ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στις χώρες του ΟΟΣΑ

07:50 - 03 Οκτ 2017 | Επιχειρήσεις
Αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στις χώρες του ΟΟΣΑ
Η επιχειρηματική δραστηριότητα φαίνεται να ανακάμπτει από την κρίση, καθώς νέα στοιχεία δείχνουν αύξηση του αριθμού νέων επιχειρήσεων στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ.

Παράλληλα, σύμφωνα με σχετική έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), στις περισσότερες από τις εξεταζόμενες οικονομίες, ο αριθμός των πτωχεύσεων υποχώρησε σε προ κρίσης επίπεδα. Ακόμη και στην Ισλανδία, την Ιταλία και την Ισπανία, όπου τα επίπεδα αποτυχίας των επιχειρήσεων παραμένουν υψηλότερα από εκείνα του 2007, τα τελευταία στοιχεία του 2017 δείχνουν τάσεις βελτίωσης.

Entrepreneurship graph home page 365x243

Στην τελευταία του έκθεση «Entrepreneurship at a Glance», ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι από τις 14 χώρες του με τα πιο πρόσφατα στοιχεία (έως το πρώτο τρίμηνο του 2017), εννέα χώρες παρουσιάζουν ανοδικές τάσεις στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων. Αυτές περιλαμβάνουν την Αυστραλία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ουγγαρία, την Ισλανδία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία και τις ΗΠΑ. Θετικά σημάδια παρατηρούνται και στη σύσταση εταιρειών, σε δέκα από τις δώδεκα χώρες για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία: Αυστραλία, Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Νέα Ζηλανδία, Πορτογαλία, Βασίλειο.

Σύμφωνα με την έκθεση, η μερική αυτοαπασχόληση «σκαρφάλωσε» απότομα τα τελευταία χρόνια, αντανακλώντας εν μέρει την άνοδο της λεγόμενης «gig economy», η οποία χαρακτηρίζεται από ευέλικτες μορφές εργασίας, που συμπληρώνουν ή αντικαθιστούν τις θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Διευκρινίζεται ωστόσο ότι η σχέση μεταξύ της εν λόγω οικονομίας των «gigs» και της επιχειρηματικής δραστηριότητας δεν είναι καθόλου προφανής. Παρότι πολλοί τέτοιοι εργαζόμενοι είναι μικροί επιχειρηματίες, εξίσου πολλοί παρέχουν τις υπηρεσίες τους ως συμβατικοί υπάλληλοι, μέσω συμβολαίου.

Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι πολλές νεοσύστατες επιχειρήσεις αποτυγχάνουν στα πρώτα χρόνια λειτουργίας τους, ωστόσο καταγράφονται μεγάλες διαφορές από χώρα σε χώρα. Το ποσοστό επιβίωσης ενός έτους για τις επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν το 2013 ήταν πάνω από 90% στη Σουηδία, τις ΗΠΑ, το Λουξεμβούργο, τη Λιθουανία και τη Βρετανία, μεταξύ 60 και 70% στην Τσεχία και την Πολωνία, αλλά κάτω από το 55% στη Σλοβακία.

Το 2014, οι νεοφυείς επιχειρήσεις – νεότερες των δύο ετών - αντιπροσώπευαν περίπου το 20% των επιχειρήσεων στις περισσότερες χώρες και πάνω από το 30% των επιχειρήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ουγγαρία, τη Βραζιλία, το Ισραήλ και την Πολωνία. Ωστόσο, οι start-up επιχειρήσεις αντιπροσώπευαν λιγότερο από το 10% της απασχόλησης στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ.

Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης τα ευρήματα από την τελευταία μηνιαία έρευνα «Future of Business», μια κοινή πρωτοβουλία του ΟΟΣΑ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Facebook, σύμφωνα με την οποία οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε διεθνές επίπεδο είναι πιο αισιόδοξες για τις μελλοντικές προοπτικές τους και διαθέτουν μεγαλύτερες πιθανότητες δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Τα πορίσματα της έρευνας καταδεικνύουν επίσης το χάσμα μεταξύ των φύλων όσον αφορά το διεθνές εμπόριο. Οι επιχειρήσεις που διοικούνται από άνδρες είναι πιο πιθανό να συμμετάσχουν στο διεθνές εμπόριο, σε σχέση με αυτές που διαθέτουν γυναίκες «στο τιμόνι». Επίσης, οι «ανδρικές» επιχειρήσεις είναι πιθανότερο να εξάγουν σε άλλες επιχειρήσεις, σε σύγκριση με τις «γυναικείες», στην περίπτωση των οποίων οι εξαγωγές προσανατολίζονται περισσότερο προς τους μεμονωμένους καταναλωτές.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.