ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ: Τρεις στους τέσσερις επιχειρηματίες πληρώνουν λιγότερες εισφορές στον ΕΦΚΑ

13:31 - 21 Φεβ 2017 | Επιχειρήσεις
Για το 77% των επιχειρηματιών οι νέες ασφαλιστικές εισφορές είναι χαμηλότερες σε σύγκριση με το προηγούμενο καθεστώς, ενώ για το 14% υψηλότερες. Αυτό προκύπτει από έρευνα του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, σχετικά με το νέο ασφαλιστικό καθεστώς και τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Μάλιστα, σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα προκύπτει πως ο εμπορικός κόσμος δεν είναι ενημερωμένος σχετικά με το ύψος των νέων εισφορών, καθώς μόνο το 1/2 των επιχειρηματιών γνώριζαν τις επερχόμενες αλλαγές και τα νέα ποσά που καλούνται να καταβάλλουν. Παράλληλα, ανεπηρέαστο από τον νέο τρόπο υπολογισμού των εισφορών δηλώνει το 9% των επιχειρηματιών.

Επίσης, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, για τους επιχειρηματίες που οι νέες ασφαλιστικές εισφορές κυμαίνονται σε χαμηλότερα επίπεδα, περίπου ένας στους δύο δήλωσε ότι μειώθηκαν κατά πολύ. Ένας στους τέσσερις δήλωσε ότι υπήρξε πάρα πολύ μεγάλη μείωση και αντίστοιχο ποσοστό έκρινε ότι μειώθηκαν κατά λίγο οι ασφαλιστικές του εισφορές.

 

esee1

 

esee2

 

Η εκτίμηση για τη μέση μηνιαία ασφαλιστική εισφορά σύμφωνα με το προηγούμενο καθεστώς του ΟΑΕΕ υπολογίστηκε στα 350 €, ενώ με βάση τον ΕΦΚΑ ανήλθε στα 261 €.

 

esee3

 

Τέλος, ένας στους δύο επιχειρηματίες δήλωσε ότι είχε προβεί σε μετάταξη ασφαλιστικής κλάσης στον ΟΑΕΕ.

 

Παράλληλα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, από όσους ήταν ενήμεροι για το ύψος των ασφαλιστικών τους εισφορών που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ, ποσοστό 77% διαπίστωσε μείωση των επιβαρύνσεών τους και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό.

 

Αν και εκ πρώτης όψεως ο κλάδος του εμπορίου φαίνεται να ευνοείται από το νέο υπολογισμό εισφορών, εξαιτίας των χαμηλών δηλωθέντων εισοδημάτων του 2015, ως απόρροια των μειωμένων τζίρων, εντούτοις, θεωρούμε πρώιμο να προβούμε σε οριστικά συμπεράσματα, επισημαίνει το ΙΝΕΜΥ. Επιπλέον, μένουν ερωτήματα τα οποία θα επιχειρηθεί να απαντηθούν από τη συνέχιση της έρευνας.

 

Πιο συγκεκριμένα, οι έμποροι δεν γνωρίζουν:

  • Ποια θα είναι η σύνταξη που αναλογεί στις χαμηλότερες εισφορές που καταβάλουν,
  • Εάν η αναλογικότητα των νέων με τις παλαιές εισφορές εμπεριέχει ανισότητα,
  • Τι θα γίνει με όσες υψηλότερες εισφορές έχουν καταβάλει μέχρι σήμερα,
  • Και εάν προβλέπεται προαιρετική καταβολή υψηλότερων εισφορών που θα διασφαλίζουν υψηλότερη σύνταξη.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΣΕΕ, αφενός η πλειοψηφία των εμπόρων ασφαλισμένων στον πρώην ΟΑΕΕ δεν έχει ενημερωθεί ακόμη για τις μεταβολές που έχουν συντελεστεί και αφετέρου γιατί εκκρεμεί η διόρθωση των λαθών που έχουν παρατηρηθεί, στη βεβαίωση των νέων ασφαλιστικών εισφορών.

 

«Σε κάθε περίπτωση, τα πορίσματα της έρευνας δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διεξαγωγή γενικευμένων συμπερασμάτων που αφορούν στο σύνολο των επαγγελματικών κλάδων, παρά μονάχα για εκείνον του εμπορίου. Συνιστούν όμως μία πρώτη εικόνα για τη λειτουργία του νέου Ασφαλιστικού Συστήματος, την πορεία και την αποδοτικότητα του οποίου θα καταγράφει σε τακτική βάση η ΕΣΕΕ», προστίθεται.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:53 - 21 Φεβ 2017
Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.