ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επενδυτικός πυλώνας για τη χώρα η Μυτιληναίος - Τα σχέδια για την επόμενη διετία Κύριο

09:37 - 29 Μαρ 2018 | Επιχειρήσεις
Τους στόχους και τη στρατηγική της Μυτιληναίος ανέλυσε σε τηλεφωνική διάσκεψη με αναλυτές, με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Όπως ανέφερε, η εταιρία είναι στην κορυφή των επενδύσεων στη χώρα, υλοποιώντας το δεύτερο μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα στην Ελλάδα, μετά το Ελληνικό.  

Ο κ. Μυτιληναίος εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της εταιρίας τόσο στο 2018 όσο και στο 2019, προβλέποντας μάλιστα και αύξηση των μερισμάτων.

Αναφερόμενος στην κατασκευή του εργοστασίου της αλουμίνας, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι «πρόκειται για ένα περίπλοκο έργο από κάθε άποψη.»

«Πιστεύω στην επένδυση της αλουμίνας και ας είναι περίπλοκη από θέμα τεχνικής και προμήθειας υλών. Δουλεύουμε πάνω στο έργο, είναι καθ’ οδόν, απαιτεί τεχνικές μελέτες και μελέτη σκοπιμότητας. Εκτιμώ ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε λάβει την επενδυτική απόφαση» σημείωσε.

Σε σχέση με την κατασκευή της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο, ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι αποτελεί αναγκαιότητα.

«Τα δικαιώματα εκπομπής ρύπων CO2 από πέρυσι αυξήθηκαν, καθώς ανέβηκαν στα 13,5 ευρώ από 5 με 6 ευρώ που κυμαινόταν το 2017. Αυτό σημαίνει ότι αν παράγεις ρεύμα από λιγνίτη, έχεις επιβάρυνση, μεγάλο πέναλτι. Τα επόμενα χρόνια λόγω της μεγάλης αύξησης των ΑΠΕ το φυσικό αέριο χρειάζεται» τόνισε και προσέθεσε: «Στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας συμβαίνουν μεγάλες αλλαγές. Και πρέπει να είμαι ξεκάθαρος: Μακάρι να είχαμε πάρει την απόφαση πριν από έξι-οκτώ μήνες νωρίτερα. Ελπίζω να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στην αδειοδότηση, γιατί η χώρα τη χρειάζεται αυτήν την μονάδα. Και θα είμαστε όλοι εδώ να τη θυμόμαστε αυτήν την επένδυση. Όχι στο μακρινό μέλλον…» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως επισήμανε «η καρδιά του προβλήματος είναι οι εκπομπές ρύπων CO2. Αν ανατρέξουμε κάποια χρόνια πίσω, στη 'μικρή ΔEΗ' και τις απόπειρες ιδιωτικοποίησης των λιγνιτικών μονάδων, πάντα το μεγάλο ερώτημα ήταν το κόστος των ρύπων. Το απόλυτο πρόβλημα για το λιγνίτη είναι οι ρύποι. Η αγορά καθορίζει το ποιες μονάδες θα μπαίνουν και ποιες όχι στο σύστημα. Αναμφισβήτητα οι λιγνιτικές μονάδες έχουν βαρύ μειονέκτημα και το φυσικό αέριο πλεονέκτημα».

Αναφερόμενος στην πρότασή του γα τον ΑΗΣ Αμυνταίου είπε: «Η πρόταση μας είναι η μόνη που μπορεί να σώσει το εργοστάσιο και να στηρίξει τη βιομηχανία. Οι ενεργοβόρες βιομηχανίες είναι εκείνες που μέσω του συστήματος δεν πληρώνουν ή πληρώνουν λιγότερα δικαιώματα εκπομπής ρύπων. Οι άλλες προτάσεις, οι οποίες υποβλήθηκαν μετά τη δική μας είναι αδύνατες λόγω του κόστους CO2. Θα πληρώνουν αυτήν την επιβάρυνση. Και φυσικά πρέπει να δούμε και πως αυτές θα επηρεάσουν και το διαγωνισμό για την πώληση των μονάδων της Μελίτης και της Μεγαλόπολης» ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος.

Αναφερόμενος στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας περιέγραψε τις προκλήσεις του αύριο αλλά και στην ΔΕΗ: «Το μερίδιο των ανεξάρτητων προμηθευτών έχει περιοριστεί στο 15%. Πολλοί έχουν γράψει και υποστηρίξει διάφορες απόψεις. Κατά τη γνώμη μου, η δημόσια επιχείρηση υπερασπίζεται το μερίδιο και τους πελάτες της γιατί θέλει να διατηρήσει τις ταμειακές της ροές. Δίνει 15% έκπτωση και το κάνει γιατί περνά δύσκολες ώρες. Έχει οικονομικές δυσκολίες. Η ΔΕΗ πρέπει να στηριχθεί από όλους μας για να σταθεί στα πόδια της. Θα πάρει χρόνο, αλλά εδώ είμαστε για να την υποστηρίξουμε».

Σε σχέση με την Protergia ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε ότι «διαθέτουμε λίγο πιο κάτω από 100.000 πελάτες και η εταιρία μας αναπτύσσεται αργά, αλλά σταθερά. Δεν θέλουμε να αυξήσουμε μερίδιο με μεγάλες εκπτώσεις, η πολιτική μας είναι μακροπρόθεσμη».

Τέλος αναφερόμενος και πάλι στις επιλογές του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή δασμών στο αλουμίνιο: «Το ανησυχητικό δεν είναι οι δασμοί. Και σίγουρα ένας εμπορικός πόλεμος μας προβληματίζει. Το ανησυχητικό είναι η κινεζική παραγωγή. Αυτή πηγαίνει καλά και καθορίζει τις τιμές».

Τελευταία τροποποίηση στις 09:46 - 29 Μαρ 2018
Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.