ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εναλεία: Μια “φρέσκια” ιδέα στο χώρο της επαγγελματικής αλιείας Κύριο

11:05 - 24 Αυγ 2017 | Επιχειρήσεις
Εναλεία: Μια “φρέσκια” ιδέα στο χώρο της επαγγελματικής αλιείας
Συνέντευξη στον Παναγιώτη Ζαΐμη Τα τελευταία χρόνια ο κλάδος της “γαλάζιας” οικονομίας εμπνέει καινοτόμες ιδέες και αποτελεί ερέθισμα για νέες επιχειρηματικές δράσεις. Ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί η Εναλεία, μια νεοφυής επιχείρηση, η οποία αποσκοπεί στον επαναπροσδιορισμό της επαγγελματικής αλιείας. Ο Λευτέρης Αραπάκης συνιδρυτής και CEO της Εναλεία μιλά στο Reporter.gr για την επιχείρησή του και το δύσκολο εγχείρημα να υλοποιήσει το όραμα του επενδύοντας στην ελληνική “γαλάζια” και νησιωτική οικονομία με το να δημιουργήσει την πρώτη σχολή αλιείας στην Ελλάδα.

Πες μας λίγα λόγια για την Εναλεία; Ποίος είναι ο στόχος της επιχείρησής σας;

Η Εναλεία είναι η πρώτη σχολή για επαγγελματική αλιεία στην Ελλάδα. Είναι μία πρωτοβουλία, η οποία στοχεύει να εκπαιδεύσει νέους, άνεργους στο επάγγελμα του αλιεργάτη και του αλιευτικού καπετάνιου. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να καλυφθούν 1500 θέσεις εργασίας, να παραχθεί αξία για τους πλοιοκτήτες και τους καπετάνιους, οι οποίοι έχουν πλέον στην διάθεσή τους εκπαιδευμένα πληρώματα, ενώ προάγεται η προστασία των αλιευμάτων και του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Οι σπουδαστές θα λαμβάνουν όλες τις γνώσεις που είναι απαραίτητες, παρακολουθώντας ένα πλήρες εξειδικευμένο και προσαρμοσμένο στις ανάγκες της αγοράς πρόγραμμα σπουδών.

Μιλήσε μας λίγο για το πρόγραμμα σπουδών, το κόστος και τους εκπαιδευτές;

Το πρόγραμμα σπουδών συνδυάζει πρακτικές και θεωρητικές γνώσεις σε αναλογία 50-50. Αυτό επιτρέπει στους σπουδαστές να μάθουν όλες τις απαραίτητες ικανότητες για να αντεπεξέλθουν στο επάγγελμα (χρήση διχτυών, ηλεκτρονικά όργανα πλοήγησης), αλλά και να πάνε τον ίδιο τον κλάδο ένα βήμα παραπέρα (ιχθυολογία, ηγεσία, βιώσιμη αλιεία). Στόχος μας είναι, μεταξύ άλλων, η νέα γενιά αλιέων να έχει μέσα της τον σπόρο της βιωσιμότητας του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Οι εκπαιδευτές είναι ένας συνδυασμός καπετάνιων αλιευτικών, λιμενικών και ακαδημαϊκών που συνεργάζονται για να επιτευχθεί το τελικό αποτέλεσμα. Το κόστος για την εκπαίδευση είναι στα 500 ευρώ και στα 250 εάν κάποιος είναι άνεργος. Πλέον, υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης του προγράμματός μας και από το σπίτι, μέσω του e-learning προγράμματος που δημιουργήσαμε.

Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το αντικείμενο της εκπαίδευσης στην επαγγελματική αλιεία;

Ήταν μια αυθόρμητη απόφαση. Η δικιά μου οικογένεια ασχολείται με την αλιεία για 5 γενιές τώρα, ενώ εγώ ασχολούμαι με τον κλάδο της εκπαίδευσης ενηλίκων εδώ και αρκετά χρόνια. Οπότε η ιδέα γεννήθηκε από των συνδιασμό των προσωπικών μου καταβολών. Παράλληλα, εγώ και οι συνεργάτες μου αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε σε έναν διαγωνισμό κοινωνικής επιχειρηματικότητας και βραβευτήκαμε μεταξύ 400 ομάδων...και κάπως έτσι ξεκινήσαμε.

 

395baa32c5dd0b067fc3cd50fd848a4b XL

Η ομάδα της Εναλεία (από αριστερά προς τα δεξιά): Σταμάτης Βόγλης, Λευτέρης Αραπάκης, Γιώργος Τσώλης

 

Ποιο είναι το πλαίσιο της αλιευτικής βιομηχανίας στην Ελλάδα και πως αυτό συγκρίνεται με όσα ισχύουν για το εξωτερικό;

Αρχικά δεν υπάρχει «αλιευτική βιομηχανία» στην Ελλάδα, τουλάχιστον όχι όπως αυτή είναι σε χώρες του εξωτερικού. Δεν υπάρχουν μεγάλα εργοστάσια μεταποίησης ή κατάψυξης ψαριών για εξαγωγές, παρά μόνο μικρές δομές. Όσον αφορά το στόλο της Ελλάδας, υπάρχουν περίπου 500 σκάφη μέσης αλιείας (ανεμότρατες και γρι-γρι) και περίπου 6.000 παράκτια αλιευτικά, μαζί με περίπου 450.000 ερασιτεχνικές αλιευτικές βάρκες.

