ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιτροπή: Καμπανάκι για τη φορολογία αλλοδαπών εταιρειών

17:43 - 08 Ιαν 2007 | Επιχειρήσεις
Επίσημο αίτημα για τροποποίηση της ελληνικής νομοθεσίας που αφορά τους φορολογικούς κανόνες, σύμφωνα με τους οποίους οι αλλοδαπές προσωπικές εταιρίες στην Ελλάδα φορολογούνται βαρύτερα από τις ημεδαπές. Η Επιτροπή είναι της γνώμης ότι οι κανόνες αυτοί εισάγουν διακριτική μεταχείριση και δεν συμβιβάζονται με τη συνθήκη ΕΚ, η οποία εγγυάται την ελευθερία εγκατάστασης.

Το αίτημα διαβιβάστηκε με τη μορφή «αιτιολογημένης γνώμης» δυνάμει του άρθρου 226 της συνθήκης ΕΚ. Εάν η Ελλάδα δεν απαντήσει ικανοποιητικά στην αιτιολογημένη γνώμη εντός δύο μηνών, η Επιτροπή μπορεί να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο.

Σύμφωνα με την ελληνική φορολογική νομοθεσία, οι αλλοδαπές προσωπικές εταιρίες στην Ελλάδα φορολογούνται βαρύτερα από τις ημεδαπές. Οι προσωπικές εταιρίες που έχουν την καταστατική ή την πραγματική τους έδρα στην Ελλάδα υπόκεινται σε χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή από τις προσωπικές εταιρίες που έχουν την καταστατική ή την πραγματική τους έδρα σε άλλα κράτη μέλη.

Η Ελλάδα αναγνωρίζει ότι υπάρχει μια μικρή διαφορά μεταξύ των φορολογικών συντελεστών για τις ημεδαπές και τις αλλοδαπές προσωπικές εταιρίες, αλλά υποστηρίζει ότι η διαφορά αυτή είναι δικαιολογημένη, λόγω του ότι ένα ποσοστό των κερδών των ημεδαπών προσωπικών εταιριών φορολογείται ως προσωπικό εισόδημα των εταίρων. Η Επιτροπή θεωρεί ότι η κατάσταση αυτή δεν συνεπάγεται κατ’ ανάγκη υψηλότερη φορολογία. Αντίθετα, μπορεί υπό ορισμένες περιστάσεις να οδηγεί σε ακόμη χαμηλότερο πραγματικό συντελεστή φόρου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.