ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποιες εταιρείες είναι πρώτες στη λίστα για την αναδιάρθρωση των δανείων τους

01:01 - 03 Δεκ 2014 | Επιχειρήσεις
Ποιες εταιρείες είναι πρώτες στη λίστα για την αναδιάρθρωση των δανείων τους
Ή για να χάσουν οι βασικοί τους μέτοχοι τον έλεγχο.

Τρανταχτές υποθέσεις εισηγμένων με κόκκινα δάνεια είναι αποφασισμένες να κλείσουν οι τράπεζες, το αργότερο μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο, υποστηρίζουν κορυφαίες πηγές σε πιστωτικά ιδρύματα. Το 2015 θα είναι η χρονιά που οι τράπεζες θα αρχίσουν να στηρίζουν με κεφάλαια την Ελληνική οικονομία, παρέχοντας συνολικά τουλάχιστον 10 δις. ευρώ  και στρεφόμενες πλέον σε παραγωγικούς και κερδοφόρους τομείς της αγοράς.

 

Μέχρι τέλος του μήνα πρόκειται οι τράπεζες να έχουν καταλήξει ως προς την αναδιάρθρωση του δανεισμού της Νηρεύς, ενώ ακολουθούν οι φάκελοι του ομίλου Λιακουνάκου, των κατασκευαστικών εταιρειών, εκδοτικών επιχειρήσεων και της ακτοπλοϊας, όπως για παράδειγμα της ΝΕΛ και των υπολοίπων εταιρειών του κλάδου. Αν οι βασικοί τους μέτοχοι δεν ανταποκριθούν με βάση τα business plans των τραπεζών, είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι οι τράπεζες θα "απασφαλίσουν τη χειροβομβίδα".

 

Οι βασικοί μέτοχοι θα χάσουν τον έλεγχο των διοικήσεων, στα πρότυπα του Μαϊλλη. Αξίζει να σημειωθεί δε, ότι οι τράπεζες κάθε τρίμηνο θα ελέγχουν τα πεπραγμένα των διοικήσεων των εισηγμένων που τα δάνειά τους έχουν μπει σε διαδικασία αναδιάρθρωσης. Ήδη, η διοίκηση της Σελόντα, έχει πάρει το μήνυμα από τις τράπεζες ότι αν δεν αλλάξει φιλοσοφία στο management, τα πιστωτικά ιδρύματα ως βασικοί μέτοχοι θα απαιτήσουν την αντικατάστασή της.

 

Τις διαθέσεις των τραπεζών εξέφρασε χθές ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank κ. Χρ. Μεγάλου από το ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Ο κ. Μεγάλου ήταν σαφής προς τις υπερδανεισμένες επιχειρήσεις και βεβαίως τις εισηγμένες: «Σε ότι αφορά τις αναδιαρθρώσεις των προβληματικών επιχειρήσεων, στη Eurobank είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με τις υπόλοιπες τράπεζες προκειμένου να ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση των προβληματικών επιχειρήσεων και σε αυτό το σημείο υπάρχει σύγκλιση. Όσον αφορά τους παλαιούς μετόχους των προβληματικών επιχειρήσεων, αυτοί πρέπει να αντιληφθούν ότι οι πρακτικές του παρελθόντος έχουν τελειώσει». Ποιες ήταν αυτές; Έπαιρναν τα δάνεια, τα φόρτωναν στις εταιρείες τους κι έβγαζαν τα λεφτά στο εξωτερικό. Οι τράπεζες είναι ενημερωμένες για τέτοιου είδους κινήσεις και απαιτούν την άμεση συμβολή του όποιου επιχειρηματία για τη διάσωση της εταιρείας του.

 

Σ.Κ.Χ

Τελευταία τροποποίηση στις 08:26 - 03 Δεκ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.