ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανοίγει ο δρόμος για μετατροπές ομόρρυθμης εταιρείας σε ετερόρρυθμη

22:52 - 25 Νοε 2016 | Επιχειρήσεις
Ανοίγει ο δρόμος για μετατροπές ομόρρυθμης εταιρείας σε ετερόρρυθμη
Η μετατροπή μιας ομόρρυθμης εταιρείας σε ετερόρρυθμη γίνεται εφικτή πλέον μέσω του νομοσχεδίου «Απλοποίηση διαδικασιών σύστασης Επιχειρήσεων, άρση κανονιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό και λοιπές διατάξεις» που κατέθεσε το πρωί της Παρασκευής στη Βουλή το υπουργείο Οικονομίας και αναμενεται να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα στην αιτιολογική έκθεση στο άρθρο 13 αναφέρεται εν λόγω μετατροπή, η οποία δεν ρυθμιζόταν έως σήμερα από τον Ν.4072/2012 γίνεται πλέον επιτρεπτή με τρόπο που να διασφαλίζονται τα συμφέροντα των εταιρικών δανειστών και οποιουδήποτε τρίτου έχει έννομο συμφέρον.

Έτσι, ενώ η είσοδος νέου εταίρου με την ιδιότητα του ετερόρρυθμου μπορεί να γίνει χωρίς κανένα περιορισμό, η μετατροπή της ιδιότητας του εταίρου από ομόρρυθμο σε ετερόρρυθμο ακολουθεί τη διαδικασία που προβλέπεται για την μετατροπή άλλης εταιρικής μορφής σε ΙΚΕ (Ιδιωτικής Κεφαλαιουχική Εταιρεία). Μετά τις διατυπώσεις της δημοσιότητας και αφού επέλθουν τα έννομα αποτελέσματα της μετατροπής, η εταιρεία συνεχίζεται υπό τη νέα εταιρική μορφή, οι εκκρεμείς δίκες συνεχίζονται στο όνομα της νέας εταιρείας και οι διοικητικές άδειες που είχαν εκδοθεί υπέρ της μετατρεπόμενης εταιρείας εξακολουθούν να ισχύουν.

Για την προστασία των τρίτων συναλλασσόμενων με την ομόρρυθμη εταιρία διατηρείται η ευθύνη του ομόρρυθμου εταίρου, ο οποίος μετατράπηκε σε ετερόρρυθμο, για μια πενταετία.

Στο νομοσχέδιο αναφέρεται πως κάθε ομόρρυθμος εταίρος ο οποίος μετατράπηκε σε ετερόρρυθμο εξακολουθεί να ευθύνεται εις ολόκληρον και απεριόριστα επί 5 έτη μετά τη μετατροπή της εταιρίας για όσες εταιρικές υποχρεώσεις γεννήθηκαν μέχρι και την καταχώριση της μετατροπής στο Γ.Ε.ΜΗ. εκτός εάν οι δανειστές της εταιρείας συγκατατέθηκαν εγγράφως στη μετατροπή της εταιρείας.

Γ.Α.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:46 - 25 Νοε 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.