ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Bέτο τραπεζών στη διοίκηση της Σελόντα

01:01 - 19 Νοε 2014 | Επιχειρήσεις
Bέτο τραπεζών στη διοίκηση της Σελόντα
Η άποψη που υπάρχει μεταξύ των τραπεζών είναι ότι το management είναι σκληρά δομημένο και καθόλου ευέλικτο, παρά τα σημαντικά προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει, με αποτέλεσμα αυτό να το καθιστά δύσκαμπτο.

Βέτο στη διοίκηση Στεφανή στη Σελόντα βάζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες που έχουν αναλάβει τη διάσωση της εισηγμένης εταιρίας ιχθυοκαλλιεργειών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες πάντα, η άποψη που υπάρχει μεταξύ των τραπεζών είναι ότι το management είναι σκληρά δομημένο και καθόλου ευέλικτο, παρά τα σημαντικά προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει, με αποτέλεσμα αυτό να το καθιστά δύσκαμπτο.

 

Οι τράπεζες στέκονται στο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει ο όμιλος και στο ότι συνεχίζει να πουλάει ακόμα φθηνά. Ρίχνοντας, δηλαδή, τις τιμές, προκειμένου να εξασφαλίζει ρευστότητα, δημιουργώντας προβλήματα στην ίδια και στον κλάδο συνολικότερα. Σημειωτέον, ότι η αγορά εξακολουθεί να αγνοεί ακόμη το business plan, που πρόκειται να ακολουθήσει η Σελόντα.

 

Το πρώτο ορατό βήμα αυτού του σχεδίου αναδιάρθρωσης είναι η κεφαλαιοποίηση ποσού 50,4 εκατ. ευρώ και η ρύθμιση άλλων 100 εκατ. ευρώ και, φυσικά, η «απόκτηση» της πλειοψηφίας των μετοχών της από τις τράπεζες. Και αυτό γιατί μετά την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης, η οποία τοποθετείται προς στα τέλη του έτους, οι τράπεζες θα ελέγχουν το 82% της εισηγμένης, οι αδελφοί Στεφανή το 4%, η Linnaeus το 3,5% και με 2,3% ο κ. Γρυπιώτης.

 

Η αγορά, πάντως, υποστηρίζει ότι για να επιτευχθεί ο στόχος της αναδιάρθρωσης και να γυρίσει σελίδα, τόσο η εταιρία όσο και ο κλάδος θα πρέπει τις εταιρίες να τις αναλάβουν τεχνοκράτες, με γνώση του κλάδου, αλλά χωρίς «συγγενικούς» δεσμούς με τους παλαιούς και νέους μετόχους.

 

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, στα νωπά ψάρια η Ελλάδα είναι ο πρώτος προμηθευτής της Ιταλίας και της Γαλλίας, με ποσοστά συμμετοχής 40% και 23% αντίστοιχα, στο σύνολο των εισαγωγών τους. Παρ' όλα αυτά, οι γείτονες Τούρκοι, οι οποίοι έχουν φροντίσει να δημιουργήσουν μεγάλα σχήματα, συνεχίζουν τις επενδύσεις, αυξάνουν «επικίνδυνα», για τα ελληνικά συμφέροντα, την παραγωγή τους και κερδίζουν μερίδιο στους παραδοσιακούς πελάτες (Ισπανία, Ιταλία), ενώ στο photo finish βγήκαν νικητές και στην αγορά της Ρωσίας.

 

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.