ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Roadshow:Για ξενοδοχεία και real estate το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών

09:42 - 21 Ιουν 2017 | Επιχειρήσεις
Roadshow:Για ξενοδοχεία και real estate το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών
της Ειρήνης Σακελλάρη Δύσκολα θα πρέπει να αναμένει κάποιος ουσιαστική αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών αν δεν προηγηθεί η άρση των capital controls σημειώνουν έγκυροι τραπεζικοί αναλυτές που βρίσκονται σκορπισμένοι αυτήν την περίοδο σε Ευρώπη και ΗΠΑ προκειμένου να μετέχουν στα road shows που διενεργούνται και στα οποία παρούσες είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις.

Σε ό, τι αφορά την πρόσφατη αναβάθμιση στην οποία προχώρησε o διεθνής οίκος Fitch αυτή αφορούσε προοπτικές βιωσιμότητας των ελληνικών τραπεζών. Το μακροπρόθεσμο όμως αξιόχρεο των τραπεζών παρέμεινε αμετάβλητο, όπως αμετάβλητη παραμένει και η εικόνα, το outlook όπως είναι πιο οικείο στους αναλυτές.


Η αναβάθμιση της Fitch κατάγραψε την βελτιωμένη ρευστότητα των τραπεζών και τίποτ’ άλλο. Όχι πως κάτι τέτοιο δεν είναι σημαντικό. Πλην όμως οι τράπεζες θα επανέλθουν στην επενδυτική διόπτρα κυρίως για τα αποτελέσματά τους και για τους στόχους του 2017 εφόσον αυτοί επιτευχθούν και όχι για τη ρευστότητα την οποία διαθέτουν.

 

Το ημερολόγιο των αξιολογήσεων- Τι αναμένεται

 

Κρίσιμη πάντως για τους αναλυτές θεωρείται η αξιολόγηση του διεθνούς οίκου Moody's που θα διενεργηθεί στις 23/6 ενώ η επόμενη αξιολόγηση του οίκου είναι προγραμματισμένη για τις 13/10. Κατά τη δεύτερη ημερομηνία επίσης ο διεθνής οίκος εμφανίζεται υποχρεωμένος να δημοσιοποιήσει τουλάχιστον μία επιβεβαίωση αν όχι αναθεώρηση καθώς και αυτός απέχει 12 μήνες από το προηγούμενο rating action που έχει πραγματοποιήσει.

 

Όμως για την κρίσιμη ημερομηνία της Παρασκευής οι αναλυτές δείχνουν εξαιρετικά συγκρατημένοι στις προβλέψεις τους και θεωρούν πως θα είναι πολύ θετικό μία αναβάθμιση εικόνας του outlook – οικονομίας ή και τραπεζών- το οποίο μπορεί από σταθερό stable που είναι στην παρούσα φάση να αναβαθμιστεί σε θετικό, positive.

 

Ωστόσο θεωρούν πως η αξιολόγηση των δανειστών είχε αρκετό καιρόν πριν προεξοφληθεί, επομένως, το γεγονός αυτό δεν αποτελεί ουσιαστικό λόγο για μία τέτοια αναβάθμιση. Μετατοπίζουν δε τις πιθανότητες μιας τέτοιας αναβάθμισης περισσότερο μέσα στον Οκτώβριο, χωρίς ωστόσο να αποκλείουν κατηγορηματικά την τρέχουσα περίοδο.

 

Ο διεθνής οίκος S& P θα λάβει τη σκυτάλη της επαναξιολόγησης στις 21/7 όπου και εκεί οι πιθανότητες για μία ουσιαστική αναβάθμιση δεν είναι μεγάλες.


Άλλη μία αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και των τραπεζών αναμένεται να λάβει χώρα μέσα στη χρονιά. Αυτή αφορά το διεθνή οίκο DBRS ο οποίος κατά τις 10/11 είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύσει τουλάχιστον μία επιβεβαίωση ή μία πιθανή αναθεώρηση αφού η παραπάνω ημερομηνία απέχει σχεδόν 12 μήνες από την τελευταία πράξη εκτίμησης της ελληνικής οικονομίας την οποία ο οίκος έχει πραγματοποιήσει.

 

Η αξιολόγηση της Moody’s συμπίπτει χρονικά με το road show που πραγματοποιεί το ελληνικό χρηματιστήριο στη Νέα Υόρκη.

 

Το road show στην Νέα Υόρκη


Ξενοδοχεία Real Estate στη διόπτρα των ξένων επενδυτών

 

Οι εκπρόσωποι 21 εισηγμένων ταξιδεύουν για Νέα Υόρκη για να δώσουν το «παρών» στο φετινό 6ο κατά σειρά roadshow. Η εκδήλωση πραγματοποιείται αυριο και μεθαύριο. Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου. Συμμετέχει στην αποστολή και ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, όπως και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος Αθανάσιος Σαββάκης και ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Σίμος Αναστασόπουλος.

 

Ρωτώντας μερικές από τις εταιρίες που συμμετέχουν στο συνέδριο, για τους θεσμικούς επενδυτές οι οποίοι δείχνουν να ενδιαφέρονται για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, εκείνες μίλησαν κυρίως για hedge funds, για καινούριους παίχτες και πολύ λιγότερο για παλιούς καθώς οι τελευταίοι δείχνουν να έχουν κουραστεί από τη στατικότητα που παρουσίασε η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

 

Είναι πολύ δύσκολο να μην πετυχαίνεις συνέχεια το timing σημείωνε τραπεζικός παράγοντες.


Το ενδιαφέρον όπως λένε οι ίδιες πηγές είναι μετατοπισμένο κυρίως στο real estate και στον ξενοδοχειακό κλάδο θεωρώντας πως οι τιμές εκεί έχουν αγγίξει τα κατώτατα δυνατά επίπεδα και μόνον κέρδη μπορούν να προσφέρουν παρόμοιες επενδύσεις.


Κάτι τέτοιο μπορεί να καταγράφει και μία μερικώς αρχόμενη δυναμική στην αγορά ακινήτων.

 

Οι 21 εισηγμένες που πηγαίνουν στη Νέα Υόρκη είναι οι εξής: Aegean, Alpha Bank, ΕΧΑΕ, Creta Farm, Eurobank, Fourlis, Γεκ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Grivallia, ΕΛΠΕ, Lamda Development, MIG, Motor Oil, Μυτιληναίος, Εθνική Τράπεζα, Πανγαία, ΟΠΑΠ, Τράπεζα Πειραιώς, Sarantis, Πλαστικά Θράκης και Τιτάν.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:09 - 21 Ιουν 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.