ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

DEGIRO: Αναγκαίοι οι καταλύτες για την Έξοδο

08:33 - 16 Απρ 2018 | Επιχειρήσεις
DEGIRO: Αναγκαίοι οι καταλύτες για την Έξοδο
Το θετικό σενάριο για μία ανάσα πάνω από το επίπεδο των 840 μονάδων φαίνεται πως θα καθυστερήσει, δεδομένου ότι οι «επιθέσεις» που δέχεται το ελληνικό χρηματιστήριο από αυτό το συνεχές κύμα διεθνών πωλητών συνεχίζονται αδιάκοπα. Η DEGIRO έχοντας παρουσία στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, δείχνει καθημερινά την ικανότητα της να ανταποκρίνεται σε τέτοιου είδους μεταβλητότητες, παρέχοντας αδιάκοπα στους πελάτες της τη δυνατότητα να επενδύουν φθηνά κάθε στιγμή και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Η ανηφορική πορεία του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών που έδωσε τα πρώτα σημάδια ζωής τον Νοέμβριο του 2017 μέχρι τις αρχές του 2018, αποδείχθηκε πως έφτασε στο τέλος της, αφού από το Φεβρουάριο μέχρι τέλη Μαρτίου έχει σημειωθεί πτώση κατά 10%. Η τωρινή εικόνα του Γενικού Δείκτη, δείχνει πως δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμοι καταλύτες ικανοί να δώσουν την ανοδική κίνηση που χρειάζεται ο ΓΔ για να φύγει από τα επίπεδα συσσώρευσης.

Γράφει ο Ανδρέας Πουλόπουλος

 

Η πολυπόθητη ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδος προβλέπεται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο. Η οκταετή μνημονιακή πορεία φαίνεται να φθάνει επιτέλους στο τέλος της και σύντομα οι αγορές θα έχουν αντίκρυ τους μία χώρα χωρίς κανένα επίσημο πρόγραμμα στήριξης. 

Ο δρόμος όμως δεν δείχνει να είναι ιδιαίτερα βατός. Με τις διαπραγματεύσεις για μία πρόσθετη ελάφρυνση χρέους να βρίσκονται σε συνεχείς έντονες διαβουλεύσεις και με έναν μακροσκελή κατάλογο μεταρρυθμίσεων να εκκρεμεί, νομοτελειακά αποτελούν τροχοπέδη για την ομαλή έξοδο της χώρας. Δεν πρέπει ωστόσο να ξεχνάμε πως για τις τέσσερεις ελληνικές τράπεζες έχει ξεκινήσει η διαδικασία των stress test, και ότι σε βάθος ενός έτους (μπορεί και νωρίτερα) η χώρα θα πρέπει να προετοιμαστεί για κοινοβουλευτικές εκλογές. Όλα τα παραπάνω αποτελούν συνιστώσες για τον παράγοντα αβεβαιότητα που φαίνεται να ξαναχτυπά την πόρτα της ελληνικής οικονομίας.

Οι καταλύτες για την ελληνική οικονομία τους τελευταίους δύο μήνες δείχνουν αισθητά εξασθενημένοι.  Εύκολα διαπιστώνεται αυτό και από την πορεία του δείκτη, ο οποίος πέρασε κάτω από την ασφαλή περιοχή των 800 μονάδων . Από ότι φαίνεται οι θετικές αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης δεν φάνηκαν αντάξιες και ικανές να κρατήσουν το δείκτη σε επίπεδα ασφαλείας απέναντι στο διεθνές κύμα «πωλητών». Επιπροσθέτως, συνδυαστικά με τα παραπάνω το κλίμα «ξενοφοβίας και εσωτερικής αυτάρκειας» που δημιουργήθηκε μετά την ανακοίνωση δασμών στο χάλυβα και το αλουμίνιο από τις ΗΠΑ δίνει τα πρώτα μηνύματα για έναν ενδεχόμενο «εμπορικό πόλεμο» με σκοπό να επηρεάσει τις οικονομικές ζώνες του Ευρώ, έχοντας μεγάλο αντίκτυπο και στην ελληνική οικονομία. Δεν πρέπει να παραληφθεί, ωστόσο πως από την άλλη μεριά του Ατλαντικού η Ελλάδα δέχεται αρκετές προκλήσεις λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, δυσχεραίνοντας έτσι το επιχειρηματικό κλίμα.

Σε αυτό τον κυκεώνα εξελίξεων το δημόσιο κατάφερε με ιδιαίτερη επιτυχία να αντλήσει το ποσό των 1.137,5 δις ευρώ από τις αγορές με επιτόκιο χαμηλότερο συγκριτικά με αντίστοιχη παρελθούσα δημοπρασία. Το επιτόκιο των εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας διαμορφώθηκε στο 1,07%. Η ζήτηση ήταν ηχηρή υπερκαλύπτοντας το ζητούμενο ποσό κατά 2,69 φορές. Οι δημοπρασίες επιβεβαιώνουν ότι οι επενδυτές εμπιστεύονται την θετική πορεία που έχει χαράξει η ελληνική οικονομία, το οποίο επιβεβαιώνεται και από τη DEGIRO αφού αρκετοί είναι οι επενδυτές της, που κοιτούν την ελληνική οικονομία με αισιόδοξη ματιά.

Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί πως η Ελλάδα έχει βελτιώσει αρκετά τα μακροοικονομικά της στοιχεία έχοντας πλέον κάνει πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις. Συγκεκριμένα αυτή η βελτιωμένη εικόνα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την δημοσιονομική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία με τη σειρά της εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2017 θα φτάσει στο 3,5% του ΑΕΠ (πρόωρη εκτίμηση) υπερβαίνοντας το στόχο του προγράμματος για 1,75%. Η Ελλάδα αποδεικνύει πως είναι ικανή να βγει στις αγορές και να διαχειριστεί τη ρευστότητά της αποτελεσματικά. Επιπλέον, σε όρους ανεργίας, οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν σε Ελλάδα και Κύπρο με ποσοστά μείωσης 3,2% και 3% αντίστοιχα.

Ο ρυθμός αύξησης των νέων θέσεων σύμφωνα με την IHS Markit σημείωσε υψηλά επίπεδα ρεκόρ. Η τιμή του Δείκτη PMI είναι στις 55 μονάδες μεγαλύτερη από το επίπεδο των 50 μονάδων, πράγμα που δηλώνει την ανάπτυξη της χώρας.

Τα stress test των τραπεζικών, όμως, είναι το φλέγον ζήτημα. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν κληθεί νωρίτερα από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές να περάσουν το τεστ αντοχής κεφαλαιακής επάρκειας, αφού η χώρα ετοιμάζεται να βγει από το 3ο πρόγραμμα στήριξης τον Αύγουστο, και όπως είναι κατανοητό οι αγορές θέλουν την πιστοποίηση ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μπορεί να σταθεί μόνο του στα πόδια του. Ωστόσο δεν είμαστε σε θέση να προβλέψουμε το αποτέλεσμα. Η κεφαλαιακή θέση των ελληνικών τραπεζών φαίνεται να είναι ισχυρή, συγκριτικά με το σενάριο των stress test του 2015  το οποίο προέβλεπε μία οικονομική συρρίκνωση κατά 2,3% που είναι ένα πιο δυσμενές σενάριο από το 1,3% των φετινών stress  test. Αυτό δείχνει ότι οι τράπεζες είναι σε πλεονεκτικότερη θέση από ότι το 2015. Οι αγορές έχουν τα μάτια στραμμένα στα αποτελέσματα των stress test που αναμένονται το Μάιο. Συνεπώς το στοίχημα με τις τράπεζες εξακολουθεί να είναι ρευστό με το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) παραμένει κοντά στο 50%.

Παρόλα αυτά, καταλύτες σημασίας που θα βοηθήσουν την χώρα να θωρακιστεί από εξωτερικούς γεωπολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες, θα αποτελέσουν η επιτυχής ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης συνδυαστικά με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων τα μέτρα για ελάφρυνση του χρέους και το αποτέλεσμα των stress test των τραπεζών. Επιπροσθέτως, η θετική εκτίμηση για το πρωτογενές πλεόνασμα θα συμβάλλει στην τόνωση της εμπιστοσύνης στην οικονομία. Ειδικότερα, το πρώτο δίμηνο του 2018 δείχνει ότι το πλεόνασμα διαμορφώθηκε σε υψηλότερα επίπεδα (€2,7 δις) έναντι του αρχικού στόχου.

Στο σημείο αυτό, η DEGIRO βρίσκεται στη διάθεση των Ελλήνων επενδυτών, παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις και αναμένοντας τα αποτελέσματα των stress test των τραπεζών. Προσφέροντας χρεώσεις κατά μέσο όρο 84%* χαμηλότερες από τους ανταγωνιστές της, οι πελάτες της DEGIRO επενδύουν με το χαμηλότερο κόστος συναλλαγών σε μετοχές, ομόλογα και άλλα παρόμοια προϊόντα στην Ελλάδα αλλά και στα πολλαπλά διεθνή χρηματιστήρια. Με χαμηλό κόστος συναλλαγών, ελάχιστα τέλη και καμία ετήσια χρέωση, δεν θεωρούμε ότι η DEGIRO είναι η φθηνότερη εναλλακτική λύση για επενδύσεις, καθώς βλέπουμε τους ανταγωνιστές μας να είναι άσκοπα ακριβοί. Οι πελάτες της DEGIRO έχουν πρόσβαση σε περισσότερες από 60 αγορές ανά τον κόσμο, με μία μεγάλη ποικιλία δωρεάν ETF και δωρεάν πραγματικές τιμές στις ελληνικές μετοχές.

Προερχόμενη από την Ολλανδία, η DEGIRO ξεκίνησε ως χρηματιστηριακή θεσμικών επενδυτών το 2008 και άρχισε να προσφέρει υπηρεσίες σε ιδιώτες πελάτες το 2013. Η DEGIRO είναι πλέον μια από τις πέντε μεγαλύτερες χρηματιστηριακές στην Ευρώπη και έχει κερδίσει πάνω από 35 χρηματιστηριακά βραβεία  από την Financial Times, την Investors Chronicle (UK) Beleggers Belangen (Ολλανδία), Investir (Γαλλία) και Handelsblatt (Γερμανία).

*Το μέσο κόστος υπολογίζεται και συγκρίνεται με 4 άλλες χρηματιστηριακές στο degiro.gr/xrewseis/.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:03 - 18 Απρ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.