ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στην ανάπτυξη των εμπορικών της κέντρων ποντάρει η Viohalco Κύριο

12:12 - 02 Απρ 2017 | Επιχειρήσεις
Στην ανάπτυξη των εμπορικών της κέντρων ποντάρει η Viohalco
Σε τροχιά αξιοποίησης βρίσκονται τα ακίνητα του Ομίλου Viohalco που είχαν μείνει αδρανή. Με μια πολιτική αξιοποίησης, όπως η περίπτωση του εμβληματικού Wyndham Grand Athens, στην πλατεία Καραϊσκάκη η εταιρία αντλεί έσοδα.
Μάλιστα με έμφαση την ανάπτυξη των εμπορικών κέντρων που ελέγχει σχεδιάζει την επέκταση δράσεων. Η Viohalco, σύμφωνα με όσα αναφέρει, «επιδιώκει τον εξορθολογισμό της ανάπτυξης και διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας της συνολικά, με ενιαίο τρόπο και σε κεντρικό επίπεδο, καθώς και την ολοκλήρωση της ευρύτερης λειτουργικής και εταιρικής αναδιοργάνωσης του κλάδου ακίνητης περιουσίας.»
 
«Για τον κλάδο ανάπτυξης ακινήτων, το 2017», όπως σημειώνει η εταιρία, «η βαρύτητα θα δοθεί στη μεγιστοποίηση του κύκλου εργασιών από τους υφιστάμενους μισθωτές και στην εισαγωγή νέων χρήσεων, συμπεριλαμβανομένου ενός πυρήνα καταστημάτων που ειδικεύονται στην τεχνολογία και τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό, αξιοποιώντας περαιτέρω την εξαίρετη δυναμική του Εμπορικού Συγκροτήματος River West|IKEA.
 
Επίσης, διερευνώνται ευκαιρίες για περαιτέρω επέκταση των χώρων λιανικής, συμπεριλαμβανομένης της αξιοποίησης νέων ευνοϊκών διατάξεων του Πολεοδομικού Κανονισμού, καθώς και η ανάληψη ελέγχου επί εκτάσεων που γειτνιάζουν με το Εμπορικό Συγκρότημα River West|IKEA.
 
Θα συνεχιστεί η αξιοποίηση των δυναμικών προοπτικών του Εμπορικού Πάρκου Mare West μέσω νέων μισθώσεων σε διεθνείς αλυσίδες λιανικής, αυξάνοντας τον αριθμό των νεότερων επισκεπτών και βελτιώνοντας περαιτέρω την προσβασιμότητα του Εμπορικού Πάρκου, μέσω καλύτερης και ασφαλέστερης σύνδεσης με τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο, επί του οποίου βρίσκεται στο ακίνητο.
 
Διερευνάται επίσης μια σειρά αναπτυξιακών επιλογών σε σχέση με τα υπόλοιπα ακίνητα και συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με υποψήφιους μισθωτές.
 
Όσον αφορά στα άλλα ακίνητα, εξετάζονται βέλτιστες επιλογές ανάπτυξης και είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με υποψήφιους μισθωτές.»
 
Αντλεί αξία από τα παλιά ακίνητα
 
«Η Viohalco αντλεί αξία από την ακίνητη περιουσία των θυγατρικών της, μέσω της ανάπτυξης και διαχείρισης εμπορικών και βιομηχανικών ακινήτων μεγάλης κλίμακας. Στα ακίνητα αυτά συγκαταλέγονται πρώην παραγωγικές εγκαταστάσεις και γραφεία της Viohalco που παρέμεναν αδρανή ή έχουν μεταφέρει τις εργασίες τους, λόγω της αποβιομηχανοποίησης των νυν αστικών περιοχών ή για λόγους λειτουργικής αποδοτικότητας» τονίζει η εταιρία.
 
Η κύρια θυγατρική της Viohalco σε αυτόν τον κλάδο είναι η Noval Α.Ε. (Noval), η οποία ελέγχεται εξ ολοκλήρου από τη Viohalco.
 
Στις 31 Δεκεμβρίου 2016, ολοκληρώθηκε η συγχώνευση μεταξύ της Noval Α.Ε. και των θυγατρικών της δι' απορρόφησής τους από την πρώτη. Σκοπός της συγχώνευσης ήταν η πιο αποτελεσματική λειτουργική διάρθρωση του κλάδου ανάπτυξης ακινήτων, η οποία εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο αναδιοργάνωσης της εταιρίας.
 
Επίσης τον Οκτώβριο 2016 ιδρύθηκε η Στηλμέτ Υπηρεσίες Ακινήτων Α.Ε. (Στηλμέτ Υπηρεσίες Ακινήτων), με σκοπό την υποστήριξη των θυγατρικών της Viohalco στην παρακολούθηση, αξιοποίηση και διαχείριση της ακίνητης περιουσίας τους, μέσω της παροχής ευρέος φάσματος υπηρεσιών σε κεντροποιημένη βάση.
 
Αύξηση έσοδα και ζημιές
 
Έτσι σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρίας τα μισθωτικά έσοδα από επενδυτικά ακίνητα διαμορφώθηκαν σε 6,5 εκατ. ευρώ το 2016, αυξημένα κατά 15% έναντι του 2015, και περιλαμβάνονται στα «Άλλα Έσοδα» της ενοποιημένης κατάστασης λογαριασμού αποτελεσμάτων. Οι ζημιές προ φόρου εισοδήματος ανήλθαν σε 10,7 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 7,3 εκατ. ευρώ το 2015.
 
