ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στους ξένους επενδυτές βλέπει η ελληνική μεταποίηση Κύριο

13:56 - 19 Φεβ 2018 | Επιχειρήσεις
Στους ξένους επενδυτές βλέπει η ελληνική μεταποίηση
Τα εμπόδια στη ρευστότητα και τις χρηματοδοτήσεις, η διόγκωση των μεγάλων παικτών διεθνώς σε κομβικούς τομείς της παραγωγικής διαδικασίας, η περιορισμένη εσωτερική αγορά αλλά και τα ελλείμματα στην ανταγωνιστικότητα οδηγούν αναπόδραστα πολλές φορές ελληνικές επιχειρήσεις στην αναζήτηση ξένων επενδυτών ή ακόμη και στην καθ’ ολοκληρία πώληση επιχειρήσεων. Έτσι τις τελευταίες ημέρες έγινε γνωστό η ολική εξαγορά της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας στον κολοσσό της Carlsberg.

Πιο συγκεκριμένα ο δανέζικος όμιλος εξαγόρασε το 9% της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας σε συνέχεια της συμφωνίας που είχε γίνει το 2014, όταν τότε απέκτησε το 51%. Υπενθυμίζεται ότι από το 49%, ο κ. Γ. Χήτος κατείχε το 25% και από 12% οι κ. Ηλίας και Γιώργος Γκρέκης.

«Η Ολυμπιακή Ζυθοποιία είναι μια ιστορική ελληνική εταιρεία και ένας πολύ ισχυρός παίκτης στην ελληνική αγορά. Είναι επομένως ένα θετικό και λογικό επόμενο βήμα αυτό που ανακοινώσαμε σήμερα, η ενίσχυση δηλαδή της παρουσίας μας στη νότια Ευρώπη», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Carlsberg κ. Cees ‘t Hart.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ολυμπιακή Ζυθοποιία αποτελούσε ένα success story στην ελληνική βιομηχανία καθώς είχε αναβιώσει με μεγάλη επιτυχία το σήμα της μπύρας Fix.

Η εταιρία έκανε ντεμπούτο την 1η Ιανουαρίου 2010, αποτελώντας ουσιαστικά τη διάδοχη κατάσταση της εταιρείας Ελληνικές Μικροζυθοποιίες Α.Ε. που είχαν ιδρύσει τα αδέρφια Γκρέκη. Το 2008 ο κ. Γ. Χήτος, με ισχυρλη παρουσία με το νερό «Ζαγόρι», εξαγόρασε το 51% της εταιρείας Ελληνικές Μικροζυθοποιίες και στη συνέχεια είχε και το 51% της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας. Τον Νοέμβριο του 2014 ανακοινώθηκε η συγχώνευση της Μύθος Ζυθοποιία (που ανήκε στον όμιλο Carlsberg) και της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας με το 51% του νέου σχήματος να περνά τότε στους Δανούς. Η Ολυμπιακή Ζυθοποιία έγινε έτσι ο δεύτερος μεγαλύτερος παίκτης στην αγορά μερίδιο (στις πωλήσεις των σούπερ μάρκετ και με βάση τα στοιχεία οκταμήνου 2017) στο 31,8%

Σε άλλο κλάδο των τροφίμων πριν λίγες μέρες ο ο πρόεδρος  και διευθύνων σύμβουλος   κ. Παναγιώτης  Τσινάβος  της γαλακτοβιομηχανίας Κρι  Κρι μιλώντας σε μέλη της Ένωσης  Θεσμικών  Επενδυτών σημείωσε ότι η εταιρία σχεδιάζει νέο  placement  σε  ξένους  επενδυτές . Ο  κ.   Παναγιώτης  Τσινάβος   ανέφερε ότι είναι  σημαντική  την παρουσία επενδυτών  στην μετοχική σύνθεση  της εταιρείας  καθώς δημιουργεί  εμπορευσιμότητα   και  κινητικότητα  στην  μετοχική  αγορά.  Ο πρόεδρος  και διευθύνων σύμβουλος  δεν αποκάλυψε   το ποσοστό που πρόκειται  να  διαθέσει στην αγορά  όπως  και  το χρόνο  που θα  γίνει.  Να σημειωθεί  ότι   η οικογένεια  Τσινάβου  κατέχει  το 76% των μετοχών  της εταιρείας. το  υπόλοιποι  24%  των μετοχών  κατανέμεται σε   ποσοστό  14%  σε νομικά  πρόσωπα - οντότητες  και το  10%  σε ιδιώτες  επενδυτές. 

Εργαλείο προσέλκυσης επενδυτών είναι η εντυπωσιακή πορεία της εταιρίας. Ήδη η διοίκηση ανακοίνωσε  την είσοδο των προϊόντων στην αγορά  της Ιρλανδίας  όπως και σε αλυσίδες σουπερ μάρκετ  της Αγγλίας  όπως είναι η Waitrose , ALDI  και  η αλυσίδα Morrisons με την οποία  προχωρά σε συνεργασία για πρώτη φορά..

Η διοίκηση εκτιμά ότι η εταιρεία  Κρι  Κρι  θα εμφανίσει πωλήσεις ύψους  79,2 εκατ. ευρώ  αυξημένες  κατά 19%  σε σχέση  με  πέρυσι . Το μικτό περιθώριο  κέρδους  αναμένεται να  αυξηθεί  κατά  10,9%  τα  λειτουργικά  κέρδη κατά 13,8%  στα 13  εκατ. ευρώ. Οι εξαγωγές  αποτελούν  το 31% των εσόδων  της  εταιρείας και  διαμορφώνονται  στα  24,1 εκατ. ευρώ  στα τέλη  του 2017 από  16 εκατ. ευρώ το 2016 και  3,6 εκατ. ευρώ  το 2008.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.