ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιατί οι μικροεπενδυτές «κοιμούνται» ήσυχοι!

10:04 - 28 Φεβ 2007 | Επιχειρήσεις
Ο «κίτρινος πυρετός» που έλαβε διαστάσεις επιδημίας, αγγίζοντας όλες τις αγορές του πλανήτη και μαζί με αυτές την Σοφοκλέους δεν αφορά στους... μικροεπενδυτές. Η άποψη αυτή επικρατεί στους κόλπους τoυ Χ.Α. τουλάχιστον, και προκύπτει από την κίνηση των ιδιωτών επενδυτών. Μόλις σε 50 χιλιάδες διαμορφώνονται οι κωδικοί που λειτουργούν οι Εταιρείες Λήψης Διαβίβασης Εντολών ή Ανώνυμες Εταιρείες Επενδυτικής Διαμεσολάβησης, όπως λέγονται σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου τους, από 500 χιλιάδες το 1999. Και όχι μόνο αυτό. Από τις 1.172 ΕΛΔΕ που υπήρχαν το 1999, σήμερα λειτουργούν μόνο 179!

Επιπρόσθετα, οι εκροές στα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Η τακτική αυτή, των εξαγορών μεριδίων ήταν εμφανέστατη κατά το 2006, όπου άγγιξε το 1 δισ. ευρώ. Το 2007 δεν «πηγαίνει καθόλου πίσω». Ήδη μέχρι την Δευτέρα, από την αρχή του χρόνου, οι εκροές στα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια ξεπερνούν τα 326,9 εκατ. ευρώ, όταν πέρσι, κατά το αντίστοιχο διάστημα, οι εξαγορές μεριδίων έφταναν 3,222 εκατ. ευρώ! Που σημαίνει ότι ο ρυθμός των εκροών σε ετήσια βάση «τρέχει» περίπου με 10.000%, δηλαδή για κάποιους που οι μετοχές τους ή τα μερίδιά τους σε μετοχικά αμοιβαία, έχουν «απεγκλωβιστεί» από την μεγάλη «χασούρα» που άφησε ως «κληρονομιά» το 1999, όπου φύγει, φύγει.

Μιλώντας στους ευρωβουλευτές ο πρόεδρος του Χ.Α. κ. Σπ. Καπράλος την περασμένη Παρασκευή, επανέλαβε ένα ενδιαφέρον στοιχείο. Ποιο ήταν αυτό; Ότι το 55% των συναλλαγών στην Σοφοκλέους σήμερα πραγματοποιούν ξένοι επενδυτές. Είναι εύκολα αντιληπτό ότι τα ξένα funds, τα hedgefunds που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια κεφαλαιαγορά έχουν υποσκελίσει τόσο τους Έλληνες θεσμικούς, όσο και τους ιδιώτες επενδυτές, όσοι από αυτούς εξακολουθούν να ασχολούνται με το... «σπορ» και δεν πουλάνε. Οι επόμενες συνεδριάσεις, σύμφωνα με χρηματιστηριακούς αναλυτές θα είναι ενδεικτική για την τάση.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.