ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Dolphin: Εξαγορά του 80% της Aristo- Δημόσια Πρόταση

14:38 - 05 Απρ 2007 | Επιχειρήσεις
Το 80% των μετοχών της εισηγμένης, στο Χρηματιστήριο της Κύπρου, εταιρείας Aristo Developers Plc (Aristo) ανακοίνωσε η Dolphin Capital Atlantis, 100% θυγατρική της Dolphin Capital Investors (Dolphin).

Η Aristo Developers Plc είναι η μεγαλύτερη εταιρείας ανάπτυξης παραθεριστικών κατοικιών στην Κύπρο. H Dolphin απέκτησε ποσοστό 20% του μετοχικού κεφαλαίου της Aristo στην τιμή των 58 εκατ. ευρώ από το Συγκρότημα εταιρειών Elma Holdings, καιεξασφάλισε την απόκτηση ποσοστού 60% από τον κ.Θεόδωρο Αριστοδήμου και συνδεδεμένα με αυτόν πρόσωπα, έναντι 129 εκατ. Ημεταβίβαση του 60% στην Dolphin Capital Atlantis στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου υπόκειται στη λήψη της έγκρισης της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού. Με τη λήψη της ως άνω έγκρισης ο κύριος Θεόδωρος Αριστοδήμου, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος και μέχρι πρότινος κύριος μέτοχος με ποσοστό ελέγχου της Aristo Developers Plc, θα αποκτήσει συμμετοχή στην Dolphin Capital Atlantis, η οποία θα καταστεί κοινή εταιρεία του ομίλου Dolphin και του κυρίου Αριστοδήμου.

Η Dolphin θα προβεί άμεσα σε διενέργεια δημόσιας πρότασης (Δημόσια Πρόταση) για την απόκτηση του υπολοίπου 20% των μετοχών της Aristo στην τιμή των 2,15 ευρώ ανά μετοχή, το οποίο αντιστοιχεί σε συνολικό τίμημα της τάξεως των 58 εκατ. Η συναλλαγή αυτή αποτελεί τη μεγαλύτερη εξαγορά δημόσιας εταιρείας στην ιστορία του Κυπριακού Χρηματιστηρίου.

Η συνολική αξία των μετοχών της Aristo ανέρχεται στο ποσό των 289 εκατομμυρίων, στο οποίο εάν ενσωματωθεί ο συνολικός δανεισμός της ύψους 149 εκατομμυρίων κατά την 31η Δεκεμβρίου 2006, το συνολικό τίμημα εξαγοράς της Aristo ανέρχεται στο ποσό των 438 εκατομμυρίων.

Η Aristo σήμερα θεωρείται ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης γης στην Κύπρο και κατέχει μεγάλης στρατηγικής σημασίας εκτάσεις προς ανάπτυξη, συμπληρωματικές και άμεσα συνυφασμένες με τη στρατηγική της Dolphin που είναι η εξαργορά μεγάλων τεμαχίων γης και η δημιουργία ολοκληρωμένων συγκροτημάτων παραθεριστικών κατοικιών. Η Aristo αναπτύσσει και σημαντική δραστηριότητα στην Ελλάδα με έργα στη Ζάκυνθο, Σύρο, Πελοπόννησο και Αθήνα.

Η Aristo κατέχει τρεις από τις συνολικά δώδεκα προκαταρκτικές άδειες για τη δημιουργία οικιστικών θερέτρων με γήπεδα γκολφ, οι οποίες πρόσφατα διατέθηκαν από την Κυπριακή κυβέρνηση, ενώ προτίθεται να υποβάλλει αίτηση για τέταρτη άδεια.

Η ναυαρχίδα του χαρτοφυλακίου ακίνητης περιουσίας της Aristo είναι το Venus Rock, ένα από τα μεγαλύτερα παραθαλάσσια τεμάχια γης για την ανάπτυξη οικιστικών κατοικιών στην Ευρώπη, συνολικής έκτασης περίπου 10.000 στρεμμάτωνπου θα συνδυάσει 3 γήπεδα γκολφ, περισσότερες από 3.000 κατοικίες, ξενοδοχείο 5 αστέρων με spa, μεγάλα παραθαλάσσια εμπορικά συγκροτήματα και κέντρα ψυχαγωγίας, μαρίνα, καθώς και άλλα αθλητικά κέντρα. Το Venus Rock βρίσκεται μεταξύ Λεμεσού και Πάφου, δίπλα από το γνωστό θέρετρο γκολφ Aphrodite Hills.

Η Εταιρεία επίσης κατέχει το Eagle Pines, συνολικής έκτασης 220 εκταρίων, στο οποίο περιλαμβάνεται η δημιουργία γηπέδου γκολφ και βρίσκεται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το Apollo Heights Polo Resort της Dolphin.

Η εξαγορά της Aristo σηματοδοτεί μία σημαντική ενίσχυση της επενδυτικής στρατηγικής της Dolphin, καθώς αναμένεται να:

Εμπλουτίσει το χαρτοφυλάκιο της Dolphin με ένα σύνολο έργων ανάπτυξης εξέχουσας σημασίας σε Κύπρο και Ελλάδα, συνολικής εκτάσεως 13 χιλιάδων στρεμμάτων περίπου, τα οποία αντιστοιχούν σε περίπου 10.000 κατοικίες.

Δημιουργήσει άμεση και σημαντική αύξηση της καθαρής αξίας της Dolphin και κατά συνέπεια να δημιουργήσει σημαντικές αποδόσεις στους μετόχους της.

Επιτρέψει στην Dolphin, μέσω μίας και μόνο συναλλαγής, να διπλασιάσει την ιδιόκτητη γη της, επενδύοντας το υπόλοιπο των κεφαλαίων της αξίας 250 εκατομμυρίων.

Δημιουργήσει άμεσα έσοδα για την Dolphin κυρίως από πωλήσεις κατοικιών, καθώς και από άλλες τρέχουσες λειτουργικές δραστηριότητες της Aristo.

Επιτρέψει στην Dolphin να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία της διοίκησης της Aristo για την εξέλιξη των έργων της Dolphin στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Καθιερώσει την Dolphin ως τον μεγαλύτερο ιδιοκτήτη γης και παραθεριστικών κατοικιών στην Κύπρο και να παγιώσει την ηγετική της θέση στον κλάδο σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο κύριος Μίλτος Καμπουρίδης, Διευθύνω

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.