ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σέβκοβιτς: Η ΕΕ στηρίζει Tap και ΙGB

20:01 - 10 Μαρ 2016 | Επιχειρήσεις
Σέβκοβιτς: Η ΕΕ στηρίζει Tap και ΙGB
«Ανέφερα ότι η Ελλάδα αποτελεί σημαντικό στρατηγικό εταίρο όσον αφορά την ενεργειακή πολιτική. Η Επιτροπή υποστηρίζει δύο μεγάλα έργα υποδομής -τον Διαδριατικό αγωγό και τη διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας. Όταν τα έργα αυτά ολοκληρωθούν θα ενισχύσουν σημαντικά την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ».

Με τη δήλωση αυτή στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μάρος Σέβκοβιτς, μετέφερε ουσιαστικά την άρνηση της Επιτροπής στην στήριξη του σχεδίου για αναβίωση του ελληνο-ιταλικού αγωγού ITGI το οποίο στηρίζει η ελληνική κυβέρνηση μέσω της προωθούμενης συνεργασίας των εταιριών ΔΕΠΑ, Edison και Gazprom.

Eντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι ο αρμόδιος για την Ενεργειακή Ενωση Επίτροπος της ΕΕ, δεν έκανε καμία αναφορά στο σχέδιο ανάπτυξης του τερματικού σταθμού Αλεξανδρούπολης, της εταιρίας Gastrade (Ομιλος Κοπελούζου) που προωθείται με τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης και τη συμμετοχή της ΔΕΠΑ.

«Εξέφρασα στον κ. Πρωθυπουργό, την ελληνική κυβέρνηση και τους Έλληνες πολίτες την υποστήριξή μου για τη σκληρή δουλειά και την προσπάθεια που κατέβαλαν σε πολύ δύσκολες πολιτικές και οικονομικές συνθήκες. Η Ελλάδα είναι σημαντικός εταίρος και όσον αφορά την ενεργειακή πολιτική.
Ενεθάρρυνα την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις ώστε να επωφεληθεί πλήρως από τα πλεονεκτήματα της Ενεργειακής Ένωσης. Έχουν γίνει πολλά, αλλά απομένουν ακόμη και πολλά που πρέπει να γίνουν» τόνισε επίσης ο κ. Σέβκοβιτς.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα σε ότι αφορά τους στόχους για την ενεργειακή απόδοση το 2020 και ανακοίνωσε ότι η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει τα ευρωπαικά διαρθρωτικά και επενδυτικά Ταμεία για να διοχετεύσει επενδύσεις σε ελληνικά έργα ενεργειακής απόδοσης.

Νωρίτερα, ο κ. Σέφκοβιτς συναντήθηκε με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνο Σκουρλέτη και ξεναγήθηκε στον τερματικό σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) στη νήσο Ρεβυθούσα, όπου παρουσιάστηκε η πρόοδος της κατασκευής της τρίτης δεξαμενής αποθήκευσης ΥΦΑ (LNG). Μετά τη συνάντηση, ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε: «Με τον κ. Σέβκοβιτς συζητήσαμε όλα τα θέματα που αφορούν την ενέργεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και προφανώς πώς αυτά εξειδικεύονται για τη χώρα μας. Σήμερα η Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις έτσι ώστε να μετατραπεί σε έναν περιφερειακό ενεργειακό κόμβο. Και αυτό σχετίζεται με τα μεγάλα έργα που έχουν δρομολογηθεί, των αγωγών Φυσικού Αερίου αλλά, και τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις.

Επίσης αναφερθήκαμε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την Ενεργειακή Ένωση, πώς τελικά όλοι θα εξυπηρετήσουμε τον μεγάλο στόχο για ασφαλείς, αξιόπιστες και φθηνότερες υπηρεσίες για τους καταναλωτές και για τις επιχειρήσεις. Ήταν μια πάρα πολύ εποικοδομητική συζήτηση». Συναντήσεις είχε σήμερα ο κ. Σέβκοβιτς με την αρμόδια για θέματα ενέργειας Επιτροπή του ΣΕΒ, όπως και το προεδρείο της ΕΒΙΚΕΝ.

Χ.Λ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.