Η συνοπτική ενοποιημένη κατάσταση λογαριασμού αποτελεσμάτων του κλάδου ανάπτυξης ακινήτων έχει ως ακολούθως:
 
Για τη χρήση που έληξε την 31η Δεκεμβρίου
 
Ποσά σε χιλιάδες ευρώ                                             2016           2015
 
Έσοδα ενοικίων από επενδυτικά ακίνητα               6.544     5.713
 
Αναπροσαρμοσμένο EBITDA                                   1.530        1.687
 
EBITDA                                                                        -6.492             8.992
 
Αναπροσαρμοσμένο EBIT                                        -2.080           172
 
EBIT                                                                              -10.102         7.477
 
Κέρδη/Ζημιές (-) προ φόρου εισοδήματος            -10.659 7.315
 
-              Όλα τα ποσοστά υπολογίζονται έναντι του κύκλου εργασιών
 
Τα πιο σημαντικά ακίνητα της Viohalco
 
Στο χαρτοφυλάκιο της εταιρίας βρίσκονται μεγάλα και σημαντικά ακίνητα με δομημένες επιφάνειες όπως:
 
  • Το Κατάστημα IKEA & Εμπορικό Κέντρο River West στη Λεωφόρο Κηφισού 96, Αιγάλεω, Ελλάδα με επιφάνεια 123,500 m²
  • Το Ξενοδοχείο (Wyndham Grand Athens) στην Πλατεία Καραϊσκάκη, Αθήνα, Ελλάδα   με 23,900 m²
  •  Τα Βιομηχανικά κτίρια και γραφεία (πρώην εργοστάσιο BIC) στα Οινόφυτα, Ελλάδα    με 9,500 m²
  • Το Εμπορικό Πάρκο Mare West                στην Κόρινθο με 14,0 m²
  •  Συγκρότημα γραφείων στη Λεωφόρο Κηφισίας 115, στην Αθήνα με 38,900 m²
  • Συγκρότημα γραφείων Εθνικής Αντιστάσεως 57, στο Χαλάνδρι, Ελλάδα με 6,000 m²
  • Συγκρότημα γραφείων Αποστολοπούλου 26, Χαλάνδρι, με 10,9 m²
  • Συγκρότημα γραφείων Λεωφόρος Nikola Vaptzarov 53A, στη Σόφια στη  Βουλγαρίαμε 5,000 m²
Οι επιδόσεις των εμπορικών κέντρων
 
Το 2016, το Εμπορικό Συγκρότημα River West|IKEA κατέγραψε ρεκόρ επισκεψιμότητας, καθώς υποδέχθηκε συνολικά 4,6 εκατομμύρια πελάτες. Νέες μισθώσεις και έσοδα από μισθώματα βάσει κύκλου εργασιών, οι οποίες εμπεριέχονται στην πλειονότητα των μισθωτήριων συμβάσεων, οδήγησαν σε αύξηση 19% των εσόδων από ενοίκια. Πλέον, ο δείκτης πληρότητας του Εμπορικού Κέντρου ανέρχεται σε 97% (με βάση τον αριθμό των μισθωμένων καταστημάτων), ενώ η ζήτηση από υποψήφιους μισθωτές συνεχίζει να είναι εξαιρετικά έντονη.
 
Για να αξιοποιηθούν αυτές οι θετικές τάσεις, αποφασίστηκε να μετατραπούν 1.200 τ.μ. υπόγειου χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων σε πρόσθετη εκμισθούμενη επιφάνεια υψηλής αξίας. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος και στο πλαίσιο του εγκεκριμένου προϋπολογισμού, ενώ βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με ενδιαφερόμενους μισθωτές.
 
Το Εμπορικό Πάρκο Mare West, το οποίο εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο 2015, κατέγραψε σταθερή μηνιαία αύξηση τόσο της επισκεψιμότητας, όσο και του δείκτη πληρότητας. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη συνεχώς διευρυνόμενη περιοχή εξυπηρέτησης, καταδεικνύει τις δυνατότητες του πάρκου να εξελιχθεί στον κύριο εμπορικό προορισμό για τη βορειοανατολική Πελοπόννησο. Το νέο κατάστημα H&M εμβαδού 1.900 τ.μ. που άνοιξε τον Μάρτιο 2016 έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες σε θέματα επιδόσεων, δημιουργώντας θετικές εντυπώσεις στους βασικούς παράγοντες της αγοράς. Κατά τη διάρκεια της περιόδου, εξαγοράστηκε όμορο οικόπεδο εμβαδού 1.268 τ.μ., προκειμένου να εξυπηρετήσει τα στρατηγικά σχέδια της διοίκησης για μελλοντική επέκταση του Εμπορικού Πάρκου.
 
 Η επιτυχία του «Wyndham Grand Athens»
 
Οι εργασίες ανακαίνισης του ξενοδοχείου στην Πλατεία Καραϊσκάκη ολοκληρώθηκαν με επιτυχία κατά τη διάρκεια του έτους και το «Wyndham Grand Athens» ξεκίνησε τη λειτουργία του την 1η Δεκεμβρίου 2016, τρεις μήνες νωρίτερα από τις αρχικές προβλέψεις. Τα επίπεδα πληρότητας και η λειτουργία του έως σήμερα έχουν υπερβεί σημαντικά τις προσδοκίες της Zeus International City Seasons SA (ο Μισθωτής).
 
Γιώργος Αλεξάκης
Τελευταία τροποποίηση στις 12:19 - 02 Απρ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.