Υπάρχει κάποιο δομημένο πλαίσιο εκπαίδευσης στη χώρα μας για τον συγκεκριμένο τομέα;

Όχι και από ό,τι φαίνεται, δεν υπήρξε ποτέ. Είμαστε σε ανοικτές συζητήσεις με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Υπουργείο Ναυτιλίας, για να δημιουργήσουμε από κοινού αυτό το πλαίσιο.

Το μέγεθος του αλιευτικού στόλου στην Ελλάδας είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Θεωρείς ότι υπάρχει ζήτηση έτσι ώστε να επανδρωθεί αυτός ο στόλος από νέους ανθρώπους;

Υπάρχει ζήτηση, η οποία κορυφώνεται για συγκεκριμένες ειδικότητες, όπως είναι οι μηχανικοί και οι καπετάνιοι. Μάλιστα εμείς πιστεύουμε ότι μπορούν να καλυφθούν τουλάχιστον 1.000 θέσεις εργασίας μέσα στα επόμενα χρόνια.

Πως σχολιάζεις το γεγονός ότι η Ελλάδα, μια χώρα με άμεση πρόσβαση σε θαλάσσια ύδατα, εισάγει το 66% των ψαριών που καταναλώνει;

Νομίζω ότι είναι απλά απαράδεκτο. Το πρόβλημα είναι ότι η πλειοψηφία αυτών των ψαριών εισάγονται (με πολύ χαμηλές τιμές λόγω συναλλάγματος) από χώρες της Βορείου Αφρικής και πωλούνται ως φρέσκα ψάρια, πολλές φορές ανάμεικτα με Ελληνικά. Είναι ένα σημάδι λανθασμένης νοοτροπίας, που όμως οι νόμοι της προσφοράς και της ζήτησης μαζί με την ελλειπή πληροφόρηση το επιτρέπουν.

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε αντιμετωπίσει έως σήμερα;

Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσαμε εως τώρα, ήταν να εξετάσουμε πως λειτουργεί το πρόγραμμα σπουδών (που δημιουργήθηκε από το μηδέν) στην πράξη. Εν τέλει, το αποτέλεσμα δείχνει πως είχε μεγαλύτερη επιτυχία από ό,τι περιμέναμε!

 

Μάθημα στην ιχθυόσκαλα του Κερατσινίου

Μάθημα στην ιχθυόσκαλα του Κερατσινίου

 

Ποιες είναι οι προοπτικές για έναν απόφοιτο της σχολής αλιείας; Υπάρχει συνεργασία με αλιευτικούς στόλους στην Ελλάδα για άμεση επαγγελματική αποκατάσταση;

Ναι υπάρχει συνεργασία με αλιευτικά, τόσο μεσαίας κλίμακας όσο και μικρής. Μάλιστα, οι ίδιοι οι επαγγελματίες αλιείς αντιμετωπίζουν με πολύ θετική διάθεση τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Οι απόφοιτοί της Εναλεία έχουν τη δυνατότητα να απασχοληθούν  στον κλάδο της επαγγελματικής αλιείας με πολύ καλούς μισθούς, οι οποίοι μπορεί να ξεκινάνε και από 1.000 ευρώ. Αξίζει βέβαια να αναφέρω ότι κάποιοι απόφοιτοί μας μετά την σχολή αποφάσισαν να ασχοληθούν με την επιχειρηματικότητα, αγοράζοντας μικρά αλιευτικά και αξιοποιώντας τα ως τουριστικά.

Ποιο είναι το όραμα σας για το μέλλον;

Το όραμά μας είναι να δημιουργηθεί μια μεγάλη, επίσημη σχολή αλιείας που θα προσφέρει άμεση επαγγελματική αποκατάσταση σε όλους τους σπουδαστές της!

Η Εναλεία έχει βραβευτεί σε πληθώρα εγχώριων και διεθνών διαγωνισμών νεανικής επιχειρηματικότητα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν ο διαγωνισμός του ιδρύματος «Angelopoulou-Clinton» και το «Ιncubator Ace in» του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ). Παράλληλα κέρδισε τον τίτλο της καλύτερης ιδέας στον διαγωνισμό νεανικής επιχειρηματικότητας (ΜΟΚΕ) του ΟΠΑ, ενώ υποστηρίζεται και έχει τεθεί υπό την αιγίδα των δύο μεγαλύτερων οικονομικών πανεπιστημίων της Ελλάδας, του ΟΠΑ και του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:41 - 24 Αυγ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.