχειρήσουν, αλλά ενδιαφέρονται να μάθουν και να δικτυωθούν με ανθρώπους που θέλουν να επιχειρήσουν. Ως προς την δίψα για γνώση, είναι κάτι που μας ώθησε κι εμάς να αναπροσανατολίσουμε τους βασικούς μας άξονες και να εντάξουμε σ’ αυτούς την εκπαίδευση σε δεξιότητες τεχνικές ή άλλου τύπου που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία μας εταιρείες.

 

Ένας μεγάλος εχθρός της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας είναι η γραφειοκρατία, η οποία οδηγεί πολλές καινοτόμες ιδέες στο εξωτερικό. Το Innovathens μπορεί να βοηθήσει ώστε να παραμείνουν περισσότερες εδώ;

 

Κοιτάξτε, αυτό είναι πολύ δύσκολο να εκτιμηθεί. Πάντως η δική μας πρόθεση αυτή είναι. Στη διαδικασία της λειτουργίας του επιχειρηματικού επιταχυντή θα προσπαθήσουμε να δώσουμε στους νέους ανθρώπους εκείνες τις συμβουλές που θα τους βοηθήσουν να ξεπεράσουν τα προσκόμματα της γραφειοκρατίας και ελπίζουμε ότι στα πλαίσια της δικτύωσης που επιχειρείται εδώ να τους φέρουμε σε επαφή και με χρηματοδοτικές πηγές.

 

Ποια ακριβώς είναι η συνεισφορά της Samsung στο εγχείρημα;

 

Η Samsung συμμετέχει ως χορηγός και ως στρατηγικός εταίρος. Παρέχει σεμινάρια εκπαίδευσης σε τεχνικές ή άλλες δεξιότητες, είτε μόνη της με δικούς της συνεργάτες είτε σε συνεργασία με το British Council προσφέρει σεμινάρια στοχευμένα σε κάποιους τομείς, όπως η αυτοπαρουσίαση σε μια συνέντευξη για αναζήτηση εργασίας.

 

Σήμερα ξεκινάτε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Innovation and Design Thinking in Mobile Applications and Services». Περί τίνος πρόκειται;

 

Ο ΣΕΚΕ, το ΟΠΑ και η Samsung σε συνεργασία με το Innovathens διοργανώνουν ένα σεμινάριο που ξεκινά σήμερα, 10 Νοεμβρίου, και προσφέρει υπηρεσίες εκπαίδευσης σε business modeling. Πριν κάποιος ξεκινήσει μια επιχείρηση, πρέπει να δημιουργήσει ένα μοντέλο για την ιδέα του. Σε αυτό το σεμινάριο θα ασχοληθούμε κυρίως με το πεδίο των κινητών εφαρμογών, αλλά μπορεί κάποιος να το δει και ως μια γενικότερη προσπάθεια εκπαίδευσης για το πώς μοντελοποιείς μια ιδέα και μετά να την κάνεις επιχειρηματικό σχέδιο. Έχουμε ήδη πάνω από 40 αιτήσεις συμμετοχής, θα υπάρξει μια επιλογή και ελπίζω ότι από τις 10 Νοεμβρίου θα δοθεί εδώ σε μερικούς ανθρώπους μια σημαντική ευκαιρία.

 

Μιλώντας στο reporter.gr, ο κ. Μιχάλης Μόσχος, Marketing Director της Samsung Electronics Hellas έδωσε την οπτική της Samsung για τη σημασία του προγράμματος:

 

«Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό για εμάς να συμμετάσχουμε στην υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος “Innovation and Design Thinking in Mobile Applications and Services”. Η βιομηχανία του mobile εξελίσσεται ταχύτατα, σε παγκόσμιο επίπεδο, δημιουργώντας νέες προοπτικές, δυνατότητες και ευκαιρίες προς αξιοποίηση. Στόχος μας είναι να ενθαρρύνουμε τους νέους και ειδικότερα τις γυναίκες, να δηλώσουν συμμετοχή με σκοπό να δραστηριοποιηθούν σε αυτόν τον ταχύτατα αναπτυσσόμενο κλάδο, προσφέροντας επιπλέον εφόδια που θα τους βοηθήσουν να διευρύνουν τους επαγγελματικούς τους ορίζοντες».

 

Συνέντευξη: Μαρία Μιχάλη

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.