ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣΕΒ: Διαχειρίσιμες οι επιπτώσεις από την επιβολή δασμών σε αλουμίνιο-χάλυβα

12:52 - 11 Μαρ 2018 | Επιχειρήσεις
ΣΕΒ: Διαχειρίσιμες οι επιπτώσεις από την επιβολή δασμών σε αλουμίνιο-χάλυβα
Καθησυχαστικός φαίνεται να είναι ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) ως προς τις οι επιπτώσεις που θα έχει η επιβολή δασμών στην παραγωγή και τις εξαγωγές αλουμινίου και χάλυβα από τις ΗΠΑ .

Αναλυτικότερα σύμφωνα με πληροφορίες, πηγές του ΣΕΒ χαρακτηρίζουν “διαχειρίσιμες” τις επιπτώσεις τόσο από τη δυνατότητα πρόσβασης στην αμερικανική αγορά, όσο και από τη συμπίεση των τιμών λόγω μιας πιθανής αύξησης της προσφοράς στην ευρωπαϊκή αγορά.

Χαρακτηριστικά κύκλοι του ΣΕΒ εκφράζουν την ελπίδα «να αποφευχθεί η γενίκευση ενός εμπορικού πολέμου έστω και την ύστατη ώρα, μιας και μόνο χαμένοι θα υπάρχουν από μία τέτοια εξέλιξη». Παράλληλα σύμφωνα με τις πληροφορίες αναφέρεται ότι «Παρά τις έντονες και συντονισμένες προσπάθειες που καταβλήθηκαν τις τελευταίες μέρες από την ΕΕ και όλους τους επιχειρηματικούς εταίρους, δυστυχώς, επιβεβαιώθηκε σήμερα η πρόθεση του Προέδρου Τραμπ να επιβάλλει πρόσθετους δασμούς 25% στις ευρωπαϊκές εξαγωγές χάλυβα και 10% στις εξαγωγές αλουμινίου. Στην περίπτωση που τελικά η Ευρώπη δεν εξαιρεθεί από τις αποφάσεις αυτές ως στρατηγικός σύμμαχος των ΗΠΑ, εντός των επόμενων 15 ημερών, η ευρωπαϊκή βιομηχανία θα καλέσει την ΕΕ, με γνώμονα τη διασφάλιση των συμφερόντων της ευρωπαϊκής παραγωγής, να προχωρήσει στις ακόλουθες ενέργειες: α) προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (WTO), β) λήψη μέτρων για τη διασφάλιση των εισαγωγών και γ) στοχευμένα "αντίμετρα" σε μια σειρά προϊόντων που προέρχονται από τις ΗΠΑ».

Στη συνέχεια τονίζεται ότι οι δασμοί θα έχουν επιπτώσεις και στις ΗΠΑ καθώς αναπόφευκτα οδηγούν σε αύξηση των τιμών, γεγονός που αποδίδεται στο ότι η τοπική βιομηχανία δεν είναι σε θέση να παράξει την ποιότητα και ποσότητα των προϊόντων που απαιτούνται για την κάλυψη της ζήτησης. Όμως το μόνο που δημιουργεί ανησυχία είναι οι επιπτώσεις των δασμών στην τουρκική βιομηχανία αλουμινίου και χάλυβα, που περιλαμβάνεται στην πρώτη δεκάδα των προμηθευτών των ΗΠΑ.

Η πρόκληση σύμφωνα με τον ΣΕΒ αντιμετωπίζεται μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο και με δυναιμή προετοιμασία τόσο σε τεχνολογικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι προχωρά στην επιβολή δασμών 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου. Ωστόσο εξαίρεσε επ’ αόριστον, από τους δασμούς τα προϊόντα Καναδά και Μεξικού, χαρακτηρίζοντας τις δύο χώρες «αληθινούς φίλους».

Τελευταία τροποποίηση στις 13:02 - 11 Μαρ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.