ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

AFI: Πως να γίνετε επιχειρηματίες με 12.500 ευρώ

09:10 - 28 Φεβ 2018 | Επιχειρήσεις
AFI: Πως να γίνετε επιχειρηματίες με 12.500 ευρώ
Με ένα κλικ και ένα ραντεβού μία καλή ιδέα μπορεί να λάβει σάρκα και οστά. Την ευκαιρία αυτή δίνει η Action Finance Initiative, η οποία τα τελευταία τρία χρόνια παρέχει μικρο-πιστώσεις και δωρεάν συμβουλευτική σε νέους επιχειρηματίες που υστερούν αρχικού κεφαλαίου ίδρυσης. Ο Οργανισμός, σε συνεργασία με την Παγκρήτια και την Eurobank, δραστηριοποιείται στο νομό Αττικής και στην Κρήτη, ενώ σύντομα θα ανοίξει υποκατάστημα στη Θεσσαλονίκη με σκοπό να εξυπηρετηθεί όλη η Βόρεια Ελλάδα.

Στόχος της ομάδας είναι να επιλέξει, συμβουλέψει, καταρτίσει και προσφέρει, μέσω συνεργαζόμενων τραπεζών, πρόσβαση σε χρηματοδότηση σε περίπου 180 μικροεπιχειρηματίες μέσα στο 2018 με μικρά δάνεια ως 12.500€ και δωρεάν συμβουλευτική. 

Δεν υπάρχουν περιορισμοί στη φύση της δραστηριότητας που η AFI υποστηρίζει. Είναι από εκτροφή σαλιγκαριών μέχρι εξαγωγές μελιού, από ηλεκτρονική πλατφόρμα μέχρι οικοδομικά υλικά, μικροέμποροι σε λαϊκές μέχρι κομμωτήρια, οινοποιεία έως mobile applications. Έχουμε ακούσει και διαχειριστεί τόσες πολλές ιδέες που μπορούμε να αντικρούσουμε την πεποίθηση ότι στην Ελλάδα η επιχειρηματικότητα αρχίζει και τελειώνει στα καφέ και στα σουβλατζίδικα.  Στις αρχές του 2018  πάνω από 1εκ ευρώ έχει εκταμιευθεί σε ρευστότητα στην αγορά με τη βοήθεια της AFI σε πάνω από 130 εταιρίες.

Η Γενική Διευθύντρια της AFI Αναστασία Τσιλόγλου απαντά σε βασικές ερωτήσεις για το πως μπορεί κάποιος να επωφεληθεί του προγράμματος:

1.Ποιά είναι η “ομάδα”  σας, πώς σας ήρθε η ιδέα και πότε;

Η Action Finance Initiative (AFI) γεννήθηκε εκεί όπου συναντήθηκαν μαγικά η ανάγκη, η αφορμή κι η ευκαιρία. Ιδρυτικοί εταίροι είναι η ActionAid Hellas κι η γαλλική οργάνωση ADIE – ηγέτιδα στη Δυτική Ευρώπη στο microfinance. H ActionAid Hellas από τη μια πλευρά αναζητούσε τρόπους για  να διευρύνει το κοινωνικό αποτύπωμα της εντός των συνόρων της Ελλάδας την εποχή της κρίσης και της ανεργίας, ενώ η ADIE κι η Ευρωπαϊκή Ένωση διενεργούσαν μελέτη σκοπιμότητας, ώστε να ιδρύσουν έναν οργανισμό μικροπιστώσεων στην Ελλάδα και διερευνούσαν τρόπους να το επιτύχουν. Οι φορείς αυτοί συναντήθηκαν το 2013, οπότε και ξεκίνησε μια συνεργασία που επισφραγίστηκε το 2014 με την ίδρυση της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας Action Finance Initiative (AFI).

Η ΑFI αποσκοπεί στην προαγωγή των μικροπιστώσεων στη χώρα μας, βοηθώντας ανθρώπους χωρίς πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό ή/και μακροχρόνια άνεργους να δημιουργήσουν μόνοι τους τη δική τους θέση εργασίας μέσω της αυτοαπασχόλησης, εμπιστοσύνης κι αλληλεγγύης. Επίκεντρο της προσπάθειας είναι ο άνθρωπος, το δικαίωμα στην εργασία κι οι ανεξάντλητες δυνατότητες που κρύβει ο καθένας.   

Η AFI δραστηριοποιείται στο νομό Αττικής και στην Κρήτη, ενώ σύντομα θα ανοίξει υποκατάστημα στη Θεσσαλονίκη με σκοπό να εξυπηρετηθεί όλη η Βόρεια Ελλάδα. Στόχος της ομάδας είναι να επιλέξει, συμβουλέψει, καταρτίσει και προσφέρει, μέσω συνεργαζόμενων τραπεζών, πρόσβαση σε χρηματοδότηση σε περίπου 180 μικροεπιχειρηματίες μέσα στο 2018 με μικρά δάνεια ως 12.500€ και δωρεάν συμβουλευτική. 

Η επιχειρησιακή ομάδα της πρωτοβουλίας αυτής απαρτίζεται από 6 επαγγελματίες στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη με εκτενή επαγγελματική εμπειρία σε διαφορετικούς κλάδους και γνωστικά αντικείμενα.

2. Ποιά είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος για να πάρει μέρος στο πρόγραμμα;

Οι ενδιαφερόμενοι κλείνουν ραντεβού για να συμμετάσχουν στις ενημερωτικές παρουσιάσεις (Open Days) στα γραφεία της AFI, για να αξιολογηθεί εάν πληρούν όλα τα κριτήρια επιλεξιμότητας. Εφόσον ο ενδιαφερόμενος καλύπτει τα κριτήρια αυτά, αναλύονται οι ανάγκες για εκπαίδευση και η ωριμότητα της επιχειρηματικής ιδέας. Σε επόμενη συνάντηση εξετάζεται το προσωπικό προφίλ του επιχειρηματία και της εταιρείας του, πραγματοποιούνται με τη βοήθεια των εθελοντών εκπαιδεύσεις, αναλύεται πιο διεξοδικά η επιχειρηματική ιδέα κι η βιωσιμότητα της, ενώ παράλληλα καθορίζεται από κοινού το ύψος της χρηματοδότησης και ο τρόπος αποπληρωμής. Η διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκέσει από λίγες ημέρες μέχρι και εβδομάδες, πράγμα το οποίο εξαρτάται αποκλειστικά από την ετοιμότητα του ενδιαφερομένου και της ιδέας του.

Το πιο καλό νέο είναι πως δεν υπάρχουν περιορισμοί στη φύση της δραστηριότητας που η AFI υποστηρίζει. Από εκτροφή σαλιγκαριών μέχρι εξαγωγές μελιού, από ηλεκτρονική πλατφόρμα μέχρι οικοδομικά υλικά, μικροέμποροι σε λαϊκές μέχρι κομμωτήρια, οινοποιεία έως mobile applications. Έχουμε ακούσει και διαχειριστεί τόσες πολλές ιδέες που μπορούμε να αντικρούσουμε την πεποίθηση ότι στην Ελλάδα η επιχειρηματικότητα αρχίζει και τελειώνει στα καφέ και στα σουβλατζίδικα.

Όπως σε κάθε πρόγραμμα, υπάρχουν κριτήρια που τα έχουμε πολύ προσεκτικά προσαρμόσει στις συνθήκες της χώρας καθώς επηρεάζουν άρρηκτα τα οικονομικά κάθε νοικοκυριού.

 

  • Το σύνολο της επένδυσης/προϋπολογισμού να μην ξεπερνάει τις 25.000 ευρώ.

 

Αυτό ισχύει για την αρχική επένδυση εάν πρόκειται για νεοσύστατη επιχείρηση ή για τον προϋπολογισμό ενός καινούριου εγχειρήματος εάν πρόκειται για υφιστάμενη επιχείρηση.

Κάποια παραδείγματα επενδύσεων για τις οποίες μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει το δάνειο είναι τα εξής:

 

  • Μια εταιρία πουλάει ήδη εγχώρια, αλλά θέλει να εξάγει κι άρα χρειάζεται κάποιο ποσό χρηματοδότησης για διεθνή κατοχύρωση ονόματος και συμμετοχή σε εκθέσεις,

  • Μια εταιρία καλλυντικών θέλει να λανσάρει καινούργιο προϊόν και χρειάζεται χρήματα για την πιστοποίηση και την προώθηση,

  • Ένας επιχειρηματίας θέλει να χτίσει ένα online κατάστημα και χρειάζεται να πληρώσει τον developer για την κατασκευή της πλατφόρμας,

  • Θέλει κάποιος να ανοίξει ένα χώρο εστίασης και χρειάζεται χρήματα για την αδειοδότηση, την εγγραφή, τα νομικά έξοδα, τις πρώτες ύλες, τα πρώτα ενοίκια και τις ασφάλειες,

  • Θέλει ένας αγρότης να αγοράσει σπόρους για μια καινούρια καλλιέργεια.

 

  • Η επιχείρηση να είναι εγγεγραμμένη την στιγμή που θα εκταμιευθεί το δάνειο.

 

Καλύπτουμε τις νομικές μορφές: ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ, ΙΚΕ, ΚΟΙΝΣΕΠ, ΚΟΙΣΠΕ, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις.

 

  • Η δραστηριότητα να είναι νόμιμη.

  • Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να έχει πλειοψηφία των μετοχών (majority stake) στην επιχείρηση.

  • Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να έχει εγγυητή που θα βοηθάει στην αποπληρωμή της μικροπίστωσης, μόνο εάν ο επιχειρηματίας αντιμετωπίσει δυσκολία πληρωμής. Η εγγύηση αφορά το 50% της συνολικής αξίας του δανείου κι έως τα 3.000 ευρώ. Ο εγγυητής υπογράφει την εγγύηση με την AFI.

 

Η εγγύηση δεν περιλαμβάνει οποιαδήποτε μορφή ακίνητης/κινητής περιουσίας. Επίσης, δεν απαιτείται να δεσμευτεί ολόκληρο το ποσό της εγγύησης σε καμιά χρονική στιγμή.

Τι σημαίνει το όριο των 3.000 ευρώ: εάν ο επιχειρηματίας πάρει ένα δάνειο 2.000 ευρώ, τότε ο εγγυητής θα πρέπει να του εγγυηθεί για τα 1.000 ευρώ, ενώ αν πάρει δάνειο 9.000 ευρώ τότε θα πρέπει να του εγγυηθεί 3.000 ευρώ (παρ' όλο που το 50% του δανείου είναι 4.500 ευρώ).

3. Από πού προέρχεται η χρηματοδότηση;

Οι χρηματοδότες των λειτουργικών εξόδων του οργανισμού είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Ίδρυμα Μποδοσάκη, το Trafigura Foundation, η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα, καθώς και ιδιώτες-φιλάνθρωποι στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το όραμα για μείωση της ανεργίας και ενίσχυση της απασχόλησης ήταν κοινό από τη πρώτη στιγμή κι αποτέλεσμα ήταν η από κοινού υποστήριξη της AFI.  

Η ρευστότητα για τα ίδια τα μικροδάνεια προέρχεται από τους τραπεζικούς στρατηγικούς συνεργάτες της AFI, την Eurobank και την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα μέσω των οποίων εκταμιεύονται τα μικροδάνεια σε νεοσύστατες ή υφιστάμενες μικροεπιχειρήσεις.

4. Ποιά η απόδοση;

Στις αρχές του 2018, φτάσαμε ένα πολύ κρίσιμο σημείο στην πορεία μας για το οποίο είμαστε περήφανοι: πάνω από 1εκ ευρώ έχει εκταμιευθεί σε ρευστότητα στην αγορά με τη βοήθεια της AFI σε πάνω από 130 εταιρίες.

Το σημαντικότερο είναι πως η υποστήριξη αυτών των εταιρειών συνέβαλε στη διατήρηση και δημιουργία 270 νέων θέσεων εργασίας. ενώ 1 στους 2 επιχειρηματίες που «διοικούνται» των εταιρειών ήταν πρώην άνεργοι. Επιπλέον, 3 στα 5 εγκεκριμένα εγχειρήματα αφορά στην ίδρυση νέας επιχείρησης, 1 στους 4 επιχειρηματίες είναι νέοι κάτω των 30 ετών, το 40% των επιχειρηματιών είναι γυναίκες, ενώ η 1 στις 4 εταιρίες έχουν κάποια εξαγωγική δραστηριότητα. Το μέσο προφίλ του επιχειρηματία που έχει υποστηρίξει η AFI μέχρι στιγμής είναι 36 ετών και χρηματοδοτείται με το ποσό των 8.000 ευρώ για ένα δάνειο με αποπληρωμή στα 3.5 χρόνια.

Η εμπειρία της AFI μπορεί να συνοψιστεί στα ακόλουθα:

 

  • Υπάρχουν εξαιρετικές κι εξωστρεφείς επιχειρηματικές ιδέες από πολύ μικρές μονάδες, κάποιες από τις οποίες με μεγάλη δυναμική χάρη στην απλότητα και δυνατότητα κλιμάκωσης τους,

  • Μικροί επιχειρηματίες, με εμπειρία και γνώση παλαιότερων κακών πρακτικών, δεν επιζητούν να «εκμεταλλευτούν» τη νέα πηγή χρηματοδότησης, αλλά αντιθέτως επιδεικνύουν ωριμότητα και σύνεση στον υπολογισμό των αναγκών τους,

  • Τα δάνεια αποπληρώνονται. Σε μια περίοδο που συζητούνται έντονα όροι όπως «κόκκινα δάνεια» κι «αθέτηση πληρωμών», η εμπειρία στην AFI δείχνει πως οι μικροί επιχειρηματίες τιμούν τις υποχρεώσεις τους,

  • Η αλληλεγγύη που επιδεικνύει το σύστημα των επωφελούμενων και των εθελοντών-υποστηρικτών της AFI φέρνει στο προσκήνιο τη δύναμη του εθελοντισμού και της διάχυσης της γνώσης και των εμπειριών και φέρνει αποτελέσματα ανώτερα των προσδοκιών.

5. Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια ;

Α) Γεωγραφική εξάπλωση

Η κάλυψη περισσότερων περιοχών και νομών συγκαταλέγεται στα κυριότερα στρατηγικά σχέδιά μας για το άμεσο μέλλον. Προφανώς αυτό δε γίνεται μέσα σε μια μέρα, αλλά σταδιακά βάση πλάνου και προσεκτικού σχεδιασμού. Αυτό που σίγουρα ξέρουμε είναι πως  υπάρχουν εξαιρετικές επιχειρηματικές ιδέες στην επαρχία, και πραγματικά ανυπομονούμε να είμαστε σε θέση να τις υποστηρίξουμε έμπρακτα.  

Στα τέλη του 2017, ξεκινήσαμε με στοχευμένες ενέργειες στο νησί της Κρήτης, οπότε και έχουμε υποστηρίξει ήδη τα πρώτα επιχειρηματικά σχέδια.

Ήδη το πρώτο τρίμηνο του 2018, η ΑΦΗ θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη με σκοπό την εξάπλωση του θεσμού στη Βόρεια Ελλάδα.

Β) Ανάπτυξη προϊόντων κι υπηρεσιών

Στα άμεσα σχέδια μας είναι η ανάπτυξη των συμβουλευτικών μας υπηρεσιών τόσο στις νέες γεωγραφικές περιοχές που ανέφερα πριν όσο και μέσω του διαδικτύου για πιο απομακρυσμένους επιχειρηματίες σε αγροτικές περιοχές. Αυτό θα γίνει μέσω κάποιων e-learning modules που θα καλύπτουν θέματα νομικών μορφών επιχειρήσεων, οικονομικού σχεδιασμού, χρηματοοικονομικής διαχείρισης κοκ.

Ταυτόχρονα, θέλουμε να εμπλουτίσουμε την παλέτα μας με νέα προϊόντα που εφάπτονται των μικροπιστώσεων, για τα οποία υπάρχει μεγάλη ζήτηση και που έχουν αποδειχθεί στο εξωτερικό πολύ δημοφιλή και αποτελεσματικά.

6. Πείτε μας μερικά παραδείγματα επιχειρήσεων που έχουν χρηματοδοτηθεί από εσάς. Σε ποιούς κλάδους εστιάζουν οι χρηματοδοτήσεις.

Η ΑFI διαθέτει μια εξαιρετική ποικιλομορφία στις επιχειρήσεις που υποστηρίζει. Από απλές ιδέες και επιχειρήσεις αυτoαπασχόλησης, όπως ένα κομμωτήριο και έναν υδραυλικό, μέχρι εξαγωγή ελαιόλαδου, ανάπτυξη πτηνοτροφικών μονάδων και λιανικό εμπόριο και να φτάσει σε επιχειρήσεις καινοτομίας και υψηλής τεχνολογίας. Από τις δραστηριότητες που έχουν χρηματοδοτηθεί δεν λείπουν επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών σε κλάδους όπως αθλητισμός, τέχνες, εκπαίδευση, υγεία, κοινωνική επιχειρηματικότητα και τουρισμός μεταξύ άλλων. Όλες οι δραστηριότητες τόσο ξεχωριστές, αλλά η καθεμία με τη δική της δυναμική.

Στην ΑFI  πρώτα από όλα εμπιστευόμαστε τον άνθρωπο. Υπάρχουν επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν μεταξύ αδελφών, όπως το Ι Cake You που αποτελεί μια επιχείρηση δημιουργίας σπιτικών μπισκότων, το Ladolea που δραστηριοποιείται στην εξαγωγή λαδιού, τον Κώστα και τον ξάδελφο του που έφτιαξαν μια μικρή πτηνοτροφική μονάδα και τόσες ακόμα επιχειρήσεις που φίλοι και συγγενείς ένωσαν τις δυνάμεις του για το δικαίωμα στην απασχόληση.

Η γυναικεία επιχειρηματικότητα αποδείχθηκε, για άλλη μια φορά, ένας πολλά υποσχόμενος τομέας. Η Κατερίνα δημιούργησε την πρώτη της συλλογή μόδας με το όνομα ΤΙΚΤΟ, η Κωνσταντίνα αγόρασε εμπόρευμα για το περίπτερο της, η Μαρίνα έφτιαξε το εργαστήριο ζαχαροπλαστικής που πάντα ονειρευόταν και η Αλίσα το οδοντιατρείο που λαχταρούσε.

Τα παραδείγματα είναι εκατοντάδες. Άνθρωποι σε μεγαλύτερες ηλικίες  που έψαξαν μια καλύτερη ευκαιρία, όπως ο Χάρης και η Φωφώ που δημιούργησαν με την βοήθεια της AFI το εστιατόριο τους με όνομα Αίφνης. Πρώην αθλητές που επέμειναν στο κομμάτι του αθλητισμού, όπως ο Αλέξανδρος και Δημήτρης με εταιρίας εκμάθησης σκι στον Παρνασσό (Snowport) και τον Δημήτρη που μαθαίνει στους μικρούς ‘’μπόμπιρες’’ πώς να κολυμπούν με ασφάλεια (Τα χελωνάκια).

Η λίστα είναι μεγάλη και μεγαλώνει κάθε μέρα. Άνθρωποι ικανοί, με πάθος που με την βοήθεια της AFI υλοποιήσαν τα σχέδια τους.

Παραδείγματα

1. icakeyou: Ο Αποστόλης και ο Πέτρος ήρθαν στην AFI με ένα και μόνο όνειρο: να ανοίξουν το κατάστημά με τα καλύτερα χειροποίητα cookies στην Αθήνα.

icakeyou

2. Marina Gularti: Η Μαρίνα, έμπειρη ζαχαροπλάστρια από τη Ρωσία, άνοιξε με τη βοήθεια της AFI το δικό της εργαστήριο ζαχαροπλαστικής.

Marina Gularti

3. Mio Montessori: Η Μαρία κατασκευάζει τα προϊόντα “mio”, χειροποίητες δημιουργίες μοντεσσοριανής έμπνευσης για το νεογέννητο και το μικρό παιδί.

Mio Montessori

4. Snowport: H AFI υποστήριξε τη Snowport, μια εταιρία εστιασμένη στο χώρο του σκι, με παρουσία στις βουνοκορφές του Παρνασσού.

Snowport 1

5. Solebike: Ο Κώστας είναι ο άνθρωπος πίσω από τη Solebike, μια πρωτοποριακή για την Ελληνική τουριστική σκηνή εταιρεία, η οποία εκμεταλλεύεται τουριστικά τα ηλεκτρικά ποδήλατα με ενοικιάσεις και οργάνωση εκδρομών.

Solebike 1

6. Tikto: H Κατερίνα είναι μια νέα και ανερχόμενη σχεδιάστρια μόδας, που από την πρώτη της συλλογή TIKTO κατάφερε να κατακτήσει με τις δημιουργίες της τα Ελληνικά νησιά.

 

Tikto 

 

της Ελένης Στεργίου

Τελευταία τροποποίηση στις 11:37 - 28 Φεβ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.