ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Frigoglass: Το «ραλάκι» και τα ερωτηματικά για την κεφαλαιακή ενίσχυση

12:07 - 12 Ιαν 2017 | Επιχειρήσεις
Frigoglass: Το «ραλάκι» και τα ερωτηματικά για την κεφαλαιακή ενίσχυση
Με «κέφια» μπήκε στο 2017 η μετοχή της Frigoglass που ήδη έχει σημειώσει άνοδο περί το 55% με 60%, αν υπολογίσουμε ότι «γύρισε» στη νέα χρονιά μεταξύ 9-10 σεντ και χτες βρέθηκε σχεδόν στα 0,15 ευρώ.

Δεν έχει γίνει σαφές στην αγορά αν η κίνηση αυτή αποτελεί απλά και μόνο μια μορφής… αντίδραση μετά από μια πτωτική χρονιά στην οποία η μετοχή έχασε σχεδόν 95% ή αν από πίσω «κρύβεται» η αρχή κάποιων εξελίξεων που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την εταιρεία και τον ισολογισμό της.

 

Τα τελευταία επίσημα σημαντικά νέα πάντως για την εισηγμένη, πέρα από την χτεσινή ανακοίνωση ότι η Wellington Management Group LLP μείωσε το ποσοστό συμμετοχής της στην εταιρεία  στο 4,99% από 5,18% (κατόπιν διάθεσης δικαιωμάτων ψήφου που κατείχε έμμεσα στην οποία προέβη την 3η Ιανουαρίου 2017), σχετίζονταν με τα αποτελέσματα 9μήνου.

 

Όπου τα προσαρμοσμένα καθαρά αποτελέσματα εμφάνισαν ζημιές 21,264 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 20,572 εκατ. ευρώ το 2015. Οι πωλήσεις στο εννεάμηνο του 2016 μειώθηκαν 11,3% στα 322,894 εκατ. ευρώ έναντι των 363,968 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2015. Στο γ΄ τρίμηνο, οι ζημιές σε επίπεδο καθαρών αποτελεσμάτων συρρικνώθηκαν στα 12,430 εκατ. ευρώ έναντι των 16,609 εκατ. ευρώ στο γ΄ τρίμηνο του 2015.

 

Σημειώνεται ότι η καθαρή θέση στο εννεάμηνο ήταν αρνητική κατά 117 εκατ. ευρώ και ο δανεισμός άγγιζε τα 400 εκατ. ευρώ.

 

Στην ανακοίνωση για τα οικονομικά μεγέθη πάντως δεν είχε περάσει απαρατήρητη από την αγορά η αναφορά ότι η εισηγμένη «βρίσκεται σε συζητήσεις με τον κύριο μέτοχο της Truad Verwaltungs, την ad hoc επιτροπή συμβούλων που αντιπροσωπεύει τους ομολογιούχους και άλλους κύριους δανειστές, ώστε να αναχρηματοδοτήσει τις επερχόμενες λήξεις δανείων και να μειώσει τον καθαρό δανεισμό της, προκειμένου να εξασφαλίσει μια σταθερή και βιώσιμη κεφαλαιακή δομή. Η εταιρία θα ενημερώσει το επενδυτικό κοινό σχετικά με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, όταν κριθεί δυνατόν».

 

Αυτό που δεν αναφέρονταν στην παραπάνω ανακοίνωση είναι το τι «κρύβονταν πίσω από τις λέξεις», αν δηλαδή η εισηγμένη «φωτογράφιζε» κούρεμα δανείων, μία ενδεχόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ή κάποιο άλλο μοντέλο. Όπως λέγεται πάντως στη χρηματιστηριακή αγορά, η εταιρεία πρέπει να πετύχει την ενίσχυση της κεφαλαιακής δομής, την επίτευξη καλής κερδοφορίας, την ενίσχυση της ρευστότητάς της. Και μένει να φανεί με ποιον τρόπο θα γίνει αυτό.  

 

Γιώργος Παπακωνσταντίνου 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.