ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μείωση των χρεώσεων στις κάρτες ζητεί η ΕΣΕΕ

10:33 - 30 Μαϊ 2016 | Επιχειρήσεις
Μείωση των χρεώσεων στις κάρτες ζητεί η ΕΣΕΕ
«Η μείωση του κόστους των υπηρεσιών του e-banking και της προμήθειας χρεωστικών και πιστωτικών καρτών είναι δυο σημαντικές προϋποθέσεις, ώστε να ενθαρρύνονται όλοι να χρησιμοποιούν τις ηλεκτρονικές πληρωμές. Η χρήση και η χρέωση των καρτών πρέπει να είναι αντιστρόφως ανάλογη».

Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης μιλώντας στο 2ο συνέδριο για τις ψηφιακές πληρωμές που έγινε στον Τεχνοχώρο του δήμου Αθηναίων.

Όπως τόνισε ο κ. Κορκίδης «το εμπόριο είναι ο ενδιάμεσος κρίκος στην αλυσίδα της συναλλαγής με πλαστικό χρήμα και ο κλάδος «κλειδί» για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης των καταναλωτών στη ασφαλή και γενικευμένη χρήση των χρεωστικών και πιστωτικών καρτών».
 
Γι' αυτό όπως σημείωσε απαιτούνται δράσεις και πρωτοβουλίες ώστε να καλυφθεί το έδαφος, που μας χωρίζει με την ΕΕ.
 
«Παρά τον διπλασιασμό του αριθμού των συναλλαγών με κάρτες, που παρατηρήθηκε από τον Ιούλιο του 2015 και μετά, η απόσταση που μας χωρίζει από την υπόλοιπη Ευρώπη είναι χαοτική, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Ελλάδα το 2014 βρισκόταν στην τελευταία θέση μεταξύ των 28 κρατών-μελών στον αριθμό των συναλλαγών με κάρτες – χρεωστικές ή πιστωτικές– ανά κάτοικο. Γι’αυτό, θα ήταν σκόπιμο, όσο αυξάνει ο αριθμός έκδοσης καρτών, τόσο να μειώνονται οι τραπεζικές χρεώσεις προς όφελος των ελληνικών τραπεζών, των επιχειρήσεων και των καταναλωτών, που σε τελική ανάλυση είμαστε όλοι.»
 
Σήμερα, ανέφερε, «στην αγορά υπάρχουν περί τα 220.000 μηχανήματα POS, ενώ οι ανάγκες της αγοράς επιβάλλουν επιπλέον 250.000 POS. Όλες οι επιχειρήσεις ανεξαιρέτως μεγέθους και οι επιτηδευματίες χρειάζεται να εφοδιαστούν άμεσα με POS μηχανήματα, την εγκατάσταση των οποίων θα αναλάβουν χωρίς χρέωση οι τράπεζες. Αντίστοιχα υπολογίζεται ότι ο αριθμός των κατόχων χρεωστικών καρτών έως το τέλος του 2016 θα ξεπεράσει τα 11,5 εκατ. και των πιστωτικών θα αυξηθεί σε 3 εκατ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurobank ο συνολικός τζίρος με τη χρήση καρτών από τα € 6,2 δισ. το 2015 θα ξεπεράσει τα € 7,3 δισ. το 2016 επιστρέφοντας στα «προ κρίσης» επίπεδα του 2008-09. Με την διαφορά, όμως, ότι πλέον ο τζίρος του πλαστικού χρήματος χωρίζεται σε αυτό των χρεωστικών καρτών, που θα κυμανθεί το 2015 στα € 2,8 δισ. και των πιστωτικών στα € 4,5 δισ., από τα € 8,2 δις του 2008
 

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 10:40 - 30 Μαϊ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.