ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

KPMG: Ανασυγκροτείται η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία

14:55 - 15 Ιαν 2007 | Επιχειρήσεις
Μονόδρομο για τον παγκόσμιο κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας την επόμενη πενταετία αποτελούν οι συμμαχίες, οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις, προκειμένου οι εταιρείες να βγουν από την κρίση που ταλάνισε το κλάδο την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της KPMG.

Πιο αναλυτικά, το 57% των ερωτηθέντων συμφωνούν ότι την επόμενη πενταετία οι συμμαχίες στον κλάδο των αυτοκινήτων θα είναι περισσότερο σημαντικές από τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές.

Το 87% των στελεχών πιστεύει ότι ο αριθμός των χρεοκοπιών στον κλάδο θα αυξηθεί ή θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα μέσα στην προσεχή πενταετία, ενώ μόνο ένα 10% από αυτούς προβλέπει να υπάρξει σχετική μείωση. Το 47% των στελεχών θεωρούν ως την κύρια αιτία των χρεωκοπιών τη μη ανταγωνιστική δομή κόστους.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα διαφέρουν όταν μελετηθούν ανά γεωγραφική περιοχή.

Ειδικότερα, το  70% των στελεχών που προέρχονται από ευρωπαϊκές χώρες θεωρούν τη μη ανταγωνιστική δομή κόστους ως κύρια αιτία χρεοκοπίας των αυτοκινητοβιομηχανιών, με τις απαιτήσεις συνταξιοδότησης να έρχονται, με διαφορά, στη δεύτερη θέση με ποσοστό 18%.

Μεταξύ στελεχών που προέρχονται από ασιατικές χώρες, το 46% αποδίδει τη χρεοκοπία στη δομή του κόστους, με δεύτερη αιτία τον υπερβολικό δανεισμό, σε ποσοστό 17%.

Οι Αμερικανοί αξιολογούν σχεδόν το ίδιο τρεις παράγοντες που οδηγούν στη χρεοκοπία: Δομή κόστους (30%), μειούμενα έσοδα (30%) και κόστος παροχών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (28%).

Εκτιμήσεις για την κερδοφορία των εταιρειών

Μικτές είναι οι εκτιμήσεις των ερωτηθέντων για  την κερδοφορία των εταιρειών την επόμενη πενταετία. Αναλυτικότερα, το 42% των στελεχών προβλέπει ότι τα κέρδη στην αυτοκινητοβιομηχανία θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα ή θα αυξηθούν στην επόμενη πενταετία. Στελέχη από τις χώρες της Ασίας και Ευρώπης πιστεύουν σε άνοδο των κερδών, κατά  43% και 45% αντίστοιχα. Οι Βόρειο-Αμερικανοί, ωστόσο, σε ποσοστό 38%, θεωρούν ότι η βιομηχανία των αυτοκινήτων θα εξακολουθήσει να είναι ευμετάβλητη και απρόβλεπτη.

Σύμφωνα, με τον Γενικό Διευθυντή στο Τμήμα Επιχειρηματικών Συμβουλών της KPMG, κ. Γ. Ραουνά, «η περσινή έρευνα έδειξε χαμηλές προσδοκίες για κερδοφορία στον κλάδο. Φέτος, εμφανίζονται σημάδια βελτίωσης της αισιοδοξίας βασισμένα στο γεγονός ότι, η αυτοκινητοβιομηχανία αντιμετωπίζει τελικά τα θέματα της υπερβολικής παραγωγικής ικανότητας και των μη ανταγωνιστικών δομών κόστους. Αυτό αποτελεί υποθήκη για την επιχειρηματική υγεία του κλάδου».

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.