ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιχειρηματική συνάντηση: «Δημιουργώντας Επιχειρηματικά Δίκτυα στην Πόλη–Agora of Pandrossou»

17:00 - 05 Αυγ 2015 | Επιχειρήσεις
Επιχειρηματική συνάντηση: «Δημιουργώντας Επιχειρηματικά Δίκτυα στην Πόλη–Agora of Pandrossou»
Με θέμα «Δημιουργώντας Επιχειρηματικά Δίκτυα στην Πόλη – Agora of Pandrossou», το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ πραγματοποίησε πρόσφατα Επιχειρηματική Συνάντηση στο Κέντρο Ελληνικής Παράδοσης (Αίθουσα Θεόφιλος) στο Μοναστηράκι.

Στο πλαίσιο αυτής το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ παρουσίασε τις υπηρεσίες που παρέχει στις μικρές επιχειρήσεις για την υποστήριξη της καινοτομίας και των επιχειρηματικών δικτύων στην πόλη.

Αναφέρθηκαν τα εργαλεία και οι μηχανισμοί που έχει αναπτύξει και λειτουργεί σε σταθερή βάση τα τελευταία χρόνια με στόχο τη βελτίωση του ευρύτερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος για τις μικρές επιχειρήσεις, καλές πρακτικές δικτύων επιχειρήσεων που έχει υποστηρίξει το ΙΜΕ, καθώς και η συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων και η συμμετοχή στο Έργο Αθήνα με το Πρόγραμμα Εντός Αθηνών.

Τη συνάντηση τίμησαν, με την παρουσία και ομιλία τους, η κα Αμαλία Ζέπου, Αντιδήμαρχος Κοινωνίας των Πολιτών & Δημοτικής Αποκέντρωσης Δήμου Αθηναίων, που αναφέρθηκε στην δυνατότητα δικτύωσης της τοπικής επιχειρηματικότητας της πόλης μέσα από την πλατφόρμα του συνΑθηνά του Δήμου Αθηναίων, καθώς και ο κ Αλέξης Γαληνός, Δ/νων Σύμβουλος της ΕΑΤΑ, που παρουσίασε την στρατηγική του Δήμου Αθηναίων για την επιχειρηματικότητα.

Από την πλευρά των επιχειρήσεων, η κα Νατάσσα Παγάνη, Συντονίστρια του νέου Δικτύου Agora of Pandrossou (AoP) και Πρόεδρος Συλλόγου Επιχειρηματιών και Φίλων περιοχής Πανδρόσου, μίλησε για τη σημασία των νέων μορφών συνεργασίας στην τοπική οικονομία αλλά και την ταυτότητα πόλης, παρουσιάζοντας την περίπτωση της Πανδρόσου, που αποτελεί μια από τις καλές πρακτικές Συνεργατικών Σχηματισμών.

Η οδός Πανδρόσου είναι ένας παραδοσιακός πεζόδρομος που συνδέει την Μητρόπολη Αθηνών με το Τζαμί Τζισταράκη στο Μοναστηράκι. Μία ανάσα από την Ακρόπολη και την Αρχαία Αγορά, η οδός Πανδρόσου και η περιοχή γύρω από αυτήν αποτελεί για περισσότερο από δύο αιώνες, ένα σταυροδρόμι «εποχών» και πολιτισμών και φιλοξενούσε ανέκαθεν μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις.

Με αφετηρία τον ενθουσιασμό και την πίστη στη δυναμική της συγκεκριμένης περιοχής, μια άτυπη ομάδα επιχειρηματιών προχώρησε το 2012 σε μια πρωτοβουλία προβολής του δρόμου:

Το Agora of Pandrossou επέδειξε, σε συνεργασία πάντα με τη δημόσια και ιδιωτική πρωτοβουλία, έντονη δραστηριότητα (πολιτιστικές εκδηλώσεις, εξωραϊσμός της περιοχής με ομαδική εργασία, τουριστική προβολή, εκπαιδευτικές και φιλανθρωπικές δράσεις, διαδικτυακή προβολή).

Ως άτυπη ομάδα, έγινε μέλος της διαδικτυακής πλατφόρμας ΣυνΑθηνά του Δήμου Αθηναίων για ομάδες πολιτών, συμμετείχε ενεργά στο Δίκτυο Συνεργατών της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής & Αργοσαρωνικού και, σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, φιλοξένησε την αποχαιρετιστήρια εκδήλωση του διεθνούς συνεδρίου Bloggers Τουρισμού TBEX Europe 2014.
Πιστεύοντας στη συνεργασία και τη συνένωση δυνάμεων σε όλα τα επίπεδα, και με την υποστήριξη του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, το Δεκέμβριο 2014 η ομάδα προχώρησε στην κατάρτιση Σχεδίου Δράσης Συνεργατικού Σχηματισμού (Δικτύου) "Agora of Pandrossou", με στόχο να διασαφηνίσει τους στόχους της, να οργανωθεί, να αποκτήσει νομική υπόσταση ("Σύλλογος Επιχειρηματιών και φίλων περιοχής Πανδρόσου"), ώστε να μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω και να προβληθεί ευρύτερα.

Στην επιχειρηματική συνάντηση προσκλήθηκαν, μεταξύ των άλλων και όλοι οι επιχειρηματίες της περιοχής, που είχαν την ευκαιρία να αντιληφθούν πώς οι ήδη γνωστές τους δράσεις τόνωσης, υποστήριξης και προβολής της περιοχής, οργανώνονται, εντάσσονται σε ένα δομημένο πλαίσιο και συστηματοποιούνται, να δουν τους στόχους και τις προοπτικές του Δικτύου Agora of Pandrossou, να γνωρίσουν το περιβάλλον λειτουργίας του αλλά και το ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ και να εγγραφούν στο «Σύλλογο Επιχειρηματιών και φίλων περιοχής Πανδρόσου».
Η ανταπόκριση, παρά τη δυσάρεστη οικονομική συγκυρία ήταν σημαντική, αποδεικνύοντας πως η ελπίδα και πίστη στην συνεργατικότητα και την κοινή προσπάθεια μπορεί να τονώσει την ψυχολογία των επιχειρηματιών. Η από κοινού εργασία, στις δύσκολες εποχές θα στηρίξει την τοπική οικονομία, θα προσελκύσει επισκέπτες και κατοίκους της Αθήνας, θα κάνει την Πανδρόσου μια ζωντανή, όμορφη και καθαρή περιοχή: ένα πόλο έλξης επισκεπτών και κατοίκων, μια περιοχή ταυτότητα για την πόλη μας (street branding).

Στο πλαίσιο της επιχειρηματικής συνάντησης πραγματοποιήθηκαν επιμέρους συναντήσεις μεταξύ των επιχειρηματιών προκειμένου να διερευνηθεί η συμμετοχή στο νέο Δίκτυο και να εντοπιστούν περαιτέρω προοπτικές συνεργασίας. Μετά το τέλος της εκδήλωσης, ακολούθησε ελαφρύ γεύμα, δίνοντας την ευκαιρία για ευρύτερες επαφές και δικτυώσεις. Το κρασί του γεύματος ήταν προσφορά του επιτυχημένου επιχειρηματικού δικτύου Wines of Athens - Δρόμοι του Κρασιού Αθήνας, που δημιουργήθηκε επίσης με την υποστήριξη του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, εντάσσεται και αυτό στις βέλτιστες πρακτικές cluster και που αναπτύσσει ήδη συνεργασία με το δίκτυο AoP (ως meta-cluster).

Σημειώνεται ότι το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, με συγκεκριμένα εργαλεία συμβουλευτικών υπηρεσιών, παρέχει εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες υποστήριξης σε θέματα καινοτομίας και συνεργασιών. Υπό αυτό το πρίσμα, υλοποιούνται σε συνεχή βάση επιμορφωτικά σεμινάρια καινοτομίας, δράσεις συμβουλευτικής σε θέματα καινοτομίας, δράσεις υποστήριξης επιχειρηματικών δικτύων, επιχειρηματικές αποστολές κ.α.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η επιχειρηματική συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Πράξης «Ενίσχυση της καινοτομίας και των μορφών συνεργασίας στις μικρές επιχειρήσεις» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013», που συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:22 - 05 Αυγ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.