ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνεχίστηκε τον Ιούνιο η σταθεροποίηση του ισοζυγίου ιδρύσεων νέων εταιρειών

13:16 - 07 Ιουλ 2017 | Επιχειρήσεις
Συνεχίστηκε τον Ιούνιο η σταθεροποίηση του ισοζυγίου ιδρύσεων νέων εταιρειών
Συνεχίστηκε τον Ιούνιο η σταθεροποίηση των καθαρών ιδρύσεων ΙΚΕ, ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ και ΕΕ - δηλαδή των εταιρικών μορφών εκτός ατομικών επιχειρήσεων - που έχει εδραιωθεί από τις αρχές του έτους, όπως αναφέρει στο εβδομαδιαίο δελτίο του ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.

Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου, καταγράφονται 441 καθαρές ιδρύσεις αντί 552 τον Μάιο και 134 τον Ιούνιο 2016). «Και πάλι, τα στοιχεία (αρχικά και προς αναθεώρηση καθώς το ΓΕΜΗ καταγράφει και άλλες εγγραφές με καθυστέρηση) δείχνουν ότι η ΙΚΕ παραμένει το κύριο όχημα ίδρυσης νέων επιχειρήσεων (505 καθαρές νέες ιδρύσεις τον Ιούνιο 2017, αντί 627 το Μάιο 2017 και 342 τον Ιούνιο 2016).

 

Σε ό, τι αφορά τις άλλες εταιρικές μορφές (ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ, ΕΕ) έχουν όλο και μειωμένο ρόλο ως εταιρική μορφή. Η ΑΕ συμπληρώνει τον 9ο μήνα καθαρών διαγραφών (απώλεια 267 εταιρειών από τον Οκτώβριο 2016) ενώ για τις ΕΠΕ συμπληρώνεται τον Ιούνιο ο 43ος μήνας με καθαρές διαγραφές (τον Ιούνιο 2017 ήταν -72, έναντι - 76 τον Μάιο 2017 και 52 τον Ιούνιο 2016). Σε ότι αφορά τις ΟΕ και ΕΕ, παρατηρείται στασιμότητα με καθαρές διαγραφές 59 ΟΕ και καθαρές ιδρύσεις 70 ΕΕ, μια εικόνα που με κάποιες εναλλαγές αναπαράγεται τους τελευταίους μήνες. Τέλος, αντανακλώντας την τάση των τελευταίων μηνών, το μήνα Ιούνιο συνεχίστηκε και η στασιμότητα σε ότι αφορά τις ατομικές επιχειρήσεις (με τα πρώτα στοιχεία καθαρές διαγραφές 186 εταιρειών τον Ιούνιο αντί καθαρών ιδρύσεων 333 τον Μάιο και 144 τον Ιούνιο του 2016).

 

Οικονομικό κλίμα

 

Στο δελτίο σημειώνεται σχετικά με τις προσδοκίες της οικονομίας ότι η συμφωνία για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης επηρέασε θετικά το οικονομικό κλίμα τον Ιούνιο του 2017, καθώς ο σχετικός δείκτης σημείωσε μικρή βελτίωση (στις 94 μονάδες από 93,2 τον προηγούμενο μήνα και 90,2 τον Ιούνιο του 2016). Ωστόσο καταγράφονται μικτές τάσεις στις επιχειρηματικές προσδοκίες και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, η οποία επίσης βελτιώθηκε οριακά.

 

Ειδικότερα, η άνοδος του δείκτη οικονομικού κλίματος οφείλεται κυρίως στην ενίσχυση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία και τις κατασκευές, καθώς και στη θετική τάση που διαμορφώνεται στις υπηρεσίες, ενώ στο λιανικό εμπόριο το σχετικό ισοζύγιο θετικών - αρνητικών εκτιμήσεων εμφανίζει μικρή επιδείνωση, παρά την αξιόλογη πορεία του όγκου λιανικών πωλήσεων κατά το διάστημα Ιαν - Απρ 2017 και τις ιδιαίτερα θετικές προσδοκίες για την τουριστική κίνηση.

 

Πιο αναλυτικά, στη βιομηχανία καταγράφονται πιο αισιόδοξες προβλέψεις για την παραγωγή και την εξέλιξη της ζήτησης τους επόμενους μήνες, ενώ οι εκτιμήσεις για το επίπεδο των αποθεμάτων παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες, με το 23% των επιχειρήσεων να αναφέρει υψηλά για την εποχή αποθέματα και το 10% να δηλώνει το αντίθετο. Παράλληλα, οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για την πορεία των εξαγωγών είναι θετικές, ενώ ταυτόχρονα αξιόλογη αύξηση εμφανίζει το ποσοστό των επιχειρήσεων που εκτιμά αύξηση της απασχόλησης (18% από 13% τον προηγούμενο μήνα).

 

Την ίδια ώρα, ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών στη μεταποίηση (PMI), επέστρεψε τον Ιούνιο του 2017 σε επίπεδο πάνω από το όριο των 50 μονάδων (στις 50,5 μονάδες από 49,6 τον προηγούμενο μήνα), που υποδηλώνει συνθήκες ανάπτυξης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του δείκτη, η βελτίωση αυτή είναι αποτέλεσμα της αύξησης των νέων παραγγελιών και της παραγωγής, η οποία συνέβαλε στην αύξηση των θέσεων εργασίας.

 

Στις υπηρεσίες καταγράφεται βελτίωση του κλίματος, κυρίως λόγω των θετικών προσδοκιών στα ξενοδοχεία - εστιατόρια, καθώς επίσης και στις κατασκευές, ως αποτέλεσμα των καλύτερων προοπτικών σχετικά με το πρόγραμμα εργασιών κυρίως στις ιδιωτικές κατασκευές.

 

Στο λιανικό εμπόριο, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών σημείωσε μικρή πτώση τον Ιούνιο του 2017, καθώς οι θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις αντισταθμίστηκαν από τις αρνητικές προβλέψεις για την εξέλιξή τους κατά τους επόμενους μήνες. Πιο έντονη είναι η υποχώρηση των προσδοκιών στον κλάδο τροφίμων, ποτών και καπνού, ενώ στην ένδυση και υπόδηση ο δείκτης κινήθηκε ανοδικά για τρίτο συνεχόμενο μήνα.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:55 - 07 Ιουλ